GadgetMix: dálkové ovládání pro zrcadlovky a otáčecí stativová hlava

Dnešní díl našeho pravidelného seriálu je monotématicky zaostřený na fotografy. Pro majitele zrcadlovek Canon a Nikon zde máme miniaturní modul, který umožní ovládání fotoaparátu na dálku a přináší i řadu dalších zajímavých funkcí. Motorizovaná hlava, do které se upevní smartphone, pak umožní vytvářet dokonalá selfie, panorama nebo natáčet zajímavá videa.

Ovládněte zrcadlovku na dálku

Stále více výrobců přidává do svých fotoaparátů možnost bezdrátového připojení. To jednak dovoluje stahovat snímky bezdrátově, ale také to nabízí možnost ovládat fotoaparát na dálku prostřednictvím svého smartphonu. Pokud chcete tuto možnost dostat i do své starší zrcadlovky od Canonu nebo Nikonu a nechcete si jen kvůli tomu kupovat nový model, pak se přímo nabízí miniaturní Bluetooth model Unleashed, kterému se před koncem kampaně podařilo nasbírat na Kickstarteru už více než dvojnásobek požadované částky.

Unleashed není první podobný nápad na přidání bezdrátového ovládání do starší zrcadlovky. Jedno z konkurenčních řešení jsme vám v GadgetMixu již ukázali. Přesto je však něčím výjimečný a unikátní.

Unleashed

Konkurenční řešení mají tu nevýhodu, že se modul zasunuje do Hot Shoe patice, takže tím přicházíte o možnost připojit blesk. Unleashed je však tak malý, že se připojuje přímo do konektoru na boku fotoaparátu, aniž by jakkoli překážel nebo hrozilo jeho poškození či ztráta. Odtud se přitom i napájí, takže nepotřebuje žádné baterie.

Unleashed

Profesionálně navržená aplikace pro Android a iOS nabízí víc než jen bezdrátovou spoušť pro foto i video, ale umožňuje v přehledném minimalistickém rozhraní měnit všechna důležitá nastavení, jako jsou clona, rychlost závěrky, citlivost ISO, vyvážení bílé, kompenzace expozice a další. Nechybí však ani možnost geotaggingu, kdy je využíváno GPS ve smartphonu k přiřazení souřadnic jednotlivým snímkům.

Unleashed

Speciální funkce pak nabízí Unleashed pro fotografování noční oblohy a timelapse obecně. Unleashed umožňuje fotografování v intervalech a dokonce podporuje i pečlivě kontrolovanou expozici pro plynulé přechody mezi dnem a nocí. Všechny parametry si můžete nastavit individuálně nebo využít plně automatického režimu od Gunthera Wengera, autora LRTimelapse, což je de facto standard v postprodukčním softwaru pro vytváření timelapse.

Unleashed

Jsou chvíle, kdy potřebujete pracovat více než s jedním fotoaparátem. Typicky se jedná například o fotografování svateb nebo natáčení videa. S Unleashed se nemusíte klonovat, ale s aplikací můžete najednou až šest fotoaparátů. Můžete je spustit najednou, postupně nebo si předem nastavit synchronizaci. U každé si přitom můžete nastavit všechny parametry.

Unleashed

V rámci kampaně na Kickstarteru můžete mít DSLR dálkový ovladač Unleashed už za 129 euro (3 490 Kč), čímž ušetříte z budoucí maloobchodní ceny 70 euro (1 890 Kč). Odhadované datum dodání je pak červen 2017.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 30. 9. 2016
  • Požadovaná částka: 60 000 euro
  • Zatím vybráno: 120 999 euro (23. 9. 2016 11:00)

Robotická hlava pro perfektní selfie a panorama

Hitem dnešní doby je pořizování selfie. Automatická motorizovaná hlava pro smartphony Picbot vám nabídne možnost zachycovat ty nejdůležitější momenty s pomocí sledování tváře, automatického pořizování snímků a videa, timelapse a panorama.

Do Picbotu můžete zasunout telefon v horizontální nebo vertikální poloze. Podporovány jsou přitom obě kamery – přední i zadní. K jeho používání pak potřebujete ještě obslužnou aplikaci, která je k dispozici pro Android a iOS.

Picbot

V režimu sledování tváře se může Picbot zaměřit až na tři obličeje současně a přitom automaticky pořizovat fotografie nebo videa. Rotovat přitom může v celém rozsahu 360 stupňů. Pokud máte rádi panorama, tak s Picbotem dosáhnete takových výsledků, jakých byste nebyli z ruky schopni. Vybrat si přitom můžete hned ze dvou režimů. Kromě 180stupňového panorama je i k dispozici i plné 360stupňové. Rotace však má své využití v Timelapse, kde aplikace nabízí celou řadu předpřipravených nastavení nebo si je můžete upravit i podle svého.

Picbot

Ovládat Picbot je možné i přes dodávaný dálkový ovladač, se kterým je spárovaný přes Bluetooth. Jeho prostřednictvím můžete s hlavou otáčet, ovládat zoom nebo pořizovat snímky a videa.

Integrovaná baterie v Picbotu vystačí na přibližně šest hodin záznamu. Dobíjení přes microUSB pak trvá přibližně dvě hodiny. Přes klasický 1/4palcový závit je rovněž možné Picbot připojit k různým stativům, adaptérům nebo držákům. Sám výrobce pak k němu přidává i šikovný mini stativ.

Picbot

V rámci limitované Early Bird na Kickstarteru můžete mít Picbot v černém, stříbrném nebo růžovém provedení s mini stativem už za 80 dolarů (1 930 Kč). Zaplatíte tak méně než polovinu předpokládané maloobchodní ceny, která má být 200 dolarů (4 820 Kč). Odhadované datum dodání je v prosinci 2016.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 30. 10. 2016
  • Požadovaná částka: 35 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 85 247 dolarů (23. 9. 2016 11:00)

Zdroje: kickstarter.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze