Microsoft testerům zpřístupnil další porci novinek Creators Updatu

8

Když už se zdálo, že je výčet novinek další velké aktualizace operačního systému Windows 10 konečný, šéfka programu Windows Insider Dona Sarkar na Windows Experience Blogu oznámila nové testovací sestavení, které členům zmíněného programu zpřístupňuje dlouhý zástup dosud nedostupných nových funkcí.

V říjnu loňského roku Microsoft otevřel další kapitolu svého operačního systému Windows 10, jež v souladu s novinkami, které mají zejména tvůrčí charakter, nadepsal jako Creators Update (interní kódové označení Redstone 2, kdy Redstone 1 představoval srpnový Anniversary Update). O nově příchozích funkcích, jako je snadné modelování 3D objektů, zobrazení často využívaných kontaktů přímo na hlavním panelu nebo možnost bez potřeby nástroje třetí strany vysílat videostream vašich herních eskapád, jsme vás již informovali v tehdejším článku.

Windows 10 Creators Update

Vypuštění hotové aktualizace mezi běžné uživatele Microsoft vágně stanovil na začátek roku 2017 a pak na jaro, které bylo později neoficiálně konkretizováno na březen a později na duben. Ať tak či onak, dalo se očekávat, že redmondští vývojáři již nebudou zavádět další funkce, ale zbývající čas využijí pro doladění těch stávajících. To by ovšem tento týden nesmělo přijít testovací sestavení s číslem 15002, které poprvé umožňuje členům programu Windows Insider vyzkoušet desítky nových funkcí. Které nejzásadnější to přesně jsou?

Microsoft Edge

Asi nejvýraznějších změn se dočkal internetový prohlížeč Edge. Ta nejvíce patrná spočívá v možnosti tzv. vizuálních listů. Pokud máte v listech otevřeno více stránek a pouhá jejich ikonka a titulek vám k dobré orientaci nestačí, nyní můžete kliknutím na šipku tento panel listů zvětšit tak, aby se vám trvale zobrazoval i náhled všech otevřených stránek (dočasné zobrazení miniatury při přejetí listu kurzorem již funguje od srpna). Nutno podotknout, že Opera totéž zvládala již před více jak pěti lety, a to včetně schopnosti panel listů přemístit dolů nebo jej vykreslit vertikálně.

Windows 10 Creators Update
Vizuální znázornění listů v prohlížeči Microsoft Edge

Ve chvíli, kdy máte otevřeno více stránek najednou, má přehlednost navýšit i další funkce, která umožní dát stranou právě otevřené listy a připravit čistý prostor pro otevření nových, přičemž k těm odloženým se lze kdykoliv vrátit. Jde tedy o obdobu připínání listů, které si prohlédnete později, nebo tzv. relací známých z již zmíněné Opery. Místo toho však můžete otevřít nové okno prohlížeče s rovněž čistým panelem listů, takže se nelze ubránit dojmu, že jde o snahu inovovat za každou cenu. Tím spíš, že nyní lze nové a dokonce i anonymní okno otevřít též pomocí kontextového menu ikony Edge na hlavním panelu.

Microsoft rovněž v čerstvém sestavení ilustruje, jak si představuje placení přímo uvnitř prohlížeče pomocí vlastní platební metody Microsoft Wallet. Funkce však zatím není zcela v provozu.

Windows 10 Creators Update
Zhruba takto to bude vypadat, když na webu budete platit pomocí Microsoft Wallet

V neposlední řadě Microsoft Edge zatloukl další hřebík do rakve pluginu Flash od Adobe, když následuje Chrome a flashový prvek nenačte automaticky spolu se stránkou, nýbrž až poté, co si jeho načtení sami vyžádáte. Vzhledem k náchylnosti Flashe k bezpečnostním problémům by tak mělo dojít k navýšení uživatelovy bezpečnosti, snížení množství přenesených dat a také k prodloužení výdrže baterie, neboť hardware bude méně vytěžován.

Uživatelské prostředí systému

Nabídka, respektive obrazovka Start, zavádí po vzoru mobilních Oken volitelné sdružování dlaždic do složek. Osobně doufám, že se tím vyřeší i častý problém, který je v Anniversary Updatu mým denním chlebem – v seznamu všech programů se odmítá zobrazovat právě ikona složky a místo ní vidím jen prázdný čtvereček.

Windows 10 Creators Update
Řazení dlaždic do složek

Microsoft splácí dluh i pokud jde o dialog sdílení. Ten byl ve Windows 8 součástí Charms Baru. A i když ten ve verzi 10 již nenajdeme, dialog sdílení až doposud zůstával stejný, tudíž se zobrazil jako panel přes celou výšku na pravém okraji obrazovky (což bylo o to nešikovnější, že tam nyní sídlí Centrum akcí). Nyní půjde o vyskakovací podokno přímo nad aplikací, z níž chcete obsah sdílet. Jsem zvědav, kdy dojde i na další pozůstatky Osmiček, třeba nepatřičný minipřehrávač s ukazatelem hlasitosti v levém horním rohu obrazovky, na což jsem bez úspěchu sám upozorňoval už před mnoha a mnoha měsíci.

Znáte problém, kdy se po změně rozlišení nebo při použití více monitorů zpřeházely ikony na ploše? Tomu by měl být od Creators Updatu konec.

A co problém nepřehledného zobrazení notifikací v Centru akcí? I ten by měl pominout, neboť jejich uspořádání odteď může ovlivnit přímo vývojář dané aplikace.

Windows 10 Creators Update
Po pravé straně v Nastavení přibyly užitečné položky

Osvěžující proceduru podstoupilo také systémové Nastavení. Jistě jste si dříve při zobrazení přes celou obrazovku všimli plýtvání místem po pravé straně. Sice by se tam mohla nacházet komplexní nápověda, co které šoupátko přesně dělá, nebo by se šířky dalo využít pro zobrazení nadřazených kategorií, ale někde se začít musí, a tak místo vyplňuje aspoň odkaz na technickou podporu a možnost odeslat hodnocení přes aplikaci Feedback Hub nebo navštívit související nastavení.

Výraznější změny pak v rámci Nastavení najdete v sekcích „Bluetooth a ostatní zařízení“ a „Displej“. S druhým jmenovaným se pojí čerstvá funkce potlačení modrého záření, což má vést k menší únavě očí při horších světelných podmínkách. Tuto funkcionalitu dříve zanesl do svých zařízení Apple nebo Xiaomi. Můžete si zvolit nejen teplotu barev v několika krocích, ale i nastavit konkrétní čas, kdy se má funkce (de)aktivovat. Samozřejmě nechybí ani plná manuální kontrola.

Windows 10 Creators Update
Témata se stěhují z Ovládacích panelů do Nastavení

Náladově méně stálí jedinci jistě uvítají seznam naposledy použitých systémových barev, které se aplikují na záhlaví oken, hlavní panel nebo ambientní prvky uvnitř moderních aplikací.

Dlouhodobou snahu přenést volby z Ovládacích panelů do Nastavení pak dokládá nastěhování volby témat právě do Nastavení.

V neposlední řadě potěší pohodlnější regulace hlasitosti gestem na touchpadu.

První spuštění, obrazovka smrti a průběh aktualizací

Pokud si zakoupíte počítač s Windows 10 později v tomto roce a na něm již bude předinstalována verze Creators Update, setkáte se s vylepšeným průvodcem při prvním spuštění. Za zmínku stojí zejména to, že již v této fázi lze interagovat s Cortanou, která byla rovněž v mnoha ohledech vylepšena. Nepodpora češtiny však bohužel zůstává.

Windows 10 Creators Update
Už při prvním spuštění počítače můžete promluvit s Cortanou, žel jen anglicky

Zřejmě aby nedocházelo na základě tradičně modrých obrazovek smrti neboli BSOD k neoprávněným posměškům, v testovacích sestaveních bude mít chybová obrazovka barvu zelenou. Změna barvy samozřejmě problém sama o sobě nevyřeší, ale Microsoft alespoň bude moci v případě, že se takový obrázek objeví na internetu, říci, že nejde o žádnou katastrofu, protože chyba nastala v testovací verzi a ta ostrá je navýsost stabilní. Tedy pokud si s takovou obrazovkou někdo nepohraje ve Photoshopu.

Velice pravděpodobně jste, podobně jako náš nejmenovaný redakční kolega už několikrát, zažili situaci, kdy instalace aktualizace systému a následný restart přišli v ten nejméně vhodný okamžik. Pro takové nešťastníky přináší sestavení 15002 řešení v podobě možnosti odložit proces aktualizace až o 35 dní. Radosti však brání nedostupnost této volby, pokud máte Windows 10 pouze ve výbavě Home. Malou náplastí je pokročilá detekce aktivního používání počítače, aby restartování v důsledku aktualizace neznamenalo ztrátu rozpracovaných dokumentů, a jasné znázornění aktuálnosti systému ve formě ikony v sekci Windows Update v Nastavení.

Ostatní změny a dostupnost aktualizace

Seznam změn obsahuje mnohem více položek, namátkou vylepšení zobrazení starých aplikacích na ultrajemných displejích, plynulejší změnu velikosti oken, snazší přístup k VPN, podporu lunárního kalendáře či rozšíření funkcí snadného přístupu pro uživatele s postižením. Samozřejmě proběhlo i nespočet optimalizací takříkajíc pod kapotou.

V tuto chvíli si výše popsané funkce mohou osahat účastníci programu Windows Insider, kteří mají povolenou instalaci buildů z tzv. rychlého kruhu, tedy nejranějších verzí určených pro veřejnost. Instalaci zatím lze provést jen prostřednictvím služby Windows Update, avšak příští týden by měl být zpřístupněn i ISO obraz pro čistou instalaci.

Windows 10 Anniversary Update
Volba rychlého kruhu v sekci Windows Insider v Nastavení (Windows 10 Anniversary Update, tmavé téma)

Jak již zaznělo, finální Creators Update by měli uživatelé obdržet v průběhu letošního jara, pravděpodobně v dubnu. Podobně jako předchozí aktualizace, i tato bude šířena pomocí služby Windows Update, v podobě obrazu ISO i v nových počítačích. Stejně jako November Update a Anniversary Update, i Creators Update obdrží stávající majitelé licence Windows 10 zcela bezplatně.

Velké naděje vzbuzuje Creators Update pro Windows 10 Mobile, o kterém toho ale zatím mnoho nevíme. Vrabci na střeše si štěbetají, že už tato aktualizace dovolí spouštění desktopových aplikací na mobilních telefonech. Zde však předběžné testování dobrovolníky probíhat dozajista nebude, neboť s Win32 aplikacemi má být kompatibilní až čipset Qualcomm Snapdragon 835, jímž zatím žádný telefon nedisponuje. Nezbude tak, než si zároveň počkat na představení Surface Phonu. Bude to již na nadcházejícím Mobile World Congressu?

Zdroje: blogs.windows.com

Diskuze ke článku
ANO
Heh ten EDGE me dostal ..... doufam, ze to pujde vytahovat gestem a ze to bude dole .... jeste kdyz pridaji fullscreen rezim, uz se to bude podobat IE z W8, ktere bylo a stale je ZDALEKA nejlepsim prohlizecem pro dotykove zarizeni ...... edge na tabletu, to je skoro jak pouzivat lagroidi chrome, kdo to nekdy zkousel, tak vi o cem mluvim.
Xwert Is
Xwert Is
Niekto kto tu má Lumiu 650? Pozeral som si na Windows store špecifikáciu pre Facebook a píše sa tam že je potrebné 2GB Ram. Ako je to teda na telefóne to funguje normálne alebo len na Lumii 950, Xl a tých nových HP atď ?
Milan Kutaj
Milan Kutaj
A už vyšiel ďalší build a to 15007, ktorý prináša novinky najmä pre W10M :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze