iOS 17.4 přináší novou úroveň kvantového zabezpečení zpráv. V čem spočívá?

iOS 17.4 přináší novou úroveň kvantového zabezpečení zpráv. V čem spočívá?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Apple posouvá bezpečnost posílání zpráv (tzv. iMessage) na ještě vyšší úroveň
  • Aplikován je nový bezpečnostní protokol PQ3, který dorazí společně se systémy iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 a watchOS 10.4.

Apple dlouhodobě klade velký důraz na zabezpečení uživatelských dat, což se v minulosti projevilo například i na neochotě Applu zpřístupnit data iPhonu zločince americkému úřadu FBI. Vysokou bezpečností jsou pak známé také zprávy (v angličtině iMessage), jež využívají již velmi dlouho end-to-end šifrování a další bezpečnostní prvky. Nyní se k nim přidává nová technologie tzv. kvantové kryptografie, konkrétně se jedná o zbrusu nový protokol s označením PQ3. Podle Applu se přitom jedná o nejbezpečnější protokol pro posílání zpráv na světě vůbec.

Nový protokol dorazí pro iPhony, iPady, zařízení Mac i hodinky

Nový protokol PQ3 považuje cupertinská společnost dle apple.com za nejzásadnější bezpečnostní update, který byl kdy pro iMessage uveden. Úroveň zabezpečení iMessage ukazuje přiložená infografika, kde můžeme vidět do čtyř kategorií rozdělené chatovací aplikace dle bezpečnosti. Na nultém stupni figurují aplikace, jako je Telegram, Skype či WeChat, jež nemají ve výchozím stavu end-to-end šifrování. Lépe jsou na tom z hlediska bezpečnosti aplikace, jako je Line, Viber, WhatsApp či předešlá verze iMessage, které mají zapnuté end-to-end šifrování defaultně (1. stupeň). V druhém vizuálním segmentu pak můžeme spatřit v současnosti nejlépe zabezpečené chatovací aplikace, ale také prostor pro budoucí vývoj. Na druhém stupni se nachází aplikace Signal s protokolem PQXDH, jež se stala první známější chatovací aplikací, která představila postkvantové zabezpečení. Tato úroveň a s ní spojená aplikace postkvantové kryptografie se konkrétně vztahuje na prvotní vytvoření klíče a zajišťuje kvantového zabezpečení pouze v případě, že obsah chatu, na který je klíč navázán, není nikdy kompromitován. Jakmile se tak stane, lze klíč prolomit, a zabezpečení tak selže.

Apple infografika zabezpečení iMessage

Řešení od Applu spočívá v tom, že je klíč v průběhu času neustále pozměňován a i případný únik či rozklíčování klíče nemá vliv na zabezpečení dalšího obsahu. Protokol PQ3, který Apple vytvořil, je tak nejbezpečnějším způsobem zabezpečení v rámci chatovacích aplikací, který v současnosti existuje a představuje třetí (nejvyšší) stupeň. Zabezpečení protokolem PQ3 dorazí spolu s vydáním iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 a watchOS 10.4.

Dnes představujeme nejvýznamnější vylepšení kryptografického zabezpečení v historii iMessage, a to zavedení PQ3, průlomového postkvantového kryptografického protokolu, který posouvá úroveň moderních technologií v oblasti koncového zabezpečení zpráv. Díky šifrování odolnému proti kompromitaci a rozsáhlé ochraně proti i velmi sofistikovaným kvantovým útokům je PQ3 prvním protokolem pro zasílání zpráv, který dosáhl takzvaného stupně zabezpečení 3 – poskytuje ochranu protokolu, která překonává ochranu všech ostatních široce rozšířených aplikací pro zasílání zpráv. Podle našich informací má protokol PQ3 nejsilnější bezpečnostní vlastnosti ze všech protokolů pro zasílání zpráv na světě, uvádí se v tiskové zprávě Applu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze