Aryzon z Kickstarteru vykouzlí rozšířenou realitu s 3D hologramy

GadgetMix
Aryzon z Kickstarteru vykouzlí rozšířenou realitu s 3D hologramy
  • Aryzon nabízí v rozšířené realitě 3D hologramy
  • Stačí do lepenkové krabičky vložit smartphone
  • AirVolt nabije bezdrátově telefon až na vzdálenost 9 metrů
  • K přenosu energie používá rádiové vlny

3D rozšířená realita pro každého

Lepenková krabička Google CardBoard, do které se vkládá smartphone, nabídla možnost vyzkoušet si virtuální realitu za pár korun. Podobnou ambici, ale tentokrát s rozšířenou realitou, má nyní Aryzon, který má měsíc před koncem své kampaně na Kickstarteru již na kontě více než dvojnásobek požadované částky.

Zatímco virtuální realita, jak napovídá její samotný název, překrývá realitu úplně, rozšířená realita doplňuje reálný svět o další vrstvu s dodatečnými informacemi, které rozšiřují to, co vnímáme ve svém okolí.

Aryzon

Stejně jako u Google CardBoard je základem Aryzonu libovolný smartphone, který v podstatě headset pohání a poskytuje digitální informace promítané do reálného světa. Systém pracuje se stereo obrazem na displeji smartphonu, stereoskopickými čočkami a systémem zrcadel. Výsledkem je živý 3D holografický obraz, který je promítán do volného prostoru a který lze prohlížet z libovolného úhlu.

Aryzon

Abyste Aryzon zprovoznili přitom ani nemusíte být nijak zvlášť technicky zdatní. Jednoduše ho složíte z jednotlivých dílů pomocí jednoduchého návodu. Aplikace Aryzon je k dispozici pro Android a iOS. Jeho tvůrci navíc vytvořili jednoduchý Aryzon Software Development Kit (SDK), který umožňuje každému vytvářet rozšířenou realitu pro platformu Aryzon.

Aryzon

V rámci kampaně na Kickstarteru můžete mít Aryzon Headset Solo Kit, který obsahuje vše, co potřebujete pro složení jednoho headsetu, za 29 euro (770 Kč). Sada dvou headsetů pak vyjde na 55 euro (1 470 Kč). Předpokládané datum dodání je pak v září 2017.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 3. 7. 2017
  • Požadovaná částka: 25 000 euro
  • Zatím vybráno: 59 186 euro (2. 6. 2017 13:00)

Bezdrátové nabíjení ze zásuvky

Bezdrátové nabíječky nás sice zbavily nutnosti mít telefon připojený kabelem, ale přesto nás dnes používaná technologie elektromagnetické indukce do jisté míry svazuje. Telefon musí při nabíjení ležet na speciální podložce a pokud ho zvednete, dojde k přerušení nabíjení.

Konkurenční technologie elektromagnetické rezonance nepotřebuje takovou blízkost a telefon můžete bez omezení při nabíjení používat. V jednom z předchozích dílů jsme vám již podobnou nabíječku MotherBox ukázali, dnes pro vás máme podobné řešení AirVolt. V tomto případě jsou použity pro přenos energie radiové vlny.

AirVolt

AirVolt se skládá ze dvou částí – vysílače radiových vln a přijímače. Vysílač má podobu malé kostky, která se zasune přímo do elektrické zásuvky. K dispozici přitom bude verze pro americké i evropské zásuvky. Přijímač, který má v sobě baterii s kapacitou 2 900 mAh a funguje tak i jako powerbanka, se pak připojuje do konektoru smartphonu a na výběr bude varianta s microUSB a Lightning. S majiteli telefonů vybavených novým USB-C výrobce pravděpodobně nepočítá.

Vzdálenost mezi dobíjeným telefonem a vysílačem by přitom neměla být větší než 9 metrů, protože pak se účinnost snižuje. Maximální vzdálenost je přitom 12 metrů a při jejím překročení dochází ke ztrátě spojení. K jeho obnovení se stačí opět přiblížit k vysílači a po minutě synchronizace se telefon začne opět nabíjet.

AirVolt

Nevýhodou AirVolt proti klasické drátové nabíječce je i menší účinnost. AirVolt přenáší přibližně o 10 až 15 procent energie méně než standardní 5V nabíječka. Nabíjení smartphonu, u kterého to přes drátovou nabíječku trvá v průměru dvě a půl hodiny, bude s AirVolt trvat přibližně tři hodiny. S nižší účinností nabíjení proti drátovým nabíječkám se však potýkají všechny druhy bezdrátových technologií přenosu energie. Půlhodinový rozdíl je přitom podle výrobce zanedbatelný ve srovnání s komfortem používání.

V rámci kampaně na Indiegogo můžete mít jeden AirVolt za 50 dolarů (1 190 Kč) a proti budoucí maloobchodní ceně ušetříte 40 dolarů (950 Kč). Zástrčky si vyberete po skončení kampaně. Odhadované datum dodání je v prosinci 2017.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 8. 6. 2017
  • Požadovaná částka: 2 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 11 145 dolarů (2. 6. 2017 13:00)

Zdroje: kickstarter.com, indiegogo.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze