GadgetMix: mini zesilovač pro elektrickou kytaru a handsfree s AI

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu zaujmeme všechny hráče na elektrickou kytaru a baskytaru, kteří s miniaturním zesilovačem získají mobilitu, o jaké se jim dosud ani nesnilo. Druhým gadgetem z Kickstarteru je praktické handsfree do auta s umělou inteligencí, kterou využijete i u jakéhokoli starého vozu.

Zahrajte si na elektronickou kytaru kdekoli

Na rozdíl od klasické akustické kytary potřebuje elektrická připojený zesilovač a reproduktory, což do značné míry omezuje mobilitu jejího použití. Těžko si s ní zajdete například do parku, abyste si zahráli někde na lavičce nebo pod stromem. Malý zesilovač JamStack, který připojíte ke konektoru elektrické kytary nebo baskytary a ovládáte jej skrze propojený smartphone, vám však dá volnost během několika vteřin.

JamStack se skládá ze tří částí. Hlavní je samotný zesilovač s reproduktorem, který svým elegantním vzhledem neudělá ostudu ani těm nejdražším kytarám a baskytarám nejvěhlasnějších značek. K zesilovači, který se upevňuje na spodní hranu kytary nebo baskytary, připojíte držák na smartphone. Ten díky systému pružin sedí na téměř každou elektrickou kytaru a baskytaru. Poslední částí jsou pak dva krátké propojovací kabely, kterými propojíte se zesilovačem kytaru a smartphone. Celé řešení přitom váží necelý kilogram a vejde se to do většiny kytarových pouzder.

JamStack

Kromě mobility má JamStack i celou řadu dalších výhod. Tradiční zesilovače nezní dobře při nízkých hlasitostech a potřebují otočit ovládač hlasitosti pořádně doprava. Pokud nebydlíte sami v dokonale odhlučněném bytě nebo někde na samotě, musíte vždy brát ohledy na své okolí a doba, kdy můžete hrát, je omezená. JamStack je však vybavený zesilovačem o výkonu 10 W a dvěma reproduktory a je navržen tak, aby zněl skvěle při vysoké i nízké hlasitosti.

JamStack

Tradiční zesilovače mají i další nevýhodu. Nejsou navrženy tak, aby zpracovávaly více frekvencí najednou, takže podklad vypadne z mixu, když začnete hrát. To neplatí o JamStacku. S jeho systémem řízení signálu to bude znít, jako byste byli přímo v písni a hráli po boku svých oblíbených hudebníků.

JamStack

Díky podpoře mobilních aplikací jako AmpliTube a AmpKit můžete přenést skladby přímo ze svého smartphonu nebo iPodu Touch, mít přístup prakticky ke každému efektu a vybrat si z tuctů modelů zesilovačů.

JamStack

Díky úspěchu kampaně na Kickstarteru pak tvůrci přidali do JamStacku i funkci párování přes Bluetooth. Funguje tak i jako ultraprémiový Bluetooth reproduktor pro bezdrátové sdílení hudby ať jste kdekoli. Upozorňují nicméně, že kytarové efekty stále vyžadují, aby byl telefon připojený s ultra nízkou latencí, takže v tomto je kabel stále nezbytný. Integrovaná baterie pak vydrží na přibližně osm hodin hraní.

JamStack

JamStack můžete mít v rámci limitované Super Early Bird nabídky už za 186 kanadských dolarů (3 520 Kč), což je sleva 40 procent proti předpokládané maloobchodní ceně. Odhadované datum dodání je v srpnu 2017 a doručení je možné pouze do některých zemí. Autoři však neuvádí, jestli je mezi nimi i Česká republika.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 22. 12. 2016
  • Požadovaná částka: 25 000 kanadských dolarů
  • Zatím vybráno: 37 545 kanadských dolarů (26. 11. 2016 10:00)

Umělá inteligence pro každé auto

Většina dnešních třicátníků v dětství hltala seriál Knight Rider a toužila mít také chytré auto Kit. S pozoruhodným handsfree zařízením do auta Dashbot, které sbírá prostředky na Kickstarteru, se můžete naplnění tohoto snu alespoň přiblížit.

Dashbot tvoří malá krabička s vestavěnými mikrofony a signalizačním displejem s červenými LED, která se pomocí magnetické plošky upevní na přístrojovou desku. Dashbot se přes Bluetooth nebo Wi-Fi propojí se smartphonem s Androidem nebo iOS. Je přitom navržený tak, abyste ho ze 100 % ovládali hlasem, takže můžete své ruce držet na volantu.

Dashbot

Dashbot vám oznamuje pokyny navigace, které zároveň v podobě výrazných šipek ukazuje na displeji z diod, čte textové zprávy, řekne, kdo volá, nebo jeho pomocí ovládáte hudbu. Kromě toho autoři také přidali podporu digitální asistentky Amazon Alexa, která je obdobou Siri od Applu nebo Cortany od Microsoftu.

Dashbot

Pro přehrávání hudby v současnosti podporuje Spotify, NPR One, FM Radio, podcasty, Google Play Music, Apple Music a další. Díky otevřené API však mohou vývojáři aplikací snadno přidávat podporu své vlastní služby. Aplikace Dashbot pro smartphony přitom integruje všechny streamovací aplikace pod jednu střechu a její umělá inteligence pak dokáže prohledat více zdrojů, aby našla přesně to, co chcete slyšet bez jakéhokoli přepínání mezi aplikacemi.

Dashbot

Dashbot je možné používat s Androidem alespoň ve verzi 5.0 Lollipop a iOS 10. Napájení pak probíhá přes 12V napájecí zásuvku nebo USB. K autorádiu, jehož reprosoustavu využívá, ho připojíte přes Bluetooth či AUX vstup. Výrobce však myslí i na majitele starých autorádií, pro které má Retro Pack s kazetovým adaptérem a FM Transmiterem.

Dashbot

Další možnosti pak přidává rozšiřující balíček Dashbot Expansion Pack, který přes servisní konektor OBD-II zpřístupní Dashbotu informace, co se děje pod kapotou. Dashbot vás pak může informovat v reálném čase například o otáčkách a teplotě motoru, rychlosti a dalších parametrech. Všechny statistiky je rovněž možné uložit na později do smartphonu.

Dashbot

Základní sadu Dashbot můžete mít už za 49 dolarů (1 250 Kč). Pokud připlatíte dalších 16 dolarů (410 Kč), tak dostanete Dashbot s Retro packem nebo Dashbot Expansion Pack, který kromě OBD-II konektoru obsahuje i 8GB microSD kartu. Kompletní balení, které obsahuje všechny součásti, pak vyjde na 75 dolarů (1 910 Kč). Odhadované datum dodání je v červenci 2017. Česká republika sice v tuto chvíli není na seznamu podporovaných zemí, kam je možné Dashbot zaslat, výrobci nicméně slibují, že pracují na jeho rozšíření.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 17. 12. 2016
  • Požadovaná částka: 100 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 174 907 dolarů (26. 11. 2016 10:00)

Zdroje: kickstarter.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze