Dokážou Apple Watch rozpoznat infekci koronavirem? Zjistěte to na „vlastní kůži“

Dokážou Apple Watch rozpoznat infekci koronavirem? Zjistěte to na „vlastní kůži“
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Stanfordská univerzita se rozhodla zjistit, zda mohou chytré hodinky identifikovat nákazu koronavirem
  • Studie může vyžadovat spolupráci až po dobu 24 měsíců
  • Do výzkumu se můžete zapojit i vy

Apple Watch dokáží monitorovat celou řadu zdravotních údajů – ať už jde o tepovou frekvenci, elektrokardiogram nebo třeba inteligentní detekci pádu, která může zejména starším uživatelům zachránit život. Nyní Stanfordská univerzita, se kterou Apple spolupracoval mimochodem také na vývoji tvaru sluchátek AirPods, se (jak uvádí 9to5Mac) rozhodla zjistit, zda by chytré hodinky mohly identifikovat také nákazu zákeřným koronavirem.

Studie, kterou vede doktor Michael Snyder, se přitom můžete klidně zúčastnit i vy. Stačí pouhých pět minut na vyplnění online dotazníku. Na základě vašich odpovědí následně výzkumníci posoudí, jestli jste vhodným kandidátelm. Odborníci z univerzity v rámci studie sbírají data o srdečním tepu, teplotě kůže, nasycení krve kyslíkem apod. Do zapojení dokonce není striktně vyžadováno vlastnit Apple Watch, postačí údajně i jiné chytré hodinky disponující zdravotními funkcemi.

Ti, kteří se rozhodnou se zapojit do výzkumu, budou požádáni, aby každý den splnili tři poměrně jednoduché „úkoly“. V prvé řadě musí nosit chytré hodinky 24 hodin denně (samozřejmě se počítá s tím, že je budou také nabíjet), musí si stáhnout speciální aplikaci a také je od nich vyžadováno, aby každý den vyplnili dotazník. Studie může vyžadovat spolupráci až po dobu 24 měsíců. Každodenní vyplnění dotazníku má zabrat zhruba jednu až dvě minuty a lze jej vyplnit skrze aplikaci nebo online na internetu.

Pravděpodobně není třeba dodávat, že účast ve výzkumu je bez nároku na odměnu a zúčastnit se jej mohou pouze osoby starší 18 let. Pokud vás tento projekt Stanfordské univerzity zaujal, můžete se zaregistrovat na této adrese.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze