Je iOS 11 nejvyspělejší mobilní operační systém? Prozkoumali jsme jej detailně

52
Je iOS 11 nejvyspělejší mobilní operační systém? Prozkoumali jsme jej detailně
  • Největší změny doznal iOS 11 na iPadu
  • Vylepšení se dočkaly i Apple Maps
  • Siri mluví přirozeněji

Všechny zásadnější novinky iOS 11 už známe a informovali jsme vás o nich v tomto článku. Pojďme se ale podívat pod pokličku nového operačního systému. Jaké další novinky, změny a funkce přináší?

Vylepšené Apple Maps

apple Mapy iOS 11

Je libo prohlídka New Yorku, Londýnu nebo Seattlu? Žádný problém! Nová funkce Flyover vám to pomocí vašeho pohybu iPhonem nebo iPadem umožní. Pokud se vám ale pohyb zařízením zdá nepohodlný, lze tuto funkci samozřejmě ovládat i prsty. Kromě jiného si můžete dané město prohlédnout například z rozhledny. Přibyly také mapy vnitřních prostor významných letišť a nákupních center. Apple se ale zaměřil hlavně na bezpečnost. Upozorňuje na rychlostní limity, naviguje v jízdních pruzích nebo umí poslat zprávu, která odesílatele informuje o tom, že právě řídíte. Vylepšené je nyní i přiblížení jednou rukou, tedy poklepáním a přejetím.

iPad jako plnohodnotné přenosné zařízení?

iOS 11 – Přepínač aplikací

Apple uvádí „Obří krok pro iPhone. Monumentální skok pro iPad.“ a má pravdu. Nový iOS 11 doznal největších změn právě na iPadu. Prostředí iOS 11 na iPadu je mnohem praktičtější a osobnější. První, čeho si uživatel iPadu všimne, je nový Dock. Ten je nyní dostupný všude, nejen na ploše. Stačí přejet prstem nahoru a přepínat mezi aplikacemi. Dock se nyní mnohem více podobá „macovskému“ Docku nežli tomu z iOS a je flexibilní. Kromě toho je i chytřejší. Pokud totiž například připojíme sluchátka, automaticky se v něm objeví aplikace, ve kterých je často využíváme, tedy například Spotify, Apple Music nebo Netflix. Na pravé straně Docku se nyní objevují naposledy použité aplikace. Kromě Docku je na iPadu vylepšený i multitasking. Ten spolupracuje s již zmíněným Dockem a v jakékoli aplikaci nyní otevřeme druhou rovnou z Docku a obě dvě jsou ve Slide Overu i Split View stále aktivní.

Přirozenější Siri

iOS 11 - Siri translate

Hlasová asistentka Siri bohužel pořád neumí česky, a to i přesto, že se neustále vylepšuje. Ten, kdo ovládá angličtinu nebo nějaký jiný podporovaný jazyk, se ale může těšit na přirozenější hlas, překlad anglických slov a frází do čínštiny, francouzštiny, němčiny, italštiny a španělštiny nebo návrhy služeb v závislosti na používání zařízení.

Vylepšený fotoaparát i fotky

fotoaparat ios 11

Fotoaparát v iOS 11 umí nyní přečíst QR kódy a podporuje GIF. Docela pozdě, ale přece. Další inovací, kterou uvítají hlavně majitelé 16 a 32GB iPhonů, je podpora formátů HEIF a HVC pro fotografie a videa. Tyto formáty by totiž měly v zařízení využívat méně místa. Podle Applu v některých případech až o 50 %. Fotoaparát si také nyní pamatuje naposledy spuštěný filtr a režim. Filtry jsou také kompletně přepracované a měly by reflektovat přirozený odstín barvy pleti.

Apple Pay aneb snadné půjčovaní peněz

Pokud používáte Apple Pay, můžete pomocí iMessage poslat kamarádům peníze, které se připíší na jejich účet. Bohužel tato služba zatím není v Česku dostupná.

Další novinky

iOS 11

iOS 11 přináší novou verzi AirPlay 2, pomocí které lze nyní ovládat reproduktory nebo zvukové systémy snáze. Skladbu nyní můžeme spustit ve více místnostech zároveň a synchronizovaně. Pomocí HomeKitu lze dále ovládat nové příslušenství jako termostaty nebo zavlažování. Zařízení mezi sebou jde spárovat QR kódem. Vylepšení se dočkal i kalendář, který nyní využívá mapy pro zjištění polohy a podle provozu a ostatních možností upraví upozornění. Poznámky umí skenovat dokumenty a vytvářet tabulky, screenshoty lze upravovat ihned po jejich vytvoření a klávesnice podporuje ovládání jednou rukou a přesune se na požadovanou stranu.

Zdroj: 9to5mac.com, apple.com

Diskuze ke článku
fry
aj napriek vylepšeniam je to stále ios so všetkými obmedzeniami, čo má. stále je to uzavretý systém. že to mnohým vyhovuje je v poriadku. mne vyhovuje android, preto pre mňa ios nie je najvyspelejší systém.
marek
Nahraju do toho mp3, videa a dokumenty po připojení kabelem k PC? Myslím bez nějakých speciálních programů.
Michal
Koukám, že jablíčkáři místo toho, aby normálně odpověděli, raději vysvětlují, jak to dělají oni. Jenže na to se nikdo neptal. Jestli to nebude tím, že to ten jejich super systém pro bohaté neumí.
Mir
Pánové idioti jste vy co tak obhajujete kabel. Já si nedovedu představit že bych do všech telefonů měl sosat data kabelem iphone , note, blackberry, vše mám v cloudu a co chci mít v mobilech si stáhnu.To že to nechápete je váš problém.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze