iOS 13.5 je venku. Přináší funkce spojené s koronavirem a umožňuje jailbreak

7
iOS 13.5 je venku. Přináší funkce spojené s koronavirem a umožňuje jailbreak
Fotografie: Apple
  • Aktualizace obsahuje API pro sledování výskytu koronaviru
  • Zároveň urychluje odemykání zařízení s nasazenou rouškou

Apple vypustil iOS 13.5 (zároveň s iPadOS 13.5), který přináší funkce zaměřené na boj s pandemií COVID-19. Mezi hlavní novinky patří usnadnění rozpoznání obličeje s nasazenou rouškou u iPhonů s Face ID.

V takovém případě iPhone uživateli ušetří čas tím, že se ani nepokusí obličej identifikovat (když uvidí, že má dotyčná osoba nasazenou roušku/masku), ale rovnou mu nabídne obrazovku, na které zadá číselný kód. Další z funkcí reagujících na koronavirus je přítomnost speciálního API vytvořeného pro státní orgány. Ty tak mohou v případě souhlasu uživatelů lépe sledovat šíření koronaviru a případně identifikovat nakažené osoby. Apple na této funkci spolupracoval s Googlem, který ji pro změnu implementuje do Androidu.

Další novinka se vztahuje ke skupinovým videohovorům přes aplikaci FaceTime. Doposud aplikace fungovala tak, že automaticky zvětšila „okno“ s uživatelem, který si vzal slovo, nyní lze tuto vlastnost deaktivovat. V aktualizaci na iOS 13.5 se pochopitelně nachází také klasické opravy bezpečnostních chyb, zároveň je však možné na nové verzi iOS provést jailbreak.

Informaci skrze twitterový účet oznámil tým unc0ver, který bezpečnostní skulinu identifikoval. Jeho členové v současnosti pracují na nástroji, který jailbreak umožní, podle všeho by měl být k dispozici velmi brzy. Netřeba dodávat, že uživatelé provádí jailbreak na vlastní riziko, mohou přijít o záruku a technicky méně zdatní jedinci by se mu měli vyhnout úplně.

Diskuze ke článku
Mio
"Další z funkcí reagujících na koronavirus je přítomnost speciálního API vytvořeného pro státní orgány."
Rozbor toho API bych chtěl vidět. Jako záznam polohy je jedna věc, ale sledování polohy státními orgány je už kousek mimo. To jak se v minulosti říkalo o čipování lidí, tak to už v podstatě ani nebude nutné :D
Milan
Takový iphone SE s jailbreakem by mohlo být docela použitelné zařízení. Pamatuji když jsem měl iphone 4, na něm v té době gesta a většinu funkcí co později Apple zakomponoval do systému.
iPhone XS
OKAMŽITĚ NABÍDNE OBRAZOVKU S ČÍSELNÝM KÓDEM?! POŘÁD MUSÍM TÁHNOUT PRSTEM NAHORU!!!! K0K0TI FAKT :D :D :D
Anna Anna
Anna Anna
Ahoj
moje horké fotky jsou tady ..
---} 69chat.club
uživatelské jméno Anna69))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze