Hodnota Applu na akciovém trhu roste. Trump naslouchá Cookovi, tvrdí investoři

aktualizováno
6
Hodnota Applu na akciovém trhu roste. Trump naslouchá Cookovi, tvrdí investoři
  • Společné setkání možná přinese ovoce a Trump přehodnotí své plány
  • Cla vztahující se na iPhony byly oddáleny na 15. prosince
  • Dovozní celní tarify platné od 1. září se vztahují na AirPods, HomePod a některé MacBooky

Aktualizováno 21. 8. 2019

Zaměstnanec významného investičního fondu Short Hills Capital, Steve Weiss, se v rozhovoru pro CNBC svěřil, že v poslední době investoval značné množství finančních prostředků do akcií cupertinského giganta. Jemu i dalším investorům se podle Weissova názoru zamlouvá agresivnější přístup Applu a rovněž to, že má Tim Cook schopnost získat prezidentovu pozornost, což dokazuje i oddálení některých celních tarifů jako vstřícný krok ze strany Trumpovy administrativy. Agresivnější přístup společnosti Weiss shledává v tom, že Apple od Intelu nedávno odkoupil divizi zabývající se výrobou 5G modemů. Díky výše uvedeným faktorům hodnota akcií Applu a společnosti celkově roste.

Původní informace z 19. 8. 2019

Orodování u prezidenta Spojených států amerických pokračuje. Tim Cook a Donald Trump minulý pátek společně usedli k večeři, aby prodiskutovali dopad hospodářských restrikcí Trumpovy administrativy a jejich vliv na cupertinského giganta. CEO Applu se během tohoto setkání pochopitelně snažil prezidenta přesvědčit o tom, že uvalení dovozních (celních) tarifů na součástky a produkty z Číny není rozumné, neboť se to nutně projeví na vyšší koncové ceně zařízení. Ve srovnání se Samsungem, který vyrábí velké množství svých součástek a produktů přímo v domácí Jižní Koreji, by tak byl Apple znevýhodněn.

Původní plán Trumpovy administrace měl uvalit 10% celní tarif na většinu produktů dovezených z Číny již od prvního září. Do této kategorie měly spadat rovněž iPhony. Minulý týden však byly vymezeny některé kategorie produktů (včetně iPhonů), na které se tarify prozatím vztahovat nebudou. Tarify týkající se smartphonů mají vstoupit v účinnost „až“ 15. prosince, díky čemuž může Apple představit novou modelovou řadu bez větších komplikací. K odhalení nových iPhonů 11 podle našich informací dojde možná již 10. září.

Celní tarify platné od 1. září však budou mít stále dopad na mnohé další Apple výrobky, jako jsou například AirPods, HomePod a některé MacBooky. Společná diskuze u večeře však možná přeci jen přinese ovoce a prezident přehodnotí své plány s obchodními tarify. Trump po večeři údajně prohlásil, že: „Tim Cook měl velmi pádné argumenty“.

Diskuze ke článku
Cronos
Jihokorejský Samsung si vyrábí díly přímo v Jižní Korei. Zatímco americký Apple, pokud by si musel vyrábět díly v USA, by byl ZNEVÝHODNĚN? Tak tomu říkám americká logika.
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Taktéž by mě zajímalo, co jsou to obchodní tarify https://www.google.com/search?q=obchodn%C3%AD+tarify
Harlo
Trumpeta aj niekoho pocuva?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze