Xiaomi MiPad 2
recenze

Xiaomi MiPad 2

čínský drak
24

Čínské Xiaomi není na českém trhu žádnou novinkou. Jedná se o prověřenou značku, která se snad u každého modelu pochlubí skvělým poměrem ceny a výkonu. Dnes si do hledáčku vezmeme druhou generaci MiPadu, jenž opět nabídne skvělý hardware i cenu. MiPad 2 ovšem není zcela bez kompromisů a je otázkou, jak si povede v již tak tvrdé konkurenci.

Xiaomi si našlo cestu nejen k českým zákazníkům. Nízká cena totiž prodává a nabídnout to stejné co konkurence, ale s nižší cenovkou, znamená jediné – prodejní úspěch. Konkurence je ovšem čím dál silnější, z Číny nám přicházejí další zajímavá zařízení a v potaz musíme vzít i rok či dva staré vlajkové lodě jiných výrobců. Podívejte se s námi, jak Xiaomi MiPad 2 uspěje.

Obsah balení

  • tablet
  • 1A nabíjecí adaptér
  • USB-C kabel
  • stručný návod
Xiaomi MiPad 2

Technické parametry Xiaomi MiPad 2 64 GB Android

Kompletní specifikace
Konstrukce200,4 × 132,6 × 7 mm, 322 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,9" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 23 FPS
ChipsetIntel Atom Z8500, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor6 010 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:24 hodin
Dostupnost, 7 000 Kč

Xiaomi MiPad 2 – videopohled

Za zapůjčení děkujeme xm.cz.

Design a konstrukce: sázka na jistotu

Hliníkové tělo je sázkou na jistotu. I v případě Xiaomi MiPadu 2 se můžete spolehnout na pevnou konstrukci a reprezentativní design, který neurazí v žádné společnosti. Ano, i Xiaomi může vypadat dobře a inspirovat by se mohla nejedna konkurence.

Displej tabletu je zhotoven v poměru stran 4:3, ale to rozhodně nezabraňuje uchopení do jedné ruky. To jde i vzhledem k rozměrům 200,4 × 132,6 × 7 mm a hmotnosti 322 gramů zcela bezproblémově, ale nepočítejte s tím, že tablet budete jednou rukou i ovládat. Bohužel tlačítka pro regulaci hlasitosti a zapnutí jsou mimo dosah jedné ruky, a to je škoda. Jinak se ale tablet drží dobře.

Xiaomi MiPad 2

Na přední straně naleznete senzorová tlačítka, díky nimž si můžete naplno užít displej. Oceňujeme, že jsou tlačítka podsvícená a že jejich podsvícení lze regulovat v nastavení. Bohužel nevibrují. Přenastavit lze také notifikační LED diodu, která se nachází naopak nad displejem hned vedle čelního 5Mpx fotoaparátu. U diody si můžete vybrat ze všech základních barev, a to je také příjemný benefit.

Xiaomi MiPad 2

Po otočení na vás čeká již zmíněný hliník, a to buď ve zlaté nebo stříbrné. Těšit se můžete také na zadní 8Mpx fotoaparát, bohužel bez přisvícení, a dva reproduktory. Z prvotní prohlídky všech stran vás rozhodně zaujme konektor. Xiaomi totiž vsadilo na moderní, leč dosud stále nepříliš rozšířené USB-C. Samozřejmostí je 3,5mm jack a již zmíněná ovládací tlačítka. Slot na paměťovou kartu zde bohužel nenajdeme.

Xiaomi nabízí kvalitní konstrukci a musíme mu přiznat, že první dojem udělat rozhodně umí.

Líbilo se nám:
  • kvalitní zpracování
  • hezký design
  • lze držet jednou rukou
  • USB-C

Displej: kvalita s malým vroubkem

Dívat se budete na 7,9palcový IPS displej s rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů a jemností 324 bodů na palec. Podání barev, pozorovací úhly i celková jemnost jsou na vysoké úrovni. Displej dokonce podporuje i režim čtení, kdy potlačí modrou barvu. Tuto funkci dokonce Xiaomi používalo dříve než Apple. Drobnou výhradu k displeji lze mít pouze u jeho okrajů, kde je nekonzistentní podsvícení a v některých případech je to znát. Celkově ale budete s displejem spokojeni.

Xiaomi MiPad 2

Potěšit vás mohou také drobnosti jako možnost probuzení poklepáním, čidlo pro automatickou regulaci jasu, nastavitelná LED dioda nad displejem nebo odolné sklíčko displeje.

Líbilo se nám:
  • dostatečně vysoké rozlišení
  • podání barev i pozorovací úhly
  • noční režim a ovládání gesty
  • barevně nastavitelná LED dioda
Nelíbilo se nám:
  • nekonzistentní podsvícení u krajů displeje

Zvuk: všestrannost především

Reproduktory jsou umístěné na zadní straně a je škoda, že hrají směrem od uživatele. Celkově vás ale rozhodně nezklamou. Nečekejte výrazné basy, ale uspokojivý průměr, který postačí k běžnému poslechu hudby nebo zvukovému doprovodu filmu a internetových videí. Zvuk z tabletu nikdy nebude dokonalý, ale jak Xiaomi ukazuje, nemusí být ani špatný. Samozřejmě lépe na tom budete se sluchátky, kde je zvuk na výrazně vyšší úrovni. Ta však nejsou součástí balení, takže budete muset sáhnout po vlastních.

Xiaomi MiPad 2
Líbilo se nám:
  • nadprůměrně dobré reproduktory
Nelíbilo se nám:
  • reproduktory jsou umístěné na zadní straně a zvuk jde od uživatele

Baterie a výdrž: když to zkazí software

Xiaomi se u druhé generace rozhodlo snížit kapacitu baterie z 6 700 mAh na 6 010 mAh. První generace v našem standardizovaném testu streamování Full HD videa na 50% jas a 50% zvuk do sluchátek vydržela slušných 9 hodin a 10 minut. U druhé generace jsme se dostali pouze na 4 hodiny a 26 minut, a to jsme test několikrát opakovali a ujišťovali se, že nic jiného neběží na pozadí. Bohužel takový je výsledek a je skutečně špatný. Například Apple iPad mini 2 vydržel v našem testu přes 10 hodin.

I v běžném používání není problém MiPad 2 za dopoledne, případně odpoledne vybít a náročný den je pro tento tablet oříškem.

U baterie přichází ještě jedno zklamání, a to nabíjení. My jsme v krabici nalezli pouze 1A adaptér a s ním trvalo nabití na 100 procent 4 hodiny a 24 minut. Vlastně stejnou dobu jako vybití ze 100 na 0 procent. Na nabití do 80 procent se dostanete za 3 hodiny a 59 minut.

Nelíbilo se nám:
  • malá výdrž baterie
  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: bez omezení

Uvnitř tabletu tepe čtyřjádrový Intel Atom Z8500. K dispozici má 2 GB RAM, kde vám po spuštění zůstane jen málo přes polovinu. Na data vám musí stačit vnitřní úložiště 16 GB, ze kterého zbyde 11,6 GB. Pokud by vám to nestačilo, musíte si koupit verzi s 64 GB. Jiné řešení kvůli absenci podpory paměťových karet není. Volbu mezi 16 a 64 GB si dobře promyslete. Xiaomi MiPad 2 totiž nabídne dostatek výkonu pro hraní her a s nimi vám paměť mizí až nečekaně rychle. Nutno ale podotknout, že na hraní her se formát 4:3 příliš nehodí. Připravit se musíte také na vyšší zahřívání.

Benchmarky

Nezapomněli jsme samozřejmě ani na benchmarky. V AnTuTu jsme získali 77 840 bodů. Vellamo Xiaomi ohodnotilo na 2 385 v Multicore, 1 587 v Metalu a 3 637 bodů v Browseru. Na závěr ještě Vellamo se Sling Shot using 3.1 a výsledkem 1 421 bodů. Výsledky tak potvrzují, že hry nebudou problém.

Líbilo se nám:
  • Dostatek výkonu

Operační systém a uživatelské prostředí: zbytečné obavy

O systém jsme měli největší obavy, ale jak se brzy ukázalo, zbytečně. Nadstavba Xiaomi bez vstupu do složky aplikací – aplikace jsou volně na postranních plochách – je plně lokalizovaná a rychlá. Po krátkém seznámení se softwarem vás potěší také široké možnosti přizpůsobení a ovládání gesty. Nejvíce jsem využíval dvojité poklepání pro probuzení, mód čtení a další drobnosti, jež běžně v nastavení nenajdu.

Drobný nedostatek vidíme pouze v postarším Androidu 5.1 Lollipop. Ten je pod nadstavbou Xiaomi MIUI téměř neodhalitelný, ale to rozhodně neomlouvá absenci nejnovější verze Marshmallow. Bohužel o aktualizaci zatím nemáme bližší informace.

Pokud by Vám Android nevyhovoval, je možné zakoupit Xiaomi MiPad 2 i ve verzi s desktopovými Windows.
Líbilo se nám:
  • nadstavba Xiaomi MIUI
  • ovládání gesty
  • široká možnost modifikace
  • rychlost
  • plná česká lokalizace
Nelíbilo se nám:
  • Postarší verze Androidu

Fotoaparát a videokamera: zachytí potřebné

MiPad 2 se pochlubí hlavním 8Mpx fotoaparátem s auto a touch fokusem. Bohužel chybí přisvícení, ale u tabletů je to běžné. Od softwaru nečekejte nic speciálního. Vše je maximálně zjednodušeno a fotografii můžete pouze dodat pár filtrů, nic víc. I když je nastavení značně omezené, tak si fotoaparát poradí s makro snímkem i s krajinou. Otevřu aplikaci fotoaparátu, vyfotím a výsledek je dobrý. Přesně tak to většina uživatelů chce.

Zadní fotoaparát odvedl slušnou práci. Fotografie jsou na tablet kvalitní, v horším světle sice se šumem, a občas se setkáme i s dalšími nedostatky, ale na tablet to plně dostačuje. Ofocení dokumentu nebo příležitostné vyfocení na sociální síť MiPad 2 zvládne, víc ale nečekejte. Ostatně stejně jako od všech tabletů.

Přední 5Mpx fotoaparát vás potěší dobrými výsledky i při horším světle. Pokud byste navíc fotili s tabletem selfies, lze využít režimu zkrášlení.

Samozřejmě jsme nezapomněli ani na video. To lze zadním snímačem natáčet ve Full HD s 23 snímky za vteřinu. Výsledek není špatný, ale opět bych tablet k zachycení jedinečné události nepoužil. Posoudit můžete sami.

Xiaomi MiPad 2 – testovací video, 1080p, 23 FPS

Líbilo se nám:
  • dostatečná kvalita fotografií i videa
  • jednoduché, ale plně dostačující prostředí
Nelíbilo se nám:
  • absence LED přisvětlení

Multimediální funkce: základ stačí

Spolehnout se můžete na FM rádio, jež není u tabletů standardem, jednoduché úpravy fotografií a přehrání základních formátů videa i zvuku. Nic ze základních funkcí vám chybět nebude. A pokud něco najdete, můžete navštívit Google Play.

Líbilo se nám:
  • dnes již často opomíjené FM rádio

Zprávy: rychlé a funkční

Po zapnutí na vás čeká pouze e-mailový klient Mail. I on ale nabídne vše potřebné a můžete si do něj e-maily nastavit, a to třeba i ze Seznamu nebo z Gmailu. Pokud by se vám aplikace nelíbila, vždy si můžete z Google Play stáhnout jinou, například přímo tu od Googlu.

Organizační funkce: jednoduchý základ

Aplikace Kalendář je přehledná a graficky jednoduše zpracovaná. Přesně tak to má vypadat. Samozřejmostí je následná synchronizace s Google účtem. Xiaomi si v tomto ohledu zaslouží pochvalu. Zamrzet by snad mohla jen absence kancelářského balíčku, ale i ten si dnes můžete bez problémů stáhnout v obchodě Google Play.

Líbilo se nám:
  • jednoduchost a přehlednost
  • synchronizace s Google účtem

Navigace a GPS: když se šetřilo nebo zapomnělo?

Mapové podklady si můžete stáhnout nebo procházet online. Budete k tomu ale potřebovat aplikaci. Naštěstí dnes jich je na trhu několik, a to i s offline podklady zdarma. Je ovšem obrovská škoda, že tabletu chybí GPS lokátor a polohu určí pouze dle Wi-Fi.

Xiaomi MiPad 2
Nelíbilo se nám:
  • absence GPS modulu

Datové funkce a konektivita: postačující základ

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac i Bluetooth 4.0 fungují, jak mají. Nic víc ale nehledejte. Chybí NFC či varianta s podporou SIM karet. K brouzdání internetem následně můžete využít výchozí Browser nebo doinstalovat třeba Chrome s možností synchronizace záložek. Ani výchozí prohlížeč ovšem nezklame.

Nelíbilo se nám:
  • absence NFC
  • absence LTE varianty

Zhodnocení a závěr: konkurenci zatopí

Základní 16GB verzi lze sehnat na českých e-shopech za 7 tisíc Kč, a to na kvalitní 8palcový tablet není vůbec špatná cena. Co by vás ale mělo přesvědčit ke koupi a co vás zase nasměruje ke konkurenci?

Xiaomi MiPad 2

Za 7 tisíc Kč dostanete hezký a kvalitně zpracovaný tablet. Sympatie ve vás probudí na první pohled a nadšení neutichne ani po spuštění, kde na vás čeká neméně vydařený software čítající mnoho neobvyklých modifikací a ovládání gesty. Detaily jako vypnutí podsvícení senzorových tlačítek, dvojité poklepání pro probuzení nebo čtecí mód pro potlačení modré barvy dělají v konečném důsledku mnoho a MiPad 2 si díky nim rychle oblíbíte. U jiných tabletů vám tyto zdánlivé maličkosti budou chybět.

Xiaomi MiPad 2

Nikdy není vše dokonalé a u MiPadu 2 to platí také. Za velký prohřešek lze požadovat výdrž baterie i dobu nabíjení. To se skutečně nepovedlo. Další vroubek na kráse dělá absence GPS modulu a někoho nepotěší ani postarší Android 5.1 Lollipop. Pokud se ale přes tyto nedostatky dokážete přenést, získáte velmi kvalitní tablet, který můžeme doporučit.

Na úplný závěr ještě jedno varování. MiPad 2 si můžete objednat přímo z Číny a tablet vás vyjde i s daní do 5 tisíc Kč bez cla. Ovšem zařízení bude plné nepotřebných aplikací, v čínštině a chybět mohou i aplikace, jako je obchod Google Play. Navíc je zde i problém s případnou reklamací. My jsme testovali zařízení z Xiomimobile.cz a můžeme potvrdit, že zákazník se všem těmto problémům vyhne a získá plně lokalizované zařízení.

Xiaomi MiPad 2

Konkurence

Zuby si brousí například Apple iPad mini 2 . Nejedná se sice o nejnovější model, ale i tak má co nabídnout: plynulé prostředí, hezký design a hlavně jednoduchost. Pokud nestojíte o široké možnosti nastavení, lze s příplatkem 300 Kč o iPadu mini 2 uvažovat.

TIP: Recenze Apple iPad mini Retina – Malý tělem, velký duší

Apple iPad mini 2

Ani androidí zařízení se nevzdají snadno. Zaujmout by mohl Honor X2. Je sice o 1 500 Kč dražší, ale nic mu nechybí. Navíc nabídne i dva sloty pro SIM, telefonní funkce, GPS, přisvětlení u fotoaparátu a podporu paměťových karet. Tento příplatek rozhodně stojí za zvážení.

TIP: Recenze Honor X2 – Tablet nebo telefon?

Honor X2

Pokud by vás v daném segmentu lákala Windows, tak je zde alternativa v podobě Lenovo ThinkPadu 8. Tento model sice nedělá kompromisy, ale stojí 9 tisíc Kč. Je zde navíc i možnost zakoupit „Okna“ přímo od Xiaomi, a to ve stejném modelu MiPad 2. Existuje totiž i alternativa s Windows.

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad 8 – IPad mini s Windows je tu

Lenovo ThinkPad 8
xiaomi-mipad-2
Klady
  • Kvalitní zpracování
  • Hezký design
  • Rychlý a plynulý chod
  • Ovládání gesty
  • Neobvykle mnoho možností nastavení
  • Režim čtení potlačující modrou barvu
  • USB C
Zápory
  • Postarší Android 5.1 Lollipop
  • Krátká výdrž na baterii
  • Dlouhé nabíjení
  • Absence GPS modulu
  • Nekonzistentní podsvícení displeje u krajů
  • Absence slotu paměťových karet
Diskuze ke článku
Verva
Z důvodů, že přemýšlím o změně legendy nexus 7 (2013) za nový, tak poslední dny trávím srovnáním podobných tabletů a nemůžu si pomoc, ale jednoznačně vede Huawei MediaPad M2 8.0. Dost mi zde v nabízené konkurenci chybí. Pokud by někdo z majitelů mi chtěl nákup vymluvit, tak uvítám každý postřeh, ale zatím poměr cena výkon je to jasná volba případně stejný model, ale v desítce tam snad ještě váhám. Když to, ale srovnám s tímhle tak si nemůžu pomoc, ale zde xiaomi moc nezazářila.
P.S. děkuji za recenze co zde píšete. V tomhle směru jsem s mobilnetem velice spokojený a narozdíl od konkurence se mi zde líbí stálá snaha na sobě pracovat s určitou dávkou pokory a tak to má být :-)
mrtvá žížala
ja nevim delate li hlupaky ze sebe nebo z nas...

nejprve ctu : RAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC

a pak najdu text :

Slot na paměťovou kartu zde bohužel nenajdeme.
Redmarx
Kdyz pominu fakticke nedostaky recenze i zarizeni, tak mam jeden obecny problem. Tablety se pomerne prevazne delaji s pomerem stran 4:3. Nechapu to a nikdy bych si to nekoupil. Doma maji tablet s 16:9 a v praci zase 4:3, takze jsem oboji zkousel a jednoznacne bych dal prednost 16:9. Je to trochu paradox, monitor, kdyby se prodavaly, bych nejradeji 4:3, ale holt se musim spokojit s 16:10, ale tablet je proste podle me 16:9 naprosto idealni.
Kulich
Tipuji, že Redmarx bude nějaký smraďoch od konkurence ze světa androida pro ty je takové chování běžné

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze