Jak umožnit rozpoznávání Face ID s nasazenou rouškou?

Jak umožnit rozpoznávání Face ID s nasazenou rouškou?
Fotografie: @anikolleshi
  • iPhone či iPad s Face ID lze „vytrénovat“, aby uživatele rozpoznal i s nasazenou rouškou
  • Při skenování obličeje je potřeba přeloženou roušku přidržovat na jedné polovině obličeje
  • Postup jsme otestovali na iPhonu 11 a funguje

Rozpoznání obličeje Face ID, které se řadí k jedněm z nejbezpečnějších způsobů autentizace, má (stejně jako všechny ostatní způsoby rozpoznávání uživatelů pomocí obličeje) zásadní nevýhodu v tom, že není schopno identifikovat osobu s nasazenou rouškou. To je vzhledem k nutnosti nasnímat celý obličej poměrně logické a zabývali jsme se tím již v samostatném článku. Majitelé iPhonu (případně iPadu) tak musí častěji využívat možnost přihlášení číselným kódem, případně si musí nejprve roušku stáhnout. Větší problém však může nastat u doktorů a zdravotnického personálu „v první linii“, který pomáhá nakaženým, ale zároveň potřebuje zůstat na příjmu a často kontrolovat telefon.

Několika lidem z organizace Xuanwu Lab, na jejichž snažení poukázal Wall Street Journal, se však podařilo zjistit, že Face ID lze „vytrénovat“, aby majitele zařízení rozpoznalo i ve chvíli, kdy má nasazenou roušku. Klíčem k úspěchu je nechat iPhone (iPad) naskenovat uživatele s nasazenou rouškou, i když ne tak docela. Při skenování obličeje je totiž potřeba roušku nejprve přeložit napůl a držet ji přiloženou pouze na jedné části obličeje, přičemž má také mírně zakrývat nos. Pro co nejlepší výsledek je doporučováno obličej takto nechat naskenovat i v nastavení alternativního vzhledu.

Pokud chcete tuto metodu vyzkoušet a z nějakého důvodu se vám nechce/nemůžete používat číselný kód, stačí zamířit do sekce Nastavení a poté Face ID a kód. Zde doporučujeme resetovat Face ID, nastavit jej znovu (se složenou rouškou přiloženou na jedné polovině obličeje) a poté přidat i alternativní vzhled. V případě, že vás zařízení nechce s takto složenou rouškou naskenovat, vyzkoušejte roušku pomalu odsouvat směrem ven od středu obličeje, dokud vás iPhone či iPad nevyzve, abyste začali pomalu otáčet hlavou. Pokud by vás zařízení nechtělo rozpoznat, můžete zkusit postup zopakovat s rouškou přiloženou na druhé části obličeje.

Postup jsme otestovali a funguje (iPhone 11 nás rozpoznal i s nasazenou rouškou), otázkou však samozřejmě zůstává, jestli je u takto naskenovaného obličeje úroveň zabezpečení stejná jako u obličeje naskenovaného standardně (a zda nebude pro většinu uživatelů přeci jen rychlejší zadat číselný kód). Do komentářů nám můžete napsat, jestli jste tento postup rovněž otestovali, a jestli ve vašem případě rovněž funguje.

Diskuze ke článku
Patrik Halmi
Patrik Halmi
iPhone XS funguje, ale nesmím mít roušku na nose.
Petr
XS Max. Když si roušku stáhnu pod nos, tak se faceID normálně odemkne.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Redmi Note 7 mě s rouškou normálně pozná :D Je zajímavé, že se slunečními brýlemi ale nikoliv.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze