Gadgetmix: speciální CES edice z Las Vegas (2. díl)

Přinášíme vám druhý díl našeho speciálu o zajímavých gadgetech, které nás zaujaly na nedávno skončeném veletrhu spotřební elektroniky CES 2016 v Las Vegas. Tentokrát se podíváme na zajímavý inteligentní kufr, který se nejen neztratí, ale i se sám zváží a dobije vám telefon. Dále pak zde máme zajímavý dron Parrot Disco, který vyčnívá nad záplavou ostatních dronů.

Zavazadlo, kterému chybí k dokonalosti jen nožičky

Inteligentní kufr Bluesmart, který loni s úspěchem prošel indiegogo.com, vás sice nebude všude sledovat jako Zavazadlo Mrakoplaše, ale přesto má rozhodně, co nabídnout. Dokáže, všem moderním digitálním nomádům, kteří často cestují, usnadnit život.

Kufr má rozměry 558,8 × 355,6 × 228,6 milimetrů, a splňuje tak podmínky téměř všech světových aerolinek na palubní zavazadlo. Jeho vnitřní objem je přesto 34 litrů, což je dostatečný prostor nejen pro oblek, obuv a další oblečení, ale vejde se do něj i 15" notebook. Díky použití extrémně lehkých materiálů, jako je speciální třívrstvý polykarbonát a hliník váží pouhých 4,26 kilogramů a je zároveň i velice odolný.

Bluesmart

Už jen tyto parametry by stačily na to, aby se jednalo o kvalitní cestovní kufr. Bluesmart však nabídne mnohem víc. Díky zabudovanému Bluetooth ho spárujete se svým smartphonem nebo chytrými hodinkami. Pomocí nich kufr odemknete i zamknete. Aplikace vás upozorní, že jste se od kufru příliš vzdálili, ale navíc protože má kufr zabudovanou GPS a datový 3G modem ukáže vám přesnou polohu kufru kdekoli na světě. Už je tak konec se ztracenými zavazadly.

Bluesmart

Zajímavou vychytávkou je pak i zabudovaná váha. Stačí kufr zvednout za rukojeť a aplikace vám ukáže, kolik kufr váží. Aplikace funguje i jako váš osobní cestovní asistent, do kterého si můžete ukládat vaše trasy, nastavovat upozornění, kontrolovat stav letu a další.

Bluesmart

Naše elektronická zařízení potřebují dostatek elektřiny a ne vždy je po ruce elektrická zásuvka. Součástí kufru je proto i výkonná powerbanka s kapacitou 10 000 mAh, se kterou nabijete svůj telefon přibližně šestkrát. Pro nabíjená je pak vybavená dvěma integrovanými USB porty. Jeden je vzadu a druhý uvnitř.

Bluesmart

Inteligentní kufr Bluesmart si můžete objednat v eshopu výrobce. Při dodání do České republiky vás vyjde na 426,41 dolarů (10 580 Kč) a dalších 30 dolarů (740 Kč) stojí poštovné.

Ultrarychlé křídlo s dlouhou výdrží

Boom dronů stále nepolevuje, ale naopak stále sílí. Není divu, že jsme mohli na veletrhu vidět bezpočet nejrůznějších dronů všech možných velikostí nejen pro amatérské, ale i pro profesionální použití. Mezi nimiž však vynikal Parrot Disco, který do Las Vegas přivezl známý francouzský výrobce dronů Parrot.

Většina dnes vyráběných civilních dronů má podobu kvadrokoptéry, tedy vrtulníky se čtyřmi rotory. U některých profesionálnějších modelů se pak můžeme setkat i s více vrtulemi. Drony s touto konstrukcí vynikají svými manévrovacími vlastnostmi, ale na druhou stranu díky použití více motorů i větší spotřebou a tím pádem i krátkou dobou let.

Parrot na to nicméně v případě svého dronu šel jinak a použil konstrukci trojúhelníkového robustního samonosného křídla, které se podobá letadlu, ale nemá trup ani ocas. Části křídel přitom bude možné snadno odpojit pro snadnější transport.

Parrot Disco

Disco je vybavení pouze jedním motorem a jednou vrtulí, která je umístěná vzadu. Díky tomu se doba letu prodloužila až na 45 minut a dron může dosáhnout maximální rychlosti až 80 km/h. Na druhou stranu se však nedokáže stejně jako letadla vznášet na jednom místě. Může maximálně kroužit kolem zadaného bodu.

Dronu nechybí kamera s tříosou stabilizací, která je umístěna v jeho špičce, a která nabízí poměrně vysoké rozlišení 14 Mpx. Je schopná natáčet Full HD video, ale obraz můžete streamovat přes Wi-Fi i do ovladače nebo do VR brýlí.

Parrot Disco

Létání s Parrotem Disco by měl přitom zvládnout i začátečník. K odstartování ho stačí vyhodit do vzduchu a ovládá se přes smartphone, tablet nebo můžete sáhnout po ovladači Skycontroller nebo jiném ovladači pro RC modely.

Stejně tak můžete nechat pracovat dron zcela autonomně a díky integrované GPS ho nechat pohybovat po vytyčené trase a vrátit se na původní místo. Kromě GPS nechybí v jeho výbavě gyroskop, akcelerometr, barometr anii Pitotova trubice, kterou používají letadla ke zjišťování přesné rychlosti.

Na CES nicméně Parrot přivezl pouze prototyp svého nového dronu. Podle vyjádření firmy je nicméně cílem, aby se Disco začal prodávat ještě v tomto roce. Vzhledem ke svým parametrům a pozdvižení, jaké vyvolal, se už nyní zdá, že nebude mít o zákazníky nouzi. Samozřejmě, že bude také záležet na tom, jakou Parrot nasadí cenu.

Zdroje: bluesmart.com, blog.parrot.com

Diskuze ke článku
Filip
Ten dron je hezky, nápad super, ale myslím si, že by to není úplně kvalitní podívaná skrz ty VR brýle. Přece jenom je to stream..
Vojtěch Vincze
Vojtěch Vincze
U kufru pobavila powerbanka a popis - "powerbanka s kapacitou 10 000 mAh, se kterou nabijete svůj telefon přibližně šestkrát". Řekl bych tak 5x a to leda iPhone s tou jeho trapně malou baterií.. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze