Mobiola Sigma
recenze

Mobiola Sigma

Konzervativní řešení
10

Na test se k nám dostal mobil ze Španělska. Nečekejte však něco nového a neobvyklého, ale zcela běžné pojetí telefonu s Androidem v cenové relaci čtyři tisíce korun. Za ty však toho dokáže nabídnout celkem dost, zejména pak dobrou výdrž, podporu českých LTE pásem a zajímavé nabídky týkající se záruky.

Pokud o značce Mobiola Mobiles slyšíte poprvé, pak vězte, že má svůj původ ve Španělsku. K produkci telefonů však přistupuje jako mnoho jiných menších značek – udělá si návrhy a všechno si nechá vyrobit v čínských továrnách. To má za následek, že před námi leží další zcela tuctový telefon s Androidem za cenu pod pět tisíc.

Mobiola Sigma

Na druhou stranu to s sebou nese i jistá pozitiva. Španělští zadavatelé si pohlídali, aby telefon netrápily dětské nemoci, jaké čínská produkce předvádí celkem často. A navíc se snaží vyniknout nad konkurencí v podobě záruky prodloužené na tři roky a příslibem výměny rozbitého displeje nebo skla zdarma.

Obsah balení: budete v bezpečí

Obsah papírové krabičky je relativně bohatý, respektive se zde nacházejí dva bonusy. Jedním z nich je ochranný gelový kryt na záď telefonu. Sice zvýší jeho rozměry, ale může se hodit. Naopak již aplikovaná fólie na displej působí spíše negativním dojmem, a to kvůli bublinkám pod ní, ale naštěstí lze snadno sejmout.

Kryt v balení udělá radost.

Technické parametry Mobiola Sigma

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 70,6 × 10,5 mm, 205 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735P, CPU: 4×1 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:20 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 3 999 Kč

Design a konstrukce: hledáme španělský styl

Prodejce na svém webu vyzdvihuje „španělský design“. Ve snaze najít alespoň odlesk práce pánů Picassa nebo Dalího jsem na telefon hleděl dlouze a intenzivně, ale neuspěl jsem. Ve skutečnosti je to stále tatáž prostá placka s dotykáčem, jakých je na Zemi už asi více než lidí.

Designově telefon nijak nevybočuje.

Na druhou stranu nutno podotknout, že zpracování je příkladné. Kovový rámeček působí luxusně, stejně tak 2.5D (tedy na okrajích lehce zakřivené) krycí sklo. I když lze zadní kryt sejmout, telefon působí, skoro jako by měl unibody konstrukci.

Telefon je silnější a je to poznat.

Na druhou stranu poznáte, že se zde šetřilo. Jednak zde chybí jakákoli notifikační dioda a jednak senzorová tlačítka pod displejem nesvítí. Ve tmě je tak jejich ovládání méně jisté, stejně tak i za světla, protože stříbrná se na bílém pozadí prakticky ztrácí. Volba jiné barevné varianty není možná – minimálně zatím se prodává pouze tato bílá.

Vyměnitelná baterie může být plus.

Telefon rozhodně není žádný střízlík. I když pětipalcový displej působí celkem kompaktně co do půdorysu, tloušťka přesahující jeden centimetr a hlavně váha 205 gramů by mohly představovat problém. Na druhou stranu obojí vyvažuje přítomnost baterie s kapacitou 4 000 mAh.

Líbilo se nám:

  • solidní konstrukce
  • kovový rám
  • neutrální design

Nelíbilo se nám:

  • tloušťka
  • váha

Displej: obvyklý standard

Pět palců, IPS technologie a rozlišení 1 280 na 720 bodů – prakticky standardní sestava u mobilních telefonů. Její nasazení však v tomto telefonu přináší spíše průměrný zážitek. Barvy nepůsobí moc živě a je zřejmý jejich posun do modré části spektra. Nepřesvědčivě působí i maximální jas, stejně jako ten minimální, který by mohl být o něco nižší. Automatická regulace jasu však v daných mezích funguje bez obtíží.

Prodejce sice slibuje „vysokou odolnost skla“, avšak bez uvedení nějaké konkrétní specifikace. Nechybí dokonce ani probouzení poklepáním nebo spouštění aplikací pomocí tahů na zamčeném displeji.

Nelíbilo se nám:

  • podání barev
  • rozsah jasu
Mobiola Sigma

Zvuk: obvyklá nuda

Jak už tomu u těchto telefonů bývá, malinkatý reproduktor na zádi nezvládne přehrát ani náznak hlubších tónů. Jakákoli hudební produkce se tak výrazně promění a není k poslouchání. Plusem tak budiž snad jen maximální hlasitost, kdy vyzvánění uslyšíte i za tenkou zdí.

Nelíbilo se nám:

  • projev hlasitého reproduktoru

Baterie a výdrž: držák

Pod zadním krytem se nachází uživatelsky vyměnitelná baterie s kapacitou 4 000 mAh. Ta sice zapříčinila vyšší váhu přístroje, na druhou stranu se odvděčí všem zájemcům o dlouhou výdrž. V tomto případě můžeme označit Sigmu za dvoudenní smartphone. Pokud si odpustíte namáhavé aktivity a budete na noc přepínat přístroj do leteckého režimu, pak nejsou ani tři dny nereálná hodnota.

Režimy pro šetření energie.

Vzhledem ke kapacitě baterie asi nikoho nepřekvapí i dobrý výsledek našeho redakčního testu, při němž pouštíme na displeji s 50% jasem streamované video s poloviční hlasitostí zvuku vedeného do sluchátek. Toto zatížení zvládala Sigma po dobu 12 hodin a 15 minut. Není to špatný výkon, ale vzhledem ke kapacitě baterie bychom čekali více.

Nabíjení na 80 % trvá skoro 2,5 hodiny a na plnou kapacitu pak 3 hodiny a 20 minut. To je docela dlouho. V této souvislosti nutno podotknout, že nabíječka s výstupním proudem 1,5 A je docela objemná. Ještě zmiňme, že v menu naleznete šetřící mód, který vás pustí jenom k hovorům, zprávám a budíkům. Teoreticky byste se tak mohli dostat až k týdenní výdrži.

Líbilo se nám:

  • dlouhá výdrž
  • vyměnitelná baterie
  • šetřící mód

Nelíbilo se nám:

  • velká nabíječka
Mobiola Sigma

Hardware a výkon: dostačující základ

Čtyřjádrový procesor MT6735P pracující na frekvenci 1 GHz je na samotné hraně toho, co stačí pro provoz operačního systému a aplikací. S novým a prázdným telefonem si všimnete jen drobných zaváhání, například při vykreslování mapy nebo webové stránky. Hrát však na telefonu hry není moc dobrý nápad.

AnTuTu odhaluje slabinu telefonu.

Naštěstí se nemusíte bát nainstalovat si více aplikací než jen pár základních. V RAM je po startu zaplněných asi jenom 400 MB, takže dalších 1,6 GB máte k dispozici. A podobně dobře si vede i vnitřní úložiště, kde z 16 GB zbývá 11,6 volných. A k tomu ještě podpora paměťových karet microSD(HC) do kapacity 64 GB. Nenároční uživatelé budou více než spokojeni.

Líbilo se nám:

  • dostatek pamětí

Nelíbilo se nám:

  • slabý procesor

Operační systém a uživatelské prostředí: ach ta pětka

Jako operační systém používá telefon Android ve verzi 5.1. To nelze označit jinak než jako nedostatek. Přeci jenom „Sedmička“ už číhá za dveřmi a i další levné čínské telefony přinášejí „Šestku“. Na telefon sice dorazila v době psaní recenze menší aktualizace, ale lze jen hádat, kdy a jestli dostane telefon nějaký větší update.

Trochu to tak popírá snahu výrobce a prodejce. Na jednu stranu tu máme tříletou záruku a případnou výměnu displeje, aby telefon co nejdéle vydržel. Na straně druhé má telefon starší operační systém, což v horizontu tří let může způsobovat funkční i bezpečnostní potíže.

Obvyklý Android s nepřeloženými zákoutími. Ještěže nejsou španělsky.

Jinak už není k vnitřnímu prostředí moc co dodat. Jedná se o Android osekaný na úplné minimum, kde veškerou výbavu zajišťují aplikace od Googlu. To s sebou přináší i pozitiva v podobě rychlých reakcí, přehledného menu a zbytečně nevyplýtvané vnitřní paměti.

Líbilo se nám:

  • jednoduché vnitřní prostředí

Nelíbilo se nám:

  • starší Android

Fotoaparát a videokamera: běžný průměr

Výrobce i prodejce na svých webech přiznávají, že slibovaných třináct megapixelů vzniká interpolací z původních osmi. To mnohé napovídá o samotné kvalitě pořízených snímků, kterou můžete posoudit níže.

Předposlední foto z přední kamery, poslední za tmy s bleskem.

Osobně bych se přiklonil k zařazení někam ke slabšímu průměru. Pokud jsou světelné podmínky ideální, podaří se vám zhotovit hezké snímky s živými barvami. Jen detailů moc není a někdy telefon nezvládá ostření. Chleba se však začne lámat při horším světle. Telefon začne být velmi nejistý při ostření, snaha vypomoci si slabým bleskem akorát tak rozhodí barvy a každá dynamičtější scéna končí přepaly oblohy.

Mobiola Sigma – testovací video, 720p, exteriér, den, 30 FPS

Podobně je na tom i video. 3GP soubor s rozlišením 1 280 na 720 bodů má snímkovací frekvenci 30 obrázků za sekundu. I tady však jako zdroj slouží nižší rozlišení. K tomu si navíc přičtěte nejisté ostření při prudších pohybech.

Líbilo se nám:

  • fotky za dobrého světla

Nelíbilo se nám:

  • fotky za špatného světla
  • slabé video

Funkční výbava: Dual SIM a LTE

U levného telefonu se jen těžko hledají nějaké prvky, kterými by přístroj mohl zaujmout. Tady máme naštěstí LTE včetně podpory českých frekvencí a pak dvojici LTE-schopných slotů pro microSIM karty a samostatný slot pro microSD. Obojí tak telefon pasuje do role pracovního nástroje.

Jinak je to běžná výbava: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a A-GPS. NFC chybí.

Líbilo se nám:

  • Dual SIM
  • LTE i s českými frekvencemi

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC
  • nic extra navíc
Mobiola Sigma

Zhodnocení, závěr a konkurence: marná snaha

Myšlenka na evropský telefon je vskutku zajímavá. Problém spočívá v tom, že čínské továrny dokáží vyrobit zase jenom čínský telefon. Takže tady máme zajímavou přidanou hodnotu v podobě záruky navíc, ale to je asi tak všechno.

Telefon sám o sobě není špatný. Když pomineme slabší procesor a rozměry společně s hmotností, pak už máme jen pozitiva v podobě dobré konstrukce, výdrže nebo podpory LTE. Je však potřeba zavřít obě dvě oči nad starou verzí Androidu, i když to je u levných telefonů zcela obvyklý problém, ze kterého jednou může být časovaná bomba.

Telefon v mnohém připomíná modely značky Oukitel, nejspíše jej vyráběla i stejná továrna. Model U2 má o něco horší parametry, ale stojí 3,5 tisíce. Mezi čtyřmi a pěti tisíci lze koupit podobně vybavený Oukitel U8, který má navíc čtečku otisků prstů.

Oukitely U2 a U8.
mobiola-sigma
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • kovový rám
  • silná baterie
Zápory
  • rozměry a hmotnost
  • starší Android
  • chybí notifikační LED
  • slabší procesor
Diskuze ke článku
Jan Kříž
Jan Kříž
Má vůbec cenu recenzovat tyto telefony? Kolik lidí si ho opravdu koupí a kolik jich bude spokojených?
Hexagon
Je mi luto recenzenta ze musel testovat taketo zariadenie. Ale chapem zmysel takychto recenzii,je to viac-menej poukazanie a odradenie pripadneho zaujemcu o tento telefon,takze to len chvalim,aspon bude menej nespokojnych ludi.
User
Narozdíl od jiných chytráků tenhle telefon mám. Výdrž baterie při běžném používání s odpojováním obou internetů a usínáním do 30 vteřin - několik hovorů děnně, trocha internetu - 12 dní bez nabití. Mobil vypadá pěkně, čistý android, LTE a hlavně ta výdrž. No za 3,5 tKč, myslím, dobrá volba pro běžného uživatele. Jenom nestrkat do kapsy u trenek...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze