Google pro Pixely vyvíjí vlastní čipset. Čeká nás harmonie softwaru s hardwarem?

4
Google pro Pixely vyvíjí vlastní čipset. Čeká nás harmonie softwaru s hardwarem?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Google spolupracuje na jeho vývoji se Samsungem
  • Má být vyroben 5nm technologií
  • Do Pixelů by měl být nasazen v roce 2021

Nedávno jsme vám přinesli zprávu o tom, že příští generace Pixelů bude pravděpodobně pohánět Snapdragon 765 5G namísto Snapdragonu 865, který je výkonnější, ale zároveň konstrukčně komplikovanější a hlavně dražší.

Podle nejnovějších informací Iny Fried ze serveru Axios však v současnosti Google souběžně pracuje i na vlastním čipsetu. Vydal by se tak po stopách Samsungu či Huawei, kteří rovněž spoléhají na proprietární řešení v podobě procesorů Exynos a Kirin. Google navíc již cenné zkušenosti s vývojem má, neboť již v minulosti do Pixelů integroval Pixel Visual Core a Neural Core pro strojové učení, jež navrhoval. Podle dostupných zdrojů je internetový gigant na dobré cestě nasadit vlastní procesor do smartphonů představených v roce 2021. Stejná čipová sada by se navíc údajně postupně objevila i u Pixelbooků.

Zmíněná čipová sada údajně nese kódové označení „Whitechapel“ a je vyvíjena ve spolupráci se Samsungem. Podle všeho Google vsadí rovnou na 5nm výrobní technologii, která se pravděpodobně stane standardem příštího roku pro většinu vlajkových procesorů. Server Axios dále uvádí, že by měl čipset obsahovat osm ARM jader a disponuje rovněž speciálním hardwarem pro strojové učení či „Always On“ podporu chytrého Google Asistenta.

Kdo ví, možná se v příštím roce dočkáme vzniku nového a svým způsobem revolučního Pixelu. Takového, který se bude chlubit špičkovým propojením na úrovni hardwaru a softwaru, podobně jako je tomu u Applu, jenž do většiny svých zařízení dlouhodobě dosazuje proprietární čipsety řady „A“ a „S“.

Diskuze ke článku
EEEpLLL
Mr.Papa.... kde mame info o novom Iphone SE?
Uz je oficialne vonku ;-)
Allname
Super Android bude harmonicky lagovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze