Accent Kidzy 70
recenze

Accent Kidzy 70

Tablet pro děti
6

Požaduje vaše ratolest nějaké to moderní elektronické zařízení? Bojíte se však, že s jeho zacházením toho moc nevydrží, nebo nechcete do něčeho takového investovat příliš peněz? Tablet od marocké společnosti Accent by mohl být tou správnou volbou. Svou výbavou sice patří na úplný okraj nabídky, to ale vynahrazuje netradičním vzhledem a nízkou cenou.

Accent je na našem trhu nová značka, ve světě už ale působí dvě dekády. Věnuje se vývoji a prodeji počítačové techniky, v poslední době to znamená především mobily, tablety a jejich příslušenství. Na mobilenet.cz jste si už mohli přečíst recenzi jejich startovacího modelu A455, nyní je na řadě podívat se na jejich tablet, který se však běžné nabídce docela vymyká. Například svoji cenou, konkrétně necelé dva tisíce korun. To je v současné době pomyslné dno, kam může v současné době spadnout cena přístroje s dotykovým displejem a operačním systémem.

A to jak svým vzhledem, tak i určením. I když je to na delší debatu, jestli a jakým způsobem patří elektronika do rukou dětem, ony si stejně nakonec prosadí svou. Návod k použití stanovuje hranici na pět let věku, dříve by to ostatně ani nebylo moudré, protože se dají oddělat malé části, které by menší dítě mohlo spolknout nebo vdechnout.

Technické parametry Accent Kidzy70

Kompletní specifikace
Konstrukce211 × 141 × 19 mm, 414 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (800 × 480 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 720 × 480 px, 12 FPS
ChipsetCPU: 2×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:03 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 1 990 Kč

Obsah balení: písmenka!

Vedle obligátní kabeláže, nabíječky a manuálu najdete v balení už jen vyměnitelná písmenka na zadní stranu. Chybí vám něco? Ano, sluchátka. Tady by se hodila, ale budete muset v domácnosti najít nějaká starší a vybavit se jimi sami.

Obsah balení

Design a konstrukce: od přírody hravý

Tablet si s jiným jen tak nespletete. V záplavě stejných nudných placek je to vítané osvěžení. Kolem dotykového sedmipalcového displeje se nachází masivní plastové rámování, které je navíc zvýrazněno měkčeným plastem v rozích, což tvoří nezaměnitelný vzhled a zároveň poskytuje tabletu silnou ochranu při pádech, které budou v rukou malých dětí určitě časté. Vedle displeje najdeme dvojici tlačítek. Vlevo pro aktivaci fotoaparátu, vpravo je tlačítko zpět. Další tlačítka pro ovládání operačního systému najdete na displeji.

Mezi jinými tento tablet opravdu vyniká

Horní strana pak nabízí velikostně odlišené ovladače hlasitosti a hlavní vypínač. Všechny konektory se nacházejí na pravé straně. Je tu mikrofon, konektor microUSB, konektor pro nabíjecí kabel (nabíjet lze ale i přes micoUSB), slot pro paměťovou kartu microSD (do kapacity 32 GB) a také 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Vizuálně nejzajímavější částí tabletu jsou ale jeho záda, kde se kromě čtyř malých gumových nožiček pro pohodlné položení nachází ještě patnáct písmenek. Ty lze libovolně přemisťovat, v balení pak naleznete další, celkem 26 písmen anglické abecedy, ze kterých si dítě může skládat slova. Když ho tedy nebaví to, co je na displeji, nabízí Accent ještě záchranu v podobě gumové zábavy.

I když tablet působí plastovým dojmem, je konstruován tak, že by mu menší pád nebo nešetrné zacházení nemělo nijak zvlášť ublížit. Potěší i velký výběr barevných variant, vedle testované zelené je to ještě růžová, oranžová, fialová a modrá. K úplné spokojenosti by to ještě chtělo nějakou odolnost proti polití, ale to už bychom byli cenově někde úplně jinde.

Displej: nic moc

Snaha ušetřit se obvykle pozná už na první pohled na zapnutý displej. Ten má v tomto případě rozlišení 800 × 480 bodů, takže si na jeho sedmipalcové úhlopříčce všimnete jemné mřížky mezi jednotlivými body.

Výrobce na svých stránkách tají, jakou technologii displej používá, ale s největší pravděpodobností to bude obyčejné TFT TN. Podání barev je mdlé, nevýrazné a už malý odklon od kolmého pohledu stačí k tomu, aby se výrazně měnilo podání barev. Stejně tak neuspokojivý je jas, i v místnosti raději nastavíte maximum, aby to nějak vypadalo, na sluníčko s tabletem raději nechoďte. Chybí čidlo pro jeho regulaci, stejně tak jako stavová dioda, ale to se dá v této cenové kategorii pochopit.

Malým dětem by horší displej nemusel vadit. Dokud jim na tabletu poběží jejich oblíbená hra, hrubší rastr a pozorovací úhly řešit nebudou. Problémem je v praxi jen nízký jas. Pokud tedy s dětmi cestujete a chcete jim dát tablet na hraní do auta, bude lepší se poohlédnout jinde.

Zvuk: na pohádky a hry

Zatímco tu nejnižší sortu tvoří telefony s jedním malým reproduktorem, tento dětský tablet je o pomyslný stupínek výše. Má dva malé reproduktory. Ty znějí celkem hlasitě, basy od nich ale nečekejte. Mozarta na nich asi nikdo poslouchat nebude a pro Maxim Turbulenc nebo Dádu Patrasovou poslouží dobře.

Baterie a výdrž: bez problémů

S vypnutým displejem můžete mít tablet položený na stolku i dva týdny, při občasném využití s hodinkou hraní her denně nebo surfováním na internetu může vydržet zhruba 3-5 dní. Proto bude relevantnější hodnota našeho redakčního testu. Při něm nastavíme jas displeje na 50 %, hlasitost ve sluchátcích taktéž a streamujeme video s rozlišením odpovídajícím rozlišení displeje, zde konkrétně 360p.

Accent Kidzy70

Při takovéto zátěži se tablet s baterií s kapacitou 3 000 mAh vypnul po pěti hodinách a patnácti minutách. Není to špatná hodnota, dítko na zadním sedadle tak dokážete zabavit i na dost dlouhých cestách. Při reálném používání bude tato hodnota ještě o něco delší.

Dlouhé je ale i nabíjení, tři hodiny a deset minut to trvá na 80 %, naplno se pak tablet nabije za 4 hodiny a pár minut navrch.

Hardware a výkon: záleží na tom?

Jako procesor je zde nasazen Rockchip RK3026, což znamená dvojjádro s taktem 1 GHz, kterému asistuje 512 MB RAM a 4 GB vnitřní paměti s rozšířením o microSD do kapacity 32 GB. To je minimální základ, na kterém se rozjede čtyřkový Android. U normálního přístroje bychom byli velmi kritičtí, například kvůli nemožnosti pracovat ve více aplikacích, ale tady je to víceméně jedno. Dítko si spustí nějakou aplikaci, jednoduchou hříčku nebo video a o víc se nestará. Jestli mu načítání potrvá vteřinu nebo pět řešit nebude a není ani s čím srovnávat, takto levné dětské tablety v podstatě neexistují.

Výsledky bechmarků: AnTuTu, Vellamo. 3D Mark se odmítl spustit.

Lze si samozřejmě představit i výkonnější variantu, která by udělala radost i náctiletým coby mobilní herní zařízení na Androidu, ale to bychom byli cenově někde jinde. Tohle je opravdu maximálně na jednoduché hříčky typu Angry Birds, Flappy Birds nebo podobné, ale nějaké větší hry ani nedostanete do paměti.

Slovy čísel: po startu je dostupných asi 200 MB RAM a z vnitřní paměti 4 GB zbývá uživateli asi polovina. Naštěstí si můžete pomoci přesouváním aplikací na paměťovou kartu, v tomto případě lze brát starší Android jako výhodu.

Operační systém a uživatelské prostředí: zábavné hrátky

Po prvním odemčení obrazovky dostanete na výběr, jestli chcete spustit čistý Android 4.2.2 anebo jeho nadstavbu v podobě speciálního launcheru. Ten se jmenuje Mofing a snaží se z tabletu udělat co nejpřívětivější a nejpřínosnější zařízení pro děti různého věku.

V jeho menu tak naleznete různé hříčky, od prostého skládání barev a tvarů až po počítání se zlomky. Dále je to přístup k videím pro děti a hudebnímu portálu stejně tak jako k vlastním fotkám a videím. Má to svá pro i proti.

Na čistém Androidu je napasována nadstavba pro děti. Úplně bezchybná ale není

Výhodou je, že celý tento mód můžete opatřit rodičovským zámkem a dítko se tak nedostane ke konfiguraci tabletu nebo k potenciálně nebezpečnému prostředí. Celý Mofing je ovšem v angličtině a pro svůj provoz potřebuje registraci a přístup na internet, ze kterého si neustále stahuje svoje součásti. Po čase také zjistíte, že spousta aplikací je placených, navíc se v alternativním obchodě s aplikacemi musíte probírat horami balastu.

Osobně bych se ale vydal cestou Androidu a instalace vlastních aplikací z Google Play, ale lze pochválit, že se Accent alespoň snažil vybavit tablet podle jeho zaměření. Případně si můžete pohrát s nastavením nebo si stáhnout z obchodu alternativní dětský launcher.

Fotoaparát a videokamera: na hraní

Už jen rozlišení fotoaparátu (2 Mpx vzadu a 0,3 Mpx vpředu) dává tušit, že stejně jako jiné části zařízení, je i tato určena pro zábavu děti, než nějakou vážně míněnou snahu uchovat nějaké obrazové informace. Navíc chybí i natolik základní funkce jako je autofocus nebo přisvětlovací dioda. Pohodlí nepřidá ani pomalá práce s fotoaparátem a trhané překreslování snímané scény.

Pořízené snímky jsou opravdu pouze pro zábavu malých dětí, nemají téměř žádné detaily a pro zachycení důležitých životních okamžiků se nehodí.

Ukázkové snímky

Pořízené video ve formátu mp4 má rozlišení 720 × 480 bodů a dvanáct snímků za sekundu. Dočkáte se i deformovaných zvuků takovým způsobem, že připomínají spíše audio ke sci-fi filmu s vetřelci, než skutečnost. Fotoaparát a video jsou tedy hodně doplňkovými funkcemi.

Accent Kidzy 70 – testovací video, 480p, exteriér

Funkční výbava: kde nic není

Předchozími odstavci jsme prakticky vyčerpali všechno, co se dá o tabletu povědět. Dále jste už odkázání na schopnosti Androidu 4.2, respektive aplikací, které si do něj lze nainstalovat. Všechno je osekáno na naprosté minimum, že je to až překvapivé. Tabletu kupříkladu chybí Bluetooth. Sice by moc praktický význam neměl, ale možná ano. Stejně tak chybí GPS, takže zařízení nevyužijete pro hledání zatoulaných ratolestí.

Accent Kidzy70

Zhodnocení a závěr: pro děti ano

O některých levných telefonech a tabletech se říká, že jsou taková „dětská hračka“. Tento tablet to naplňuje doslova. Zaujme netradičním vzhledem, dobře řešeným odolným exteriérem jako dělaným pro děti a příznivou cenou. Líbí se nám takové detaily, jakou jsou výměnná písmenka na zádi, anebo snaha výrobce trochu upravit vnitřní prostředí, i když tato snaha zůstává na půli cesty.

Vyměnitelná písmenka jsou asi nejzajímavější částí tabletu

Cílová skupina bude i přes mnohé ústupky, jako nekvalitní displej, zvuk a chybějící některé funkce, nejspíše spokojena. Dejme tomu děti kolem těch pěti let se zabaví u mnoha jednoduchých hříček z Mofingu nebo Google Play, díky paměťové kartě lze také zařízení používat jako přenosný přehrávač videa. Dva tisíce se zdají být v konkurenci jiných hraček relativně snesitelnou částkou.

Konkurence

I když cena 1 990 korun vypadá lákavě, najdou se výrobci, kteří něco podobného zvládnou udělat ještě levněji. Třeba takový LTLM D7 standard nabízí prakticky shodné hardwarové parametry za poloviční cenu. Nemá sice ten líbivý dětský vzhled, ale zase je k dispozici verze s lepším displejem za 13 stovek.

LTLM D7

Vizuálně velice podobný je Sencor Element 7 4KIDS. Srovnatelná je i jeho hardwarová výbava, takže si získává body na svou stranu tím, že stojí zhruba 1400 korun.

Sencor Element 7 4KIDS.

A do třetice levných dětských tabletů tu máme Gogen Maxipes Fík Maxpad 7 G2. Ten stojí asi 1500 korun, ale má 8 GB vnitřní paměti.

Gogen Maxipes Fík Maxpad 7 G2

Nemusíte však sahat pouze po čistě dětských tabletech. Třeba takový Lenovo IdeaTab A7 má gigabajt RAM, 8 GB vnitřní paměti a stojí asi 2 300 korun.

Lenovo IdeaTab A7

Jak vidno, v tomto segmentu je konkurence poměrně ostrá. Ostatní výrobci umějí nabídnout podobné parametry za menší peníze, čemuž se snaží Accent Kidy 70 vzdorovat hezkým zevnějškem, za který si musíte mírně připlatit. Je tedy na vás, zda hledáte spíše hravěji vypadají tablet s příplatkem pár stovek nebo funkčně podobný levnější tablet s klasickým vzhledem.

accent-kidzy70
Klady
  • nízká cena
  • bytelná konstrukce
  • písmenka na zádi
  • hravý design
Zápory
  • horší displej se špatnou čitelností venku
  • málo pamětí
  • osekaná funkční výbava
Diskuze ke článku
x1man
Ty hříčky v tom textu zní strašně. I když chápu co tím autor myslel, čte se to hrozně.
Jaroslav Loskot
Jaroslav Loskot
Naposledy upraveno: 17. 6. 2015 17:21
No, když pominu dětský vzhled tak já jsem našel ideální tablet za pár korun pro děti. Lark Ultimate 7i. HD IPS panel, kovová záda (hořčík nebo magnesium), Intel z2520, 2GB RAM, 8GB ROM, BT 4.0, grafická karta PowerVR SGX 544mp2, Android 4.4.2 bez úprav, výdrž cca 3 dny. Cena? 1500,- :-) Kde? Tesco :-( Když jsem ho tam zahlédl, nevěřil jsem vlastním očím a tak jsem ho zakoupil s tím, že ho případně vrátím (v Tescu vědí prd o technice, tak bych si vymyslel nějaký důvod, proč ho vracím). No, nevrátil jsem ho a synátor (5 let) je nadmíru spokojen ...
Jaroslav Loskot
Jaroslav Loskot
Dobře, skoro HD. Ale i přes to a 7" se na něj dá dívat bez toho aniž by člověk utrpěl fyzickou újmu.
Martin Horák
Martin Horák
škoda u tohoto tabletu by mě zrovnad videopohled zajímal

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze