Necháváte digitální asistenty vytáčet čísla? Můžete se stát obětí podvodu

Necháváte digitální asistenty vytáčet čísla? Můžete se stát obětí podvodu
Fotografie: pixabay.com
  • Útočníci vytvářejí zdání, že reprezentují určitou společnost
  • Digitální asistenty se jim tak povede přesvědčit, že podvržené číslo je pravé

Je to zpráva, která může prozatím nechat česky mluvící uživatele v klidu. Časem se nepochybně ale dostaneme do fáze, že i my budeme prosit Google Asistenta, Siri nebo Alexu, aby pro nás někam zavolali. A přesně to je to místo, kde číhají internetoví podvodníci.

Jak upozorňuje bbb.org, v principu nejde o nic nového. Podvodníci se vás snaží přesvědčit, že skutečně reprezentují společnost, se kterou se snažíte spojit. Velmi obvyklé bývají případy, kdy vám píše „vaše banka“, abyste se přihlásili do „svého internetového bankovnictví“ s odkazem na podvrženou stránku.

Takové podvody jsou však snadno rozpoznatelné, ale stále se najdou lidé, kteří se nechají nachytat. Nyní ale podvodníci odhalili slabé místo, jehož obětí se může stát prakticky každý. Jako případ uvádějí stránky telefonát muže do aerolinek, kde si původně chtěl pouze vyměnit zarezervované sedadlo. Během rozhovoru se také nechal přesvědčit, aby zakoupil akční dárkový kupón v hodnotě čtyř set dolarů prostřednictvím své platební karty.

Asi není žádným překvapením, že onen kupón ani své peníze už neviděl. Podvodníkům se totiž podařilo vytvořit zdání, že v dané oblasti reprezentují danou společnost, a to pomocí falešných reklam a webových stránek. A protože Siri ani další asistenti nedisponují oficiální telefonním seznamem, ale pro čísla si chodí na internet, bylo snadné oklamat nejdříve je a potom i jejich uživatele. Ponaučení je tak jednoduché – překonat svoji lenost a vytočit číslo ručně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze