To nejlepší z veletrhu CES 2016

CES je největším technologickým veletrhem na světě. Účastnilo se ho přes 170 tisíc lidí z více než 50 zemí světa a letos na něm své výrobky ukazovalo přes 3800 vystavovatelů. To znamená doslova stovky tisíc výrobků a vybrat mezi nimi ty nejlepší není vůbec snadná věc. Vysledovat lze ale zajímavé trendy a novinky, které budou elektronickým odvětvím hýbat v následujících letech.

To nejlepší z veletrhu CES 2016

Výrobky, které bylo letos možné na veletrhu obdivovat, zároveň dobře dokreslují celkovou změnu zaměření CESu. Z ryzí události o elektronických novinkách se stává veletrh s mnohem širším tématem – je totiž všeobecně o moderních technologiích. Kromě všudypřítomných televizí, které mají ještě vyšší rozlišení, úžasné barvy a jsou ještě tenčí a zakřivenější, ovládly veletrh drony, hoverboardy, 3D tiskárny a obecně virtuální realita. Celá řada společností zde ukazuje své aplikace nebo rovnou hardware pro toto nové fascinující odvětví.

CES

Výrazně vyšší úroveň ukazují výrobci i u chytré domácnosti. Díky masivnímu příchodu internetu věcí se z ní stává velké téma. Spotřebiče připojené na internet už začínají dávat smysl a jejich ovládání je snadnější, než kdy dříve. Samsung například ukázal ledničku s obrovským displejem, do které lze synchronizovat kalendář, fotky, filmy a dokonce vám hlídá, co vám dochází a přímo z ní můžete chybějící potraviny dokoupit nebo odeslat fotku vnitřku ledničky na váš telefon.

TIP! CES 2016: Audi ukazuje zakřivený displej od Samsungu v autě

Zajímavou novinkou je také provázání chytrých domácností s auty, které jsou dalším velkým tématem veletrhu. Už minulý rok si automobilky CES oťukávaly a přivezly své první prototypy autonomních aut, letos ale na veletrh vtrhly naplno a celý pavilon je věnován technologickým novinkám z tohoto odvětví. Elektromobily, chytré systémy v nich, připojení na internet a autonomní řízení. To vše tu je. Automobilky tu dokonce představují své nové koncepty aut, místo klasických automobilových výstav. Příkladem je propracovaný elektromobil BUDD-e, který na tiskové konferenci prezentoval nový šéf Volkswagenu po známé aféře dieselgate, za kterou se několikrát omlouval. To vše ukazuje, jak se technologické odvětví propojuje a jak významný CES je.

BMW i8
Veletrh ovládla chytrá auta a jejich zajímavé koncepty

Samozřejmostí je prezentace celé řady startupů a malých společností se zajímavými gadgety i aplikacemi, ale v mnoha pavilonech najdeme vyloženě hlouposti. Třeba obyčejná masážní křesla. Velký význam samozřejmě stále mají výrobci telefonů, tabletů, notebooků a komponentů v nich. Giganti jako Intel, Qualcomm a další tu mají obrovské stánky s novinkami.

Na CESu tradičně velmi silné je i Lenovo, které i letos ukázalo celou řadu novinek. Zaujal nás třeba inovativní skládací tablet ThinkPad X1 Tablet nebo krásný konvertibilní ultrabook Yoga 900s. V modelu ThinkPad X1 Yoga jsme pak viděli první OLED displej v notebooku na světě, který živostí barev a kontrastem trhá všechny rekordy.

TIP! Lenovo ThinkPad X1 Tablet: lego pro dospělé

Lenovo ThinkPad X1 Tablet
Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Konvertibly jsou ostatně vidět na veletrhu ve velkém množství a je vidět, že dotyk k notebookům a tabletům patří. Zajímavě a nekompromisně vypadá Aspire Switch 12 S od Aceru, překvapením pak byl model Galaxy TabPRO S od Samsungu, který nás velmi příjemně překvapil. Tenký a krásně zpracovaný tablet s AMOLED displejem, Windows 10, Intel Core M a klávesnicí je zajímavým společníkem na cesty. Vyzkoušet jsme mohli také úžasný Surface Book od Microsoftu.

Nepřehlédněte: Tablet s Windows se Samsungu povedl: Galaxy TabPro S naživo

Samozřejmostí pak je nositelné příslušenství, neboli wearables. Třeba FitBit zde ukázal svůj první náramek s barevným displejem, který vypadá spíše jako hodinky, společnosti Huawei a Samsung zde pak ukázaly nové barevné varianty svých hodinek. Dočkali jsme se také zásadních novinek z oblasti aplikací. Za všechny jmenujme Netflix, který oznámil rozšíření své nabídky mimo jiné i do České republiky.

TIP! Huawei Watch Jewel a Elegant: dotyk luxusu naživo

Fitbit Blaze

Žádné vyslovené bomby jsem se ale letos v žádném odvětví nedočkali. Telefony byly letos také tak trochu na vedlejší koleji, přesto jsme se dočkali dvou velmi zajímavých kousků. Nekompromisní tabletofon Mate 8 od Huawei zaujme špičkovým výkonem i výbavou, velkou pozornost na sebe ale strhl první telefon se Snapdragonem 820, LeTV Le Max Pro. Je obrovský a překvapí výbornou výbavou včetně USB-C a dalších vychytávek.

První dojmy: Vyzkoušeli jsme první telefon se Snapdragonem 820. Je úžasný

Huawei Mate 8 a Letv Le Max Pro

CES 2016 tak opět dokázal, že je nejvýznamnějším technologickým veletrhem na světě a ukázal, jakým směrem se budou technologie ubírat v tomto i dalších letech. A pokud přijde alespoň malá část novinek, máme se rozhodně na co těšit.

Diskuze ke článku
Peter
Výborné zhrnutie kde je všetko v jednom, vďaka.
Jakub
Ale o HP ani čárka, třeba HP pavilion 12 x2 ,který je na našem trhu naprostá bomba ? ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze