Je pro výrobce Snapdragon 865 příliš drahý? Nevyužije jej Nokia ani Google

11
Je pro výrobce Snapdragon 865 příliš drahý? Nevyužije jej Nokia ani Google
Fotografie: qualcomm.com
  • Snapdragon 865 využívá pro 5G konektivitu samostatný modem X55
  • Levnější Snapdragon 765G nabízí praktičtější řešení integrace 5G konektivity a zároveň je energeticky úspornější
  • Snapdragon 765G využije LG G9 ThinQ a pravděpodobně i Pixely 5

Qualcomm na konci loňského roku představil svůj vlajkový čipset Snapdragon 865, který přináší podporu 5G sítí, ale také vyšší výrobní náklady, tedy i prodejní cenu. Právě cena by mohla být podle arstechnica.com natolik vysoká, že se někteří výrobci raději rozhodli sáhnout po levnější variantě s označením Snapdragon 765G.

Jedním z nich je Google, který má podle dostupných informací do příští generace Pixelů implementovat Snapdragon 765G. Podle korejského serveru Naver podobný přístup zvolí i LG, jež do své vlajkové lodi letošního roku (LG G9 ThinQ) namísto Snapdragonu 865 integruje levnější Snapdragon 765G. Nezapomínejme ani na nedávno představenou Nokii 8.3 5G, která je rovněž vybavena Snapdragonem 765G.

Přestože se zatím mnoho telefonů se Snapdragonem 865 na trhu neobjevilo, řadí se vždy (logicky) k těm dražším, ať už jde o řadu Galaxy S20 (která má na našem trhu procesor Exynos), nebo nedávno představenou Sony Xperii 1 II. Jedním z důvodů pro vyšší cenu procesoru je, že nemá onboard modem. Namísto toho se starají o 4G a 5G konektivitu dva odlišné čipy. Modem X55 je tedy nezbytný, pokud má mít telefon podporu 5G sítí. Zároveň se tím však zvyšují nároky na místo (uvnitř telefonu) a také vyžaduje komplikovanější design základní desky.

I z výše uvedených důvodů se pravděpodobně někteří výrobci rozhodli pro Snapdragon 765G, který je sice méně výkonný, zato má však jednu nespornou výhodu. 5G modem je totiž integrovaný přímo do něj. Díky tomu může být design hardwaru zařízení méně komplikovaný, čipset stojí méně a má také nižší energetickou spotřebu.

Pro společnosti, jako je například právě Google, které dokáží skvěle optimalizovat i méně výkonný hardware (o čemž jsme se přesvědčili při testování Pixelu 3a), navíc nemusí být nižší výkon větší překážkou a uživatel při běžném používání pravděpodobně ani nepozná výkonnostní rozdíl oproti Snapdragonu 865. Pokud byste si tedy chtěli letos pořídit 5G telefon se Snapdragonem 865, možná stojí za to si ještě chvíli počkat.

Diskuze ke článku
Kubs
765G stačí na všetko..podľa mňa skvelá voľba..Nokia 8.3 má pekný čipset, ale prečo IPS diplej? Za cenovku 600 eur by som očakával viac..Mám Oneplus 6, ktorý je prosto lepší a pritom ani pred dvoma rokmi nestál toľko čo táto Nokia
Pavel Kapoun
Nic proti SD 765G, ale pokud jej použije např. LG, pak automaticky začlení řadu "G" do střední třídy a vlajková řada bude "V". To je v pořádku a nepochybně bude zohledněno v ceně, že se jedná o střední třídu. Ale jestli si myslí třeba Google, že nám naservíruje průměrný telefon za 25k, pak si tím tak akorát kope hrob. A Nokia začíná dělat všechno pro to, aby skončila tak, jak už jednou skončila...
Khan
Nemam nic proti kdyz pouziji ten nizsi Snapdragon ale musi se to projevit na cene. A pochybuju ze misto 25k bude Lg stat 15k. Tak zas asi cenu SoC neurcuje. V opacnem pripade at jdou s takovou strategii k certu. O Nokii nemluvim. Tam je SoC to posledni co je mi vadi...ta je hotova.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze