Designed by Apple... Assembled in Vietnam? Apple přemístí až 30 % výroby mimo Čínu

Designed by Apple... Assembled in Vietnam? Apple přemístí až 30 % výroby mimo Čínu
Fotografie: Reuters
  • Na přítomnost výroby Apple produktů v Číně je navázáno pět milionů pracovních míst
  • Sám Apple v Číně přímo zaměstnává deset tisíc pracovníků
  • Mezi největší favority na přemístění až třetiny výroby patří Vietnam a Indie

Kauza kolem společnosti Huawei, respektive jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa, bude mít neblahý dopad na nejen na jmenovaného čínského výrobce, ale i na celé technologické odvětví.

O rozhodnutí společnosti Apple přemístit výrobu smartphonů s logem nakousnutého jablka do Indie jsme vás informovali již na začátku roku. Pouze u malého množství iPhonů vyráběných v Indii však pochopitelně nezůstane. Tuto informaci potvrzuje i deník Nikkei Asian Review, podle jehož informací již cupertinský gigant požádal dodavatele o vytvoření cenových kalkulací vztahujících se k přesunu 15 až 30 % produkční kapacity z Číny do jiné části světa.

Na základě posledního vývoje se Apple rozhodl, že spoléhat se pouze na dodavatele z Číny, jako tomu bylo desítky let doposud, by bylo v současné politickoekonomické situaci poměrně nebezpečné. „Nižší natalita, vyšší cena práce a risk spojený s výrobou pouze v jedné zemi. Tyto nepříznivé faktory jen tak nezmizí“, oznámil podle informací Nikkei Asian Review vysoce postavený zaměstnanec Applu. „Apple bude následovat trend diverzifikace výroby, díky čemuž se stane více flexibilnějším,“ dodal.

Čína bezpochyby zásadně dopomohla Applu k tomu dostat se tam, kde je dnes. K dnešnímu datu by mělo na výrobu pro Apple v Číně být navázáno pět milionů pracovních míst a více než 1,8 milionu vývojářů iOS aplikací. Sám Apple v Číně přímo zaměstnává deset tisíc pracovníků.

China Apple Supplier

Čína a čínští dodavatelé dokázali v minulosti vždy sehnat všechny potřebné zaměstnance během krátké chvíle a vybudovat logistický ekosystém, který se osvědčil. Dodavatelé se tak shodují na tom, že provést něco podobného kdekoliv jinde zabere spoustu času a Čína i nadále pravděpodobně zůstane nejdůležitějším dodavatelem Applu. Jeden z těchto dodavatelů prozradil, že i částečný převod výroby do jiné země bude trvat přibližně dva až tři roky a bude extrémně náročný.

Apple k evaluaci budoucích možných míst výroby vytvořil speciální tým o více než třiceti lidech, který diskutuje možnosti výroby s dodavateli, ale i vládami různých zemí, kde zkoumá, jaké výhody by byly tyto vlády v případě přemístění výroby Applu ochotny nabídnout.

Zmíněná výroba iPhonů v Indii částečně probíhá již od roku 2017, jedná se však pouze o omezené množství, které produkuje společnost Wistron (a od letošního roku rovněž Foxconn), jež představuje přibližně 10 % celosvětové produkce. Zbytek výroby je stále závislý na Číně, kde Apple spoléhá na již zmíněný Foxconn, Pegatron, Wistron nebo například Quanta Computer, který stojí za výrobou MacBooků, Compal Electronics, jenž má na starost výrobu iPadů ,či Inventec zabývající se výrobou populárních bezdrátových sluchátek AirPods. Mezi země, které jsou v současnosti údajně zvažovány, se řadí Mexiko, Indie, Vietnam, Indonésie a Malajsie, přičemž Vietnam a Indie patří mezi favority.

Jisté je, že pro kandidátské země bude poměrně obtížné trumfnout nabídku Číny, která na začátku předchozího desetiletí investovala velkou sumu prostředků do vybudování logistické infrastruktury a dokonce zbudovala ubytovny pro dělníky. Zároveň Applu nabídla zjednodušený proces vývozu a dovozu a volnější regulaci pracovních podmínek zaměstnanců. Poté, co bude nová destinace vybrána, zabere proces potřebný k započetí produkce nejméně 18 měsíců. Apple se však k těmto informacím oficiálně vyjádřit odmítl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze