Hledá se modrá velryba

Glosa
6
Hledá se modrá velryba
  • Sebevraždná hra ruských teenagerů nemá jednoduchou příčinu ani řešení
  • Ukazuje se, jak málo rozumíme sociálním sítím
  • Četné konspirační teorie dělají věc jenom složitější

Modrá velryba dorazila do Česka! 150 mrtvých dětí v cizině, kdo bude další? Takové a podobné titulky se začaly v poslední době šířit českými médii. Obzvláště šťavnaté sousto to představuje pro ta bulvární, o svůj díl koláče se ale nenechávají připravit ani ta mainstreamová, která tak mají možnost opět si kopnout do těch „zlých sociálních sítí“. Jen tu a tam se v této vřavě vyskytne nějaký normální názor, který však rychle zapadne.

Následující článek tudíž nemá ambice celý fenomén rozkrýt, to se nejspíše nikomu nepovede. Pro neznalé zrekapitulujeme základní fakta. Někdy během roku 2015 se na ruské sociální síti Vkontakte, známé též jako ruský Facebook, začaly objevovat uzavřené skupiny nazvané „Modrá velryba“, „Probuď mě ve 4:20“ nebo „F58“. Jejich členové byli teenageři, kteří kvůli psychickým problémům, nebo jenom čistě ze zvědavosti nebo potřeby pocitu sounáležitosti plnily nejrůznější příkazy. Posloucháním depresivní hudby počínaje přes sebepoškozování až po sebevraždu.

Do podvědomí veřejnosti se dostalo jméno šestnáctileté dívky, která vystupovala jako Rina Palenkova a která ukončila svůj život skokem pod vlak. Ruské úřady pak přiznaly, že 80 ze 130 náctiletých sebevrahů bylo před svou smrtí členem nějaké podobně zaměřené skupiny na internetu. Celá věc se pak začala nekontrolovaně šířit, rozvíjet a žít si svým vlastním životem.

Sociální sítě jsou chytřejší, než si myslíme

Žít si svým vlastním životem je asi nejpřesnější popis daného jevu. Jistě, v prvopočátku nejspíše existovala nějaká původní skupina, „modrá velryba nula“. Třeba ji založil skutečně někdo zlý s cílem někomu ublížit, třeba za ní stál někdo psychicky narušený nebo šlo jenom o projev hloupého trollingu. To už asi nikdy nezjistíme. Je však snadné si představit, jak se celá věc rozvíjela dál.

Kromě přirozené lidské vlastnosti napodobovat chování ze svého okolí tu máme i touhu po slávě a uznání. Spousta dalších podobných skupin tak vznikla, aby jejich majitelé nasbírali dost lajků – celé to berou nejspíše jako hru, kterou by snad nemohl nikdo brát vážně. Na to celé se nabalí další skupina podvodníků, protože u spousty skupin bylo nutné někam posílat peníze, abyste se dostali dál.

Celé se to pak jako lavina valí dál a dál. Zlomový okamžik nastane, kdy se celý fenomén rozšíří i mimo obvyklé sociální bubliny a chopí se ho například televize. Nelze si nevšimnout jízlivého tónu, se kterým komentují každý podobný prohřešek. Jen těžko se smiřují s tím, že jejich roli nahrazuje někdo jiný, také mají radost, že oni už konečně nejsou ti špatní – v devadesátých letech si totiž děti ubližovaly hlavně kvůli násilným pořadům v televizi, zjednodušeně řečeno.

Všichni si pamatujeme, co se stalo, když dal ředitel v Obecné škole vyhlásit varování, aby žáci neoblizovali namrzlé zábradlí.

Celý tento zájem je ale medvědí služba. Všichni si pamatujeme, co se stalo, když dal ředitel v Obecné škole vyhlásit varování, aby žáci neoblizovali namrzlé zábradlí.

Konspirace jsou nesmrtelné

Pro mnoho lidí, včetně těch vzdělaných, je myšlenka sociálních sítí coby systému, který se nezávisle na vůli jednotlivce vyvíjí a organizuje, poměrně děsivá. Stroje s vlastním názorem podle nich patří do pokleslé sci-fi a internet by měl mít ředitele a také vypínač. Lidská mysl ze své podstaty prahne po jednoduchých vysvětleních.

Podle konspiračních teorií je celá věc připravená, dobře naplánovaná a řízená. Liší se však pouze to, kdo tahá za nitky. Podle některých jde o ruské tajné služby, které si takto připravují prostor pro drastické omezení svobody internetu a sociálních sítí v zemi. Podle dalších je to přesně naopak a jedná se o práci ukrajinských tajných služeb, které se snaží Rusům pomstít za příkoří z posledních let. A pokud by vám obojí přišlo příliš přízemní, pak tu máme ještě onu tajemnou skupinu snažící nastolit se NWO (New World Order, Nový světový řád), která si tímto způsobem testuje své nejnovější poznatky na poli ovládání mysli (mind control).

Nic nového pod sluncem

Tak jako tak drží černého Petra v rukou provozovatelé sociálních sítí. Mohou mazat skupiny po stovkách, filtrovat výsledky vyhledávání nebo nabízet psychologickou pomoc při častém zadávání určitých frází, v souboji s teenagery nadrženými udělat něco ilegálního ale budou vždy o krok pozadu. Veřejné povědomí je přitom jediné opravdové aktivum, které sociální síť má. A lze si jen těžko představit horší publicitu, než mrtvé dítě.

„Buď muž a nenásleduj mne!“ je Goethova výstraha pro senzitivní čtenáře, kterou přidal k druhému vydání Utrpení mladého Werthera. To první totiž způsobilo mezi labilními mladými vlnu sebevražd a sebevražedných pokusů. Psal se rok 1787. O 230 let později se celá situace opakuje, jen není tak jednoduché ukázat na někoho prstem nebo zakázat danou knihu.

Diskuze ke článku
halucino
Když někomu řeknu zabij se, a on se zabije. Mohu za to ja? Sem zodpovedny pouze za sve jednani, jo a vlastne jeste za sve deti ;-).
RadekUL
Facebook jsem zkusil na 2 měsíce,neskutečná hovadina která akorát blbne hlavu a žere čas.Úplně v pohodě jsem účet zrušil a nikdy více,ne díky.Jestli má někdo problém zrušit účet tak už pak jedině navštívit lékaře :)).Za mě zbytečná věc.
developer
Sociální sítě jsou dneska prostředníkem pro konání zla. Ale kdo není online jako by ani nebyl.
Jerry
Super článek, díky za objasnění...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze