iOS 12 pod drobnohledem: citelný nárůst rychlosti a dlouho očekávané novinky

18
iOS 12 pod drobnohledem: citelný nárůst rychlosti a dlouho očekávané novinky
  • iOS 12 je nejnovější systém Applu a jako každý rok má přinést jen to nejlepší
  • Již jej nějakou dobu testujeme, jeho vývoj pak sledujeme již od první beta verze pro vývojáře
  • Dnes se pokusíme odpovědět na zásadní otázku, zda je opravdu tím prozatím nejlepším systémem pro mobilní zařízení

To že má Apple perfektně zvládnutý marketing již dobře víme, velmi dobře se mu daří i v otázce přesvědčování uživatelů k instalaci nejnovějších aktualizací. Aktuálně to sice není tak slavné, přesto je rychlostí šíření nové verze systému daleko před Androidem. Nemalý podíl na tom pochopitelně má i fakt, že Apple uvolňuje aktualizace pro všechna zařízení naráz. To se samozřejmě týká i iOS 12.

iOS 12 v bodech
  • iOS 12 Apple představil v rámci konference WWDC 2018 v červnu
  • Je dostupný pro stejné produkty, které podporovaly iOS 11
  • Apple vylepšil sdružování (notifikací, fotografií...) i aplikace jako Siri, Knihy (nový název), Face Time a další. Apple chce uživatele informovat i o času stráveném na telefonu, v rámci iOS 12 tak poskytuje detailní statistiky
  • Aktualizace je k dispozici od 17. 9.

Stabilita, rychlost.. Ano, či ne?

Uživatelé od aktualizace často očekávají nové funkce, přesto je primární cíl trochu jiný. Výrobce by se měl snažit o celkové zrychlení reakcí, a to i na starších produktech, které stále podporuje. Jak je na tom iOS 12? Už nyní si troufneme říci, že lépe než iOS 11, jenž byl mnoha uživateli velmi kritizován právě kvůli celkovému zpomalení starších iPhonů, Applu se dlouhou dobu nedařilo opravit základní chyby, a to ani ve verzích pro koncové uživatele.

iOS 12 se už nyní tváří lépe než iOS 11 za celou dobu své životnosti.

V redakci jsme měli možnost testovat iOS i na pět let starém modelu 5s, který je mimochodem posledním iPhonem, který iOS 12 podporuje. I u takto starého telefonu šlo poznat citelné zrychlení, pokud navíc investujete i do výměny dosluhující baterie, může i několik let starý iPhone fungovat „jako nový“. Apple nejvíce zapracoval na spuštění předinstalovaných aplikací. Samozřejmě stále mluvíme o starších kusech, nejnovější iPhony jsou „tak nějak stejně rychlé“ a rozdíly v rychlosti se počítají na desetiny vteřiny.

Seskupujeme

Asi se shodneme, že s rostoucím počtem aplikací neúměrně roste i počet notifikací. Lze je zakázat přímo v nastavení, pokud jde však o často používané aplikace, například ty potřebné k práci, vypnutím si určitě nepomůžete. Seskupování notifikací je tak zcela logickým krokem a asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že mnoho uživatelů tuto funkcionalitu ocení zřejmě více než například vylepšení aplikace pro čtení elektronických knih.

Seskupování funguje automaticky, podle dané aplikace vytvoří Apple záložku, ve které se notifikace seskupují . Záložku stačí rozkliknout a následně si vyberete to, na co opravdu potřebujete reagovat. Pokud často dostáváte notifikace, které zkrátka otevřít nechcete, můžete je lusknutím prstu odstranit kompletně. Již se tak nestane, že byste například omylem přehlédli důležitý e-mail v záplavě upozornění z Instagramu nebo jiné aplikace.

Seskupování notifikací oceňujeme stejně jako rychlou možnost je vypnout.

Nejde ovšem jen o seskupování notifikací, ale také o interakci. Přímo z dané sady oznámení můžete vyvolat podrobnější nastavení (swipnutím prstu zprava doleva). Ihned tak lze zvolit tiché doručování (uloží se do oznamovacího centra, neobjeví se však na uzamknuté obrazovce a nepřehraje se zvuk, dokonce ani banner či odznak na aplikaci), případně můžete rovnou notifikace dané sady vypnout. To se hodí například u her a dalších aplikací, které mohou zbytečně rušit. Pokud se vám seskupování notifikací nelíbí, můžete jej samozřejmě deaktivovat. Stačí navštívit Nastavení – Oznámení a vybrat danou aplikaci, u které si seskupování nepřejete. Následně v záložce Seskupování vyberete: vypnuto, a je hotovo.

Seskupování lze v zásadě využít i v případě aplikace Fotky. Nově můžete vyhledávat konkrétní fotografie podle klíčových slov, a to dokonce i v češtině. Hledáte všechny fotografie s vaším čtyřnohým miláčkem? Nebo fotografie z výletu? Není problém. Stačí najet do záložky „Hledat“ a můžete se pustit do pátrání.

Málo času, hodně práce

Jednou z významných novinek je funkce „Čas u obrazovky“, která vám podá detailní přehled o času stráveném s mobilním telefonem v ruce. V základu to funguje jednoduše. Funkce se aktivuje a na pozadí zkoumá, co s telefonem děláte nejčastěji. Na statistiky se můžete podívat sami, nebo počkat na denní/týdenní reporty. Aplikace vám vždy podrobně ukáže, u jaké skupiny činností trávíte nejvíce času, zda jde o sociální sítě, tvořivost či produktivitu. Zároveň ihned prozradí, zda jste v daném dnu pod/nad průměrem, tedy „jestli to dnes přeháníte“, nebo „jste v normě“.

Čas u obrazovky

Pokud si daný otevřeme, iPhone zobrazí nejpoužívanější aplikace včetně času u nich strávených, stejně tak i prozradí, kolikrát za hodinu vezmete v průměru telefon do ruky. Zajímavou záložkou je i přehled oznámení, ihned v něm zjistíte, jaká aplikace vás jimi zásobuje nejčastěji.

Neznáš PIN? Tak až zase ráno...

Pokud zjistíte že vy (případně vaše ratolest) tráví u určité aplikace velké množství času, lze natavit přesné časové omezení. Nelze však vybrat separátně konkrétní aplikaci, ale jen kategorie, tedy například sociální sítě, hry a podobně. Jakmile čas vyprší, objeví se oznámení. To lze odložit i zcela vypnout, pokud jsou však změny svázány se zámkem, musíte nejdříve zadat správný (čtyřmístný) PIN.

Čas u obrazovky

Zajímavá je možnost nastavení klidového času. Přímo v aplikaci nastavíte čas od do, přičemž v tomto rozmezí budou dostupné jen vybrané základní aplikace a telefonní hovory, nic víc. Vše lze samozřejmě uzamknout kódem, který je odlišný od klasického PINu zámku obrazovky. Tímto lze například zakázat vašim potomkům ponocování u mobilního telefonu. Všechny možnosti lze mezi sebou kombinovat, můžete tedy nastavit jak klidový režim, tak časové omezení na jednotlivé kategorie aplikací zároveň.

Zkratky pro Siri

V krátkosti zmíníme i Zkratky pro Siri. Siri sice stále Česky neumí, přesto novou funkci pravděpodobně oceníte. Na základě vašich zvyklostí vás totiž Siri dokáže upozornit na některé události, případně dokáže doporučit daný úkon. Pokud například nezareagujete na zmeškaný hovor a Siri vytuší, že by mohlo jít o hovor důležitý, při dalším rozsvícení displeje se vám automaticky vytvoří návrh na zavolání na dané telefonní číslo. Stejně tak umí Siri monitorovat vaše záznamy v kalendáři a pokud usoudí, že byste měli dle zapsané události někoho kontaktovat, sama tuto možnost nabídne.

Zkratky pro Siri

Takových příkladů existuje samozřejmě více, avšak pro komplexní správu zkratek a automatizací doporučujeme stáhnout přímo aplikaci Zkratky z App Storu. V rámci té můžete tvořit automatizace na přání, u každé si navíc můžete namluvit i speciální hlasový povel pro Siri. Stále je ale bohužel nutné komunikovat v jednom z podporovaných jazyků.

Další zajímavé drobnosti

iOS 12 přináší i další zajímavé novinky, které nemusí být viditelné hned na první pohled. Tak kupříkladu pokud rádi malujete náčrtky v poznámkách, nově máte na výběr z celé palety barev, v iOS 11 Apple nabízel jen omezený výčet. Pokud vlastníte iPhone bez 3D Touch, oceníte například i posouvání v textu zprávy. Namísto zběsilého ťukání na displej stačí podržet prst na mezerníku, přičemž z klávesnice se rázem stane touchpadem, kterým můžete kurzor umístit na požadované místo.

Nové barvy, touchpad a správa baterie

Apple zapracoval i na informovanosti ohledně vybíjení baterie. Pokud nově otevřete v nastavení záložku Baterie, objeví se detailní graf (denní či týdenní), který odkryje aplikace, jež odebírají nejvíce energie. Ihned si tak můžete udělat obrázek o tom, kolik která aplikace odebírá a zda by se nevyplatilo ji nahradit jinou, méně náročnou.

Měříme....

S iOS 12 se z vybraných iPhonů (iPhone 6s nebo iPhone 5s a výše) může stát také poměrně šikovné pravítko. Díky aplikaci Measuer (Měření) můžete po krátké kalibraci změřit například nábytek, vzdálenost jednotlivých bodů a iPhone poslouží i jako vodováha. Vše funguje díky ARkitu. Na základě našich zkušeností jsou odchylky minimální a pokud si potřebujete třeba jen zjistit, zda se vám v obchodním domě vybraná komoda vejde například do ložnice, během krátké chvíle si uděláte jasnou představu.

Režim Nerušit

Vylepšením prošel také režim Nerušit. Nově můžete rovnou z Ovládacího centra aktivovat jeho příslušnou variantu, například jen po dobu vaší schůzky. Zajímavá je i možnost aktivace pouze po dobu, kdy se nacházíte na konkrétním místě jako například ve škole či v práci. Jakmile danou lokaci opustíte, režim se automaticky vypne.

Přepisování jednorázových kódů? Není třeba!

Na závěr jsme si nechali jednu věc, kterou Android umí již dlouhá léta, u iOSu jde ovšem o novinku. A nutno podotknout, že velmi vítanou. Pokud se registrujete do nějaké aplikace a je nutné zadat jednorázový kód přímo z SMS zprávy, iPhone vám nově nabídne tento kód ke kopírování bez nutnosti otevírat aplikaci Zprávy. Vložení kódu neproběhne zcela automaticky, uživatel jej musí vložení potvrdit jen jedním klepnutím.

Konec práce, je čas na zábavu

Animoji jsou sice zábavné, ale nově tu jsou i Memoji, tedy přizpůsobitelné Animoji. V rámci základního editoru si můžete přizpůsobit téměř vše, od barvy pleti včetně konkrétních odstínů až po pihy. Výsledné Memoji může být poměrně povedené a podobné, alespoň v základních rysech.

Memoji a nové Animoji

Vytvoření personalizovaného Memoji nějaký čas zabere, s čímž je nutné počítat. Možnosti sdílení jsou pak pochopitelně shodné s Animoji. Doplníme, že i samotný počet již vytvořených Animoji narostl, nově si můžete vybrat i mezi tygrem, duchem, koalou nebo třeba dinosaurem. A ano, nově můžete posílat Animoji/Memoji i s jazykem, navíc můžete tvořit po dobu až 30 vteřin (namísto původních 10).

Povedlo se

iOS 12 prozatím hodnotíme kladně. Apple se nesoustředil na zbytečnosti a přidal funkce, po kterých mnozí již delší dobu volali. Primárně nás potěšilo zvýšení rychlosti spouštění předinstalovaných aplikací a stejně tak oceňujeme detailní přehled o spotřebě energie i monitoring času stráveného u obrazovky. Kvůli novým Memoji, případně pár novým Animoji zřejmě systém instalovat nebudete, už nyní však můžeme říci, že přechod z iOS 11 se jednoznačně vyplatí.

Diskuze ke článku
Jou
Jenže ta klávesnice od Applu se nedá používat, nebo máte nějaké tipy? Chci psát rychle s háčky a čárkami. Používám SwiftKey a super,ale štve mě,jak si každá aplikace vyberte vlastní klávesnici,takže se té od Appli vždy nevyhnu.
Michal
Takže nic nového. Víceméně se opět jen těžce snaží dohnat konkurenci.
Martin
Tak to je lol Pokud vlastníte iPhone bez 3D Touch, oceníte například i posouvání v textu zprávy. Namísto zběsilého ťukání na displej stačí podržet prst na mezerníku, přičemž z klávesnice se rázem stane touchpadem, kterým můžete kurzor umístit na požadované místo

Větší neomezenost Applu sem dlouho nečetl a neviděl.
peter34
"Zkratky pro Siry"? si to opravte :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze