Lehce nostalgické vzpomínání na Nokii

38

Všichni jsme tak nějak věděli, že ten den přijde. I když ještě není úplně jasné, kdy se objeví poslední telefon nesoucí tuto značku, dny její největší slávy jsou definitivně sečteny. Což je dobrý důvod si zavzpomínat na některé zlomové modely a okamžiky. A právě proto je tu náš dnešní článek.

Veškeré zvěsti o „konci Nokie“ jsou silně přehnané, protože v segmentu hloupých telefonů, který není ani dnes zanedbatelný, bude moci značka existovat po další dekádu. Hlavní těžiště tržeb a hlavně vývoje však dnes leží někde jinde, a tak se tehdejší lídr trhu posouvá do pozic, které kdysi okupovali asijští výrobci. Na nich bude zásobovat méně náročné zákazníky a trhy.

Bezesporu tak před sebou máme zlom, který už sám o sobě volá po tom, aby posloužil jako bod, z nějž se ohlédneme do minulosti. Nečekejte nějaké vyčerpávající shrnutí, to by ostatně u společnosti, jejíž počátky se datují do roku 1865, vydalo na celou knihu. Spíše se zaměřím na modely a okamžiky, které mi z nějakého důvodu zůstaly v hlavě.

Synonymum pro mobilní telefon

Pro mnohé z nás bylo první setkání s Nokií vůbec prvním kontaktem s telefony, které ztratily do té doby nezbytný kabel. A to mluvíme u úplných počátcích mobilního telefonování u nás v sítích NMT.

Už tehdy určila Nokia jasný směr, kterého se držela po většinu doby. Její telefony byly ty, které obvykle vydržely více než konkurence (jak na baterii, tak fyzicky) a na jejich ovládání nebyl potřeba diplom elektroinženýra. Za to všechno si ale Nokika nechala náležitě zaplatit a modely finského výrobce obvykle patřily k těm dražším.

Dobře nastartovanou kariéru opravdu nakopl příchod sítí GSM. Sama Nokia hrála v konsorciu firem vedoucí úlohu a stejně dobře se připravila i po uživatelské stránce. Zatímco prvních pár modelů bylo spíše přešlapováním na místě, Nokii 5110 pozná prakticky kdokoli. Její vyzvánění, výměnné kryty a samozřejmě také hra Snake – to všechno jí katapultovalo do čela popularity mezi prodávanými telefony.

Legenda mezi mobilními telefony, model 5110.

TIP: Tomuto modelu jsme se podrobně věnovali v našem retro seriálu, zavzpomínejte si s námi.

Právě se píše rok 1998 a mobilní komunikace jsou jedním z nejvíce dynamicky rozvíjejících odvětví v dějinách lidstva. Pro ilustraci mi dovolte jedno menší osobní odbočení. Právě v roce 1998 jsem nastupoval ke studiu na gymnáziu a z necelé třicítky mých spolužáků měli mobilní telefon asi tři. Po čtyřletém období bombardování reklamami na Twist a Go sady zbyl ve třídě asi stejný počet jedinců, kteří telefon neměli. Těžko říci, jestli se někdy nějakému výrobku podaří stejně masivní rozšíření za tak krátkou dobu.

Všechny barvy spektra

Nokii 5110 pak následovalo mnoho podobných modelů, za všechny vzpomeňme například legendární model 3310, který slouží v mnoha domácnostech až dodnes. Jednoduché čtyřčíselné označení se alespoň ze začátku snažilo udržovat alespoň nějakou logiku:

  • trojkou začínaly modely pro nenáročné, například již zmiňovaná 3310
  • pětkou pak o něco lépe vybavené přístroje označované jako střední třída
  • šestka patřila přístrojům určeným pro práci (Kdyby to šlo, tak 6310 mnozí používají dodnes.)
  • sedmička naopak označovala stylové telefony (Taková 7110 si například zahrála v Matrixu.)
  • osmička ukazovala na exkluzivní a tím pádem celkem drahé modely
  • a konečně devítka patřila komunikátorům

TIP: Nokia 7110 nebyla jen elegantní, ale přinášela i jedno technologické prventsví, přečtěte si o něm.

Nokia 3310 a 7110

Všechny přístroje však nesly společné znaky: měly co nejjednodušší možné ovládání a nefungovaly jen jako kus elektroniky, ale i jako jakýsi módní doplněk a vyjádření sebe sama. Tyto aspekty jsou určující i pro dnešní podobu mobilních telefonů, byť se ani vzdálení nepodobají tomu, co jsme si z prodejen odnášeli na přelomu milénia.

Pramáti chytrých telefonů

Ohromný tržní podíl zejména v oblasti levných přístrojů a z toho plynoucí zisky pak umožnily finskému výrobci pouštět se do nejrůznějších experimentů. Některé z nich byly hodně odvážné – vzpomínáte například na takovou Nokii 3650 . Ta dnes slouží spíše sběratelům kuriozit, jiné modely si naopak vyšlapaly cestu k dnešní podobě telefonů.

Nokia N-Gage: zajímavý experiment, který se však nehodil pro běžné používání.

Zmínku si zaslouží zejména kategorie komunikátorů. Prohlásit v roce 1996, že mnoho práce můžete místo na počítači udělat na telefonu chtělo hodně odvahy. Ale model 9000 to dokázal a pro mnohé je to ten opravdový začátek éry smartphonů. Jako každá pionýrská éra vyžadovala i tato nemálo entuziasmu. Následující model s označením 9110 se začal prodávat za cenu okolo třiceti tisíc. To v tehdejší době znamenalo asi tři měsíční průměrné platy. Naštěstí se tento nepoměr s každým dalším modelem snižoval. Mohu-li si opět dovolit být trochu osobní, tento druh telefonů mi na současném trhu schází asi ze všeho nejvíce.

Komunikátory od Nokie. Asi nejvíce specifická zařízení finského výrobce.

TIP: Přečtěte si dobovou recenzi Nokie E90 a přesvědčte se, jak to byl na svou dobu pokrokový přístroj.

Nokia ale dobře chápala, že úzká skupina technologických nadšenců nestačí a že je potřeba chytré mobily více přiblížit veřejnosti. První vlaštovkou v tomto segmentu byl model 7650 z roku 2001. Ten s sebou přinesl i další milník, a to vestavěný fotoaparát. I když velikost vnitřní paměti (4 MB) bez možnosti rozšíření paměťovou kartou byla i tehdy na pováženou, byl to opravdový multimediální smartphone se vším všudy.

7650: I když trpěl mnoha dětskými nemocemi, ukázal nám, proč máme chtít chytré telefony.

Rodinka přístrojů se Symbianem se pak rozrostla do slušných rozměrů. Za zmínku stojí určitě model N-Gage, který naznačil budoucnost telefonů coby přenosných herních zařízení.

Usnout na vavřínech se nevyplácí

V takovémto poklidném tempu uplynula skoro celá první dekáda milénia. Jakmile se označování čtyřmi číslicemi stalo už tak nepřehledné, že se v něm nevyznali ani sami pracovníci Nokie, přišla na řadu písmena. A tak každý toužil po multimediální řadě N, do které obvykle spadala vlajková loď, ale nakonec si pořídil praktičtější model z E série anebo nějaké levnější „céčko“. Netrvalo by to dlouho a okřídlenou frázi o Baťovi a cvičkách by nahradilo něco s Nokií, ale to se nestalo.

S odstupem času je snadné pojmenovat, kde se stala chyba. Mezi nově představenými modely se přestávaly objevovat experimenty nejrůznějšího druhu, naopak se hrálo na jistotu. Ta obvykle spočívala v drcení konkurence papírovými parametry, jejichž neustálé navyšování také předznamenalo dnešní honbu za megapixely, gigahertzy a počtem bodů na displeji.

Nokia N95 byla typickou vlajkovou lodí s drtivými hardwarovými parametry.

Jako důkaz mohou sloužit prosakující zprávy o přístrojích, které se nakonec nedostaly na trh. Kupříkladu se finským inženýrům za dlouhých severských nocí podařilo už v roce 2001 sestrojit funkční tablet, který se zas tak moc neliší od těch dnešních. Na trh se však nikdy nedostal.

Ve světle takových zpráv je pak snadné pochopit, co následovalo. Když v roce 2007 zamával Steve Jobs z pódia prvním iPhonem, vypadalo to jen jako jakýsi další z řady hudebních přehrávačů, který taky umí telefonovat. Jenže to byla opravdová revoluce.

Na Symbian raději nesahejte

Co následovalo, si nejspíše dobře pamatujeme všichni. Zbytnělý management Nokie bral telefony Applu jen jako jakýsi módní výstřelek, na který odpověděl telefony se Symbianem a dotykovým displejem. Kdo z vás takovou kombinaci zažil, mi dá určitě za pravdu, že to nebylo nejšťastnější spojení.

Nokia 5800 XpressMusic. Měl to být konkurent iPhonu, ale pouze dotykový displej na to nestačil.

Ale ani to nebylo pro Nokii fatální. Pro srovnání můžeme například uvést telefony s Androidem. Jejich první verze na tom byly s použitelností ještě hůře než zmiňovaný dotykový Symbian. Postupem času se ale Android dostal do současné podoby.

Po bitvě je každý generál, a tak se dnes snadno radí, že si měla Nokia pustit Android do svých přístrojů o nějakých pár let dříve anebo přijít s něčím úplně novým.

Analýza spojenectví s Microsoftem by byla minimálně na další samostatný článek, ale jeho závěry bychom mohli shrnout do jednoho slova – nevýrazný. I když je řada s označením Lumia v mnohém zajímavá, stále hraje ony druhé, možná i třetí. A Microsoft se bude muset hodně snažit, aby mobily s jeho značkou tuto nálepku odstranily.

Telefony Lumia s typickými dlaždicemi.

A co si pamatujete vy?

A jak na mobily finského výrobce vzpomínáte vy? Který model nebo okamžik s ním vám zůstal v paměti? Podělte se s námi v diskuzi.

Diskuze ke článku
bzuk
Nokia E90 do dnes šlape.Úžasný stroj!
Michal
Dodnes si vzpomínám na svůj první telefon Nokii 3310 - kupoval jsem jí v roce 2000 z peněz které jsem si vydělal po večerech a víkendech na brigádách - tehdy tuším něco přes 9000,- Doma na to všichni koukali, otec trošku nedůvěřivě zda se z tak malé krabičky dá vůbec telefonovat a pak k čemu, že mi to prý bude když máme pevný telefon, no byl jsem druhý v rodině a rok na to u nás měl mobil skoro každý, přibyla nám další 3310, 5110, 6310, 3210.... jen bratranec byl výjimka s Alcatelem :D
Tyhle začátky když na to dnes vzpomínám měli cosi do sebe - člověk měl krásný pocit, že je u něčeho nového velkého a vždy když jsem šel zakoupit TWIST kartičku tak si vzpomínám jak ,,obřadně,, jsem škrábal korunou ten sajrajtík co zakrýval ono magické číslo a jak člověk několikrát kontroloval zda to celé zadal správně :D
Taky byl v té době fenomén prozvánění - s bratrancem jsme se prozváněli po hodině :D A když někdo volal to bylo taky dobrý, vždy dobře rozmyslet zda hovor přijmout abych neplatil moc :D
Dneska už to nikomu nepřijde a mobil je taková samozřejmost jako jít si do sámošky pro rohlíky, telefony se střídají jako ponožky a většina mladých k nim nemá ani úctu - rozbil se tak co, koupí se novej, ale tehdy to bylo jiné každý večer před spaním zkontrolovat zda 3310 nemá někde oděrku.... Ten telefon mám dodnes a dodnes funguje na originální baterii. Pak následovali další modely jako 6230i, E52.... vždy dal mobil této značky cca 5 let a každý mi leží v šuplíku a až na 6230i která má nakřápnutý kryt jsou všechny bez větších známek používání a zcela funkční.
Je škoda, že NOKIA nebude dále vyrábět telefony, ale jsem rád, že alespoň zůstává u vývoje a bude nabízet nové technologie a kdo ví - třeba se jednou vrátí, i když teď je těžké tomu věřit....
P.
U nás dodnes funguje stará skvělá 8210-neuvěřitelně malý a lehký telefon. Jenže se stejně jako většina Nokiácké produkce potýká s tím, že HW provedení nic moc-Nokiím vždy vrzaly kryty, měly různé vůle, zejména ty na baterii a pamatuji vysouváky, které měly ten vysouvací mechanismus mizerný a spodní proti hornímu dílu se viklal jako blázen. Prošlo mi rukama skoro vše co Nokia vyrobila, nezapomenutelná je pro mně N6210, kterou jem co dva týdny vyměňoval, ta měla dobře nevyladěný FW.
Satai
Prošel jsem si svou historii a ani jedna Nokia. Téměř vždy jsem našel pro své potřeby něco lepšího.
Jediná Nokia, u které skutečně lituji, že jsem si ji nekoupil, byla N9.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze