Sailfish OS na telefonu Jolla naživo z MWC (video)

V Barceloně jsme si samozřejmě nenechali ujít ani zkoušku nového operačního systému Sailfish OS, který běžel na vlastním telefonu Jolla. Podívejte se, jak se nový systém, který nevyužívá žádná tlačítka a je založen na gestech, používá a jak vypadá. Přinášíme podrobný videopohled jak na systém, tak na samotný telefon Jolla.

Sailfish OS je nadějný projekt finské společnosti Jolla, o které jsme vás na mobilenet.cz několikrát informovali. V době, kdy se v Nokii rozhodli ukončit projekt systému Meego a na něm založených telefonech poté, co byl vydán jediný přístroj Nokia N9, se zaměstnanci z příslušného oddělení rozhodli odejít a založili vlastní společnost, která vyvinula systém Sailfish OS, který má právě kořeny v Meegu. Je tedy založen na gestech, má hodně zajímavé ovládání i možnosti Běží i na vybraných Android telefonech, Jolla ale představila svůj vlastní telefon, který vypadá trochu jako sendvič a jmenuje se jednoduše. Jolla. Podívejte se s námi jak na systém, tak na telefon.

Jolla a Sailfish OS – první pohled z MWC 2014

Popis systému Sailfish je hodně těžký, ideálně tak poslouží naše video výše, ve kterém názorně uvidíte veškerá gesta, kterými se systém ovládá, a na kterých je založen. Potřeba nejsou žádná tlačítka, dokonce ani to domovské. Systém neobsahuje ani žádnou stálou notifikační nebo navigační lištu. Vše obstaráte gesty. Zajímavé je například to, že můžete aplikace minimalizovat tahem prstu z rámečku směrem doprostřed, nezáleží ale na tom, zda zleva či zprava či v jaké výšce. V aplikacích se pohybujete zpět jednoduchým gestem ze strany do krajů, aplikace pak vypínáte gestem od horního okraje dolů. Zní to složitě, ale po chvilce používání si zvyknete. Užitečné je dvojité poklepání na displej pro probuzení a gestem Peek zezdola nahoru se podíváte rovnou na obsah notifikací bez toho, abyste telefon odemykali.

Také grafika systému je specifická, hodně lehká a jiná. Je nezvyklé, že opravdu nikde nenaleznete žádné ovládací prvky, uživatel se tak podvědomě nemá čeho "chytit". Po chvilce to ale opět působí poměrně přirozeně, i když samozřejmě svá úskalí to má a i pro zobrazení obyčejného stavu baterie či signálu musíte udělat gesto. Na druhou stranu je vždy maximální plocha využitá pro aplikaci. Systém samozřejmě podporuje nativní aplikace napsané přímo pro Sailfish OS, které si můžete stáhnout i ve vestavěném obchodu s aplikacemi. Samozřejmě je ale k dispozici i možnost spustit Android aplikace. V ten moment se ve spodní části displeje objeví klasická virtuální ovládací tlačítka včetně toho multitaskingového, které spustí přehled dalších spuštěných Android aplikacích. A samozřejmě v ten moment musíte zapomenout na veškerá gesta, vše se ovládá "po staru". Pokud chcete vidět, jak se Sailfish OS ovládá, podívejte se na naše video.

Jolla Jolla

I když si můžete Sailfish OS nainstalovat na některý z podporovaných Android telefonů (například Samsung Galaxy S4), Jolla představila už i svůj telefon. Jde o klasický přístroj střední třídy, jehož výbava, kterou naleznete v tabulce níže, není příliš zajímavá. Jolla si ale pohrála se vzhledem. Ne že by byl telefon sám o sobě nějak zvlášť hezký, materiálem je obyčejný plast, zaujme ale rádoby sendvičová konstrukce. Telefon je zdánlivě složen ze dvou částí s poměrně výrazným prolisem táhnoucím se podél boků, jinak se ale spíše obyčejný vzhled snaží Jolla vylepšit pestrými barvami zadních krytů, mnohdy i s motivem. Je libo Angry Birds? Není problém.

Technické parametry Jolla Jolla

Kompletní specifikace
Konstrukce131 × 68 × 9,9 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8930, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémSailfish OS
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2013, 10 800 Kč
Diskuze ke článku
Honza
V tabulce máte chybu, "Qualcomm Snapdragon 400 8930, CPU: 2×1 MHz" myslím že tam správně patří 1GHz.
Naecken
Myslet můžeš... Takt procesoru je 1,4GHz.
jarda
Vycerpavajici video.:-)Zajimalo by me,jestli to ma cestinu. A jaky to ma zvuk..Jinak telefon peknej,jen ta cena.N9 jsem mel,byla super.
stepan
co to je za naramek ktery mas na ruce?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze