95 % čínských uživatelů preferuje možnost používat WeChat než vlastnit iPhone

aktualizováno
6
95 % čínských uživatelů preferuje možnost používat WeChat než vlastnit iPhone
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Na WeChat i TikTok má spadeno americký prezident Donald Trump
  • Případný zákaz aplikace WeChat v iPhonech se má projevit také na prodejích AirPods, Apple Watch a Mac zařízení

Aktualizováno 14. 8. 2020

Na začátku týdne jsme vás informovali o postoji známého analytika Ming-Chi Kua, podle jehož názoru by zákaz aplikace WeChat na iPhonech zapříčinil až 30% pokles celosvětových prodejů. Agentura Bloomberg navíc nově odkazuje na anketu zveřejněnou na sociální síti Weibo, podle které by se zhruba 95 % uživatelů raději vzdalo svého iPhonu, než aby nemohlo používat aplikaci WeChat. Pokud dostane WeChat na zařízeních s logem nakousnutého jablka zákaz, mnoho uživatelů nebude mít evidentně sebemenší problém přejít na jiné zařízení.

Původní informace z 11. 8. 2020

Americký prezident Donald Trump a jeho administrativa má dlouhodobě spadeno na čínské technologické společnosti. V předchozím roce odstartovala kauza Huawei, v posledních dnech se diskutuje o „vynuceném“ prodeji sociální sítě TikTok, který si Trump vydupal pod výhrůžkou úplného zákazu na území USA. Hrozící „ban“ čínských aplikací se pochopitelně vztahuje i na WeChat, který spadá pod společnost Tencent. Tato (nejen v Číně) nesmírně populární aplikace, která v sobě integruje hned několik funkcí, by tak mohla být zakázána ve virtuálním obchodě App Store a Obchod Play.


Pokud by se takovéto opatření přijalo a čínští uživatelé by si nemohli do svých iPhonů WeChat nainstalovat, mělo by to podle známého analytika Ming-Chi Kua katastrofální dopad na prodeje iPhonů. Dle jeho názoru by mohly roční celosvětové prodeje iPhonů klesnout o nemalých 25 až 30 %, jak uvádí MacRumors, pro nějž se Kuo vyjádřil.

WeChat měsíčně využívá zhruba 1,2 miliardy uživatelů. Aplikace v sobě integruje funkce zaměřené na provádění plateb, komunikaci, sociální sítě i čtení zpráv. Propad prodejů iPhonů by podle Kua poznamenal rovněž prodeje AirPods, Apple Watch i Maců v rozmezí 15 až 25 %.

Diskuze ke článku
htcjirka
htcjirka
Tak ono vlastnit dnes iPhone je spíše ostuda. Telefon pro ty jednoušší.
Kotel Kotelgg
Kotel Kotelgg
Jen ať to zakážou. Holt tam zůstanou jen šmírovací aplikace NSA :)
Jiri Novak
Jiri Novak
A to se někdo diví? Bez wechat si v Číně dost ztracenej. To je téměř jako být bez telefonu a bez kreditní karty...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze