Retro: Nokia 3650 – originální za každou cenu

33

Snaha odlišit se, být originální, šokovat, být extravagantní. To vše bezpochyby stálo u zrodu legendární Nokie 3650, chytrého telefonu z roku 2002, který zaskočil celý mobilní svět velmi netradičně řešenou klávesnicí, na které se rozhodně nepsalo pohodlně. I přesto se tento model zapsal nesmazatelným písmem do mobilní historie a zaslouží si v našem seriálu místo.

Nokia 3650

Tentokrát se společně vracíme takřka do mobilního pravěku, do roku 2002. V době před více než třinácti lety jsme používali telefony s černobílými displeji, mnohdy ještě neměly ani integrované antény. Vývoj však šel rychle dopředu a novinky v roce 2002 už samozřejmě viditelné antény zcela opustily. Ba co víc, nastupovaly barevné displeje, fotoaparáty a otevřené operační systémy. Nástup to byl pomalý, možná i proto, že jej Nokia podpořila modelem 3650 s extravagantně vyhlížející klávesnicí.

Krátké představení

Nokia 3650 byla představena v září 2002 a šlo o mladší sestřičku ještě známější Nokie 7650. Obě měly stejné poslání, každá na to však šla jinak, byť s velmi podobnou výbavou. 3650 ve své době působila jako zjevení z jiného časoprostoru. Nezvykle velký telefon, který se může směle porovnávat s dnešními smartphony měl na výšku 130 milimetrů a široký byl 57 milimetrů. Tloušťka 26 milimetrů naproti tomu příliš nepřekvapila stejně tak 130gramová hmotnost. Z dnešního pohledu působí Nokia 35650 neskutečně laciným dojmem, za který mohly obyčejné plastové materiály a konstrukce, která měla k ideálu poměrně daleko. Držení v ruce bylo ale vcelku pohodlné, a to díky celkovému zaoblení telefonu.

Retro: Nokia 3650

Čelní straně dominoval displej s úhlopříčkou 2,1 palce a rozlišením 176 × 208 pixelů. Dokázal zobrazit až 4 096 barev a jeho zobrazovací technologie byla pasivní. Co to znamenalo? Displej si dával na čas při překreslování a mohli jste tak zahlédnout „duchy“. Nutno však podotknout, že například pasivní displeje u Siemensů či Sony Ericssonů na tom byly podstatně hůře. To pravé „vzrůšo“ ale začínalo až v prostoru pod displejem. Zcela zapomenout jste museli na zažité konvence. Na první pohled se zdálo, že nad klávesnicí vybuchla menší bomba a zpřeházela veškerá tlačítka. Normálního postavení se dočkaly jen kontextové klávesy a tlačítka se sluchátky, případně pětisměrný ovladač. Alfanumerická klávesnice nikoliv. V jejím případě se Nokia nechala inspirovat starými pevnými linkami s kruhovým ciferníkem pro vytáčení čísla. Jednička se tedy nacházela v levém rohu a proti směru hodinových ručiček se řadila další čísla. Aby bylo šílenosti učiněno za dost, hvězdička s mřížkou našly své místo uprostřed všeho zmatku.

Nokia 3650

Ve výsledku tak bylo psaní opravdu velice obtížné. Naučené pohyby prstem na běžných klávesnicích byly naprosto k ničemu a naopak jste se museli přemáhat a nepsat intuitivně. Pohodlí nepřidával ani poměrně tuhý stisk kláves. Věřím, že po dostatečně dlouhém tréninku se na klávesnice psát dalo, stejně jako na nezvykle uspořádané klávesnici u Siemensu SX1, nicméně velký úspěch toto klávesnicové uspořádání nezískalo. Důkazem budiž Nokia 3660, která vypadala stejně, jen již nabídla klasicky sestavenou alfanumerickou klávesnici.

Na zadní straně se objevuje důraz na fotoaparát, který byl před 13 lety vzácnou výjimkou a pozornost si samozřejmě zasloužil. Nabízel VGA rozlišení a dokázal dokonce zaznamenat i krátká videa v nízkém rozlišení. Na svou dobu nevídaná záležitost, která lákala.

Výbava

Veškerá výbava Nokie 3650 stála na operačním systému Symbian S60 první edice. Jeho pohon naopak zajišťoval jednojádrový procesor s taktem 104 MHz společně s 8MB operační pamětí. Interní 3MB paměť nebyla zrovna oslňující s ohledem na přítomnost fotoaparátu a navzdory tomu, že velikost fotografií se pohybovala řádově v desítkách kB. Naštěstí už Nokia 3650 dostala slot pro paměťové karty MMC a prostor bylo možné o nějaký ten MB.

Výhodou otevřeného operačního systému bylo možnost instalovat další aplikace, případně měnit prostředí či rozestavění ikonek v menu. Vše bylo na uživateli. Tím byl samozřejmě částečně zpomalen proces stárnutí samotného telefonu, kdy jste si chybějící funkci v mnoha případech mohli doinstalovat.

Nacházíme se v roce 2002 a sen o rychlém internetu se nám ještě ani nezačal zdát. Nokia 3650 si tak vystačila buď s vytáčenými přenosy HSCSD nebo modernější metodou skrze GPRS. Připojení s okolím však moderní bylo. Nechyběl infraport na levém boku, ale také Bluetooth.

Závěr

Nokia 3650 vstoupila na český trh začátkem roku 2003 za cenu blížící se 15 000 Kč. Jednalo se v podstatě o nejlépe vybavený telefon klasické konstrukce, který si uživatel mohl pořídit. Navíc nabídl otevřený operační systém a fotoaparát, tudíž cena nebyla nijak překvapivá. I přes extravagantní design si Nokia 3650 své zájemce našla a v prodeji se udržela poměrně dlouho.

Technické parametry Nokia 3650

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 57 × 26 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, 2,1" (176 × 208 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 174 × 144 px, 10 FPS
ChipsetCPU: 1×104 MHz, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 3 MB, paměťové karty: MMC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.1, NFC: ne
Operační systémSymbian 6.1 S60
Akumulátor900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2003, 15 000 Kč
Diskuze ke článku
Petr
Jee tu jsem miloval. Jeste mi lezi ve skrince :) Nezapomenu jak na ni nikdo nebyl schopnej napsat sms :)) chtelo to cvik a pak to slo jak kdyz z kulometu strilel.
Areon
Tento telefon jsem si vždy chtěl koupit, avšak v té době jsem ještě nepracoval a při té ceně to zůstalo u snu :D
Michal
Na svou dobu to byla bomba, něco jako ve své době N95, či SX1! Nevím o jiném na svou dobu natolik komplexním přístroji, možná teď S7 ;) Ale psalo se mi na ni hrozně na SX1 se mi psalo mnohem lépe..
kleinak
Nostalgie to je hezká, také jsem ji vlastnil i když krátkou dobu, psaní bylo utrpení, ale jinak to byl skvělí telefon an tehdejší dobu. Umělo to opravdu hodně a rozhodně poutala pozornost a to se dnes nevidí. Dnes je to na jednou brdo, prostě obří lopata s kulatými rohy. Tenkrát aspoň Nokia se nebála experimentovat s designem, dokonce ani tloušťka nikomu nevadila, hlavně jak to vydrželo.
Dnes je to honba za nesmysli jako 10jádro, 4mm v pase a nejlépe 6palců displej a baterie, ta je nejlepší ještě méně než loňský model a vymlouvat se, že je to vlastně pro zákazníka lepší.
Schválně, kdo z vás má dnes telefon designově jiný, než ostatní ve vašem okolí, kolik jich znáte? Já nikoho, maximálně mou máti a sestru, jelikož ti mají telefon tlačítkový.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze