Gadgetmix: speciální CES edice z Las Vegas

Na právě skončeném letošním ročníku veletrhu CES v Las Vegas se jako již tradičně kromě nových modelů smartphonů, tabletů, počítačů a další elektroniky ukázali ve velké míře i výrobci nejrůznějších gadgetů a mobilního příslušenství. Vybrali jsme pro vás některé, které nás zde zaujaly.

Zelená energie pro váš smartphone

Většině dnešních smartphonů vydrží energie na celodenní používání, ale při energeticky náročnějších činnostech, jak je například navigace, vás může nechat na holičkách už po pár hodinách. Obzvlášť nepříjemné je to například na výletě, kde široko daleko není elektrická zásuvka. Možností, jak prodloužit výdrž telefonu je celá řada, počínaje powerbankami až po solární nabíječky. Nás zaujal nápad švédského startupu MyFC, který se svou nabíječka Jaq sází na vodíkové palivové články. Tvrdí, že jejich model je nejmenší a nejvýkonnější nabíječka na palivové články na světě, která vám umožní zůstat nabití, aniž byste potřebovali elektrickou zásuvku.

MyFC Jaq

Nabíječku, která má rozměry 127 × 21 × 77 mm a váží 180 gramů, jednoduše připojíte ke smartphonu a zasunete do ní uzavřenou kartu, které obsahuje solný roztok. Chemická reakce a jejích deset vodíkových článků se postarají o konvertování na elektrickou energii. Výstupní výkon nabíječky je 5V, 1A. Z jedné karty, která má rozměry 68 × 96 × 6,5 mm a váží 40 gramů tak získáte mAh, což téměř postačí k plnému nabití iPhonu 6S nebo Samsungu Galaxy S6.

MyFC Jaq

Podle představ výrobce si uživatelé přibalí do svého batohu 10 až 20 karet, což jim poskytne dostatek energie i během těch nejodlehlejších dovolených nebo výletů. Jedinou nevýhodou je, že karty jsou pouze na jedno použití. Snaží se MyFC přijít s obchodním modelem ve spolupráci s mobilními operátory. V podstatě chce rozdávat nabíječky zdarma přes mobilního operátora a karty dodávat formou předplatného připojeného k mobilní účet. Také plánuje prodávat karty navíc svůj ehop formou jednoduchého předplatného, které vyjde na 4,90 euro (130 Kč) měsíčně po dobu dvou let. Poštovné v rámci EU je přitom zdarma.

Jeden ovladač pro celou chytrou domácnost

Naše domácnosti jsou stále chytřejší. Pryč jsou doby, kdy jste potřebovali dálkový ovladač pouze na ovládání televize. Ovládat potřebujeme nejen Blu-ray přehrávače, DVD přehrávače a hi-fi systémy, ale i například chytré žárovky nebo chytré termostaty. Samozřejmě, že existuje i celá řada univerzálních ovladačů. Jejich nevýhodou však bývá to, že aby s nimi bylo možné ovládat více zařízení, mají velké množství tlačítek, ve kterých se můžete často ztratit. Francouzský startup Sevenhug však na to jde jinak a na CES přivezl zajímavý chytrý univerzální ovladač Smart Remote.

Stačí, když ho zamíříte na zařízení, které chcete ovládat, a podle toho se přizpůsobí uživatelské rozhraní na dotykovém displeji, který zabírá celou přední stranu ovladače. Podle výrobce ovladač používá k dynamickému přizpůsobování zobrazení a ovládání vnitřní lokalizační technologie. Ta pracuje se třemi propojenými moduly, které navzájem komunikují přes Wi-Fi a určí polohu Smart Remote prostřednictvím triangulace.

Smart Remote

V současnosti je k dispozici zatím jen funkční prototyp, který je kompatibilní s chytrými žárovkami Philips Hue, reproduktory SONOS a chytrým termostatem Nest. Díky otevřenému SDK je však počet potencionálně podporovaných zařízení a služeb nekonečný. V průběhu prvního čtvrtletí chce Sevenhug spustit předobjednávky na svých internetových stránkách a první Smart Remote se dostanou k zákazníkům v průběhu září.

Speciální pero zdigitalizuje vaše ruční poznámky

Všechny naše počítače, tablety, smartphony nás do značné míry odnaučili psát perem nebo tužkou na papír. Německý výrobce per Stabilo to chce změnit. Na CES přivezl funkční prototyp inteligentního pera Stabilo digipen, které převede rukama psané poznámky na digitální text a zobrazí ho na obrazovce smartphonu, tabletu nebo počítače.

Stabilo digipen

Pero je možné připojit přes Bluetooth připojit k zařízením s operačními systémy Windows, Mac OS, Android i iOS. Kromě toho však má i USB konektor, který slouží i k nabíjení. O rozpoznání rukopisu se postará vlastní aplikace, ale vzhledem k tomu, že vstup z pera je v podstatě rozpoznán jako klávesnice, můžete ho používat v jakékoli aplikaci třetí strany, ať již se jedná o poznámkový blok nebo Word. Pero má kuličkový hrot a dokáže rozpoznat až 2048 úrovní přítlaku a používá detekci pohybu a náklonu, aby určilo, jaká písmena píšete.

Na trhu sice existují i další digitální pera, která nabízejí přenos ručně psaného textu do digitální podoby. Jejich nevýhodou však je nutnost použití speciálního papíru nebo bloku. Naproti tomu Stabilo digipen má být možné použít s jakýmkoli druhem papíru.

Stabilo digipen

Stabilo plánuje v průběhu roku spuštění crowfundingové kampaně a na trh by se mohlo Stabilo digipen dostat někdy v letošním třetím čtvrtletí. Jeho cena by měla být zhruba 100 euro (2700 Kč).

Zdroje: myfcpower.com, theverge.com, remote.sevenhugs.com, digitaltrends.com, liliputing.com

Diskuze ke článku
vejty
druhý odstavec u "zelená energie..." vám chybí kolik má mah :) jinak moc pěkný článek. CES ukázal, že dokáže být zajímavý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze