Apple čelí další žalobě. Citlivá data uživatelů iTunes byla volně k prodeji

17
Apple čelí další žalobě. Citlivá data uživatelů iTunes byla volně k prodeji
  • Apple nabízel citlivá data včetně adresy, věku či příjmů uživatelů iTunes třetím stranám
  • Žalobci požadují odškodnění ve výši 250 dolarů pro každého, koho data byla zneužita

Apple si vždy zakládal na tom, že soukromí svých uživatelů ctí nade vše. Poslední žaloba podaná uživateli služby iTunes však poukazuje na to, že tvrzení tak úplně pravdivé nebude.

Leigh Wheaton, Jill Paul a Trevor Paul pocházející ze státu Rhode Island podali žalobu, ve které uvádějí, že Apple nezákonně sbírá data o uživatelích iTunes a prodává je třetím stranám bez jejich vědomí. Data uživatelů služby iTunes si tak údajně mohl zakoupit v podstatě kdokoliv a dokonce si vybrat konkrétní vzorek podle preferencí.

Jakákoliv osoba nebo společnost si například mohla zakoupit seznam se jmény a adresami všech nevdaných žen se středním vzděláním, věkem přes sedmdesát let a příjmem domácnosti přesahujícím 80 tisíc dolarů, které si zakoupily country skladby skrze iTunes od Applu,“ tvrdí zklamaní zákazníci. „Takovýto seznam je k prodeji přibližně za 136 dolarů za tisíc zákazníků“.

Žalobci požadují 250 amerických dolarů (zhruba šest tisíc korun) pro každého uživatele v oblasti Rhode Islandu, jehož data byla takto zneužita. Podmínky používání iTunes přitom uvádějí, že data zákazníků mohou být použita k vylepšení uživatelského zážitku, nic však o prodávání informací třetím stranám.

Diskuze ke článku
Lukáš
Apple poslední dobou taková katastrofa až mu musí pomáhat americká vláda bojkotováním Huawei.
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Naposledy upraveno: 29. 5. 2019 18:00
Tak to se musí špatně číst offečce jablečné, respektive, jak by to odůvodnila ona?

Očekávám něco ve smyslu, že (až) když to udělá Apple (respektive až když se to provalí), tak to teprve dává smysl.
skacelp
Co na to Donald?
Corus
Tenhle Vas magazin jde pekne do haje. Zamysleli jste se nad tím, co opisujete? (Pravdepodobne z Bloombergu, jako orig. zdroje?). Vzdyt ten clanek nenese zadnou konkretni informaci, Vy k tomu nepridate nic a podivejte jen na diskusi. Nemuzete mezi ceske nemyslici hlavy poustet neco, u ceho musi sami myslet.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze