(Android) Wear OS potřebuje více než jen změnu názvu

Glosa
20
(Android) Wear OS potřebuje více než jen změnu názvu
Fotografie: Qualcomm

Před Vánocemi jsem si říkal, že by nebylo od věci udělat si trochu radost a vyměnit staré chytré hodinky za nové. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že hodinky s operačním systémem od Googlu jako by zamrzly v čase a stal se z nich druh na pokraji vyhynutí. Celá platforma ale má potenciál, se kterým se však trestuhodně mrhá.

Zkuste si udělat takový malý experiment. Běžte do svého oblíbeného internetového obchodu a zkuste v něm hledat Wear OS, případně Android Wear. Vidíte to? Právě, nic nebo skoro nic. Operační systém od Googlu byl ze začátku synonymem pro chytré hodinky, pomáhal celý tento sektor definovat, ale teď je z něj ohrožený druh. Výrobci hodinek se jeden po druhém odvraceli od možnosti využít přichystaný systém. Samsung by se Googlu zbavil nejraději úplně, Sony se sebou má problémů dost, a tak hodinky raději už nedělá, drobní čínští výrobci raději udělají „fejk“ chytrých hodinek, tedy vlastní systém, co dohromady skoro nic neumí a k podobnému kroku se uchýlil i Huawei, jehož Huawei Watch 2 byly do jisté míry jakýmsi referenčním modelem. Jejich následovník však vsadil na svůj operační systém.

Situace zašla dokonce tak daleko, že lidé lačnící po Wear OS se skládají v crowdfundigové kampani na čínský startup, aby jim takové hodinky vyrobil. Připomíná to situaci, kdy se Češi skládali na Národní divadlo, aby se někde mohla hrát česká dramata.

Proč tedy nemávnout nad Wear OS rukou? Všechny ostatní systémy mohou mít lepší hardware nebo funkce, ale z pohledu místního uživatele jim chybí jedna zásadní věc – možnost ovládat je hlasem v češtině. Bez toho jde z mého pohledu jenom o takové lepší digitálky na hraní, ale až hlasová interakce pozdvihne gadget na smysluplný doplněk telefonu, který vám usnadní život. Co by měl tedy Google udělat, aby dostal Wear OS opět na výsluní?

Dejte nám něco do ruky (na ruku)!

Jedním ze zásadních nedostatků je neexistence referenčního modelu, jakýchsi Pixel Watch. Apple představuje s novými iPhony i nové hodinky, stejně tak to dělá Samsung nebo Huawei, jen Pixely zůstávají při představení osamoceny. Samozřejmě, Google není primárně hardwarová firma a i Pixely si nechává většinou vyrábět od někoho jiného. Jenomže běžný zákazník je spíše materiálního zaměření, sebedokonalejší systém nemůže jen tak viset ve vzduchoprázdnu a čekat tam na zájem výrobců hardwaru.

Situace zašla tak daleko, že lidé lačnící po Wear OS se skládají v crowdfundigové kampani na čínský startup, aby jim takové hodinky vyrobil.

Naštěstí poslední události ukazují, že by se přeci jenom mohlo něco chystat. Google shání nové lidi a nakupuje patenty. Tak to snad není tentokrát jenom zbožné přání.

Dejte nám pořádný hardware!

Obyčejně nejsem příznivce lámání rekordů ve výkonu nebo samoúčelného pokořování co nejmenšího výrobního procesu. Kolik jaký telefon udělal bodů v AnTuTu mě nechává naprosto chladným, protože dobré zařízení definuje vyvážený celek a smysl pro detaily.

Ale hardwarová výbava hodinek jako by se zasekla v čase. Loni na podzim sice přišel Snapdragon 3100, ale jeho jedinou inovací je koprocesor pro neaktivní stavy. Základ zůstává stejný jako v modelu 2100 a to je zase lehce přebarvený Snapdragon 400, který se používal v mobilech střední třídy někdy před pěti lety.

Všichni mi jistě dáte za pravdu, že hodinky s Wear OS mají rezervy co do rychlosti. Každý lag tady zabolí dvojnásob, protože hodinky používáte k tomu, abyste věci urychlili a ne abyste se dívali na točící se kolečko startujícího hlasového asistenta.

Dejte nám jasný směr!

Hodinky s operačním systémem od Googlu mám na ruce už pátým rokem a toto období mnohdy připomínalo jízdu na horské dráze. Hodinky přišly s filozofií, že se jedná o pouhý sekundární displej vašeho telefonu – bez jeho připojení dokonce ani nezvládly ukázat čas. Takový minimalismus ale dokáží ocenit jen znalci, a tak se celý systém (a asi i pod tlakem konkurence) překlopil na Android Wear 2.0, který má naopak běžet zcela nezávisle na telefonu. No a aby těch zmatků nebylo málo, dočkali jsme se i změny názvu na Wear OS.

Hodinky s operačním systémem od Googlu mám na ruce už pátým rokem a toto období mnohdy připomínalo jízdu na horské dráze.

Což o to, nakonec to přináší více funkčnosti než na začátku, jenomže k tomu se musel člověk protrpět obdobím, kdy dělal nedobrovolně betatestera. Hodinky tak například na půl roku přestaly rozumět česky, což byl přesně ten důvod, proč si je mnozí kupovali. Každá taková nepovedená změna pak celé platformě velmi ublíží, protože generuje velké množství negativních ohlasů.

Rozmohl se nám tady takový nešvar, pravil by klasik, že jsou zákazníci tlačeni do funkce platících betatesterů. Počítačové hry vycházejí v situaci, kdy studio potřebuje peníze (a ne kdy jsou hotové), nějaký ten problém s Windows 10 měl při aktualizaci snad každý.

WEar Os

Pokud tedy Google nabízí zdarma nějakou webovou aplikaci, kterou označí nálepkou „beta“, pak je to v pořádku. Ale nechat v obchodě několik tisíc a pak se bát každé aktualizace… Spousta hodinek se tak výrobcům vrátila v rámci reklamací, oni v tom byli přitom nevinně. Nelze se jim tak divit, že zájem o Wear OS opadl, takže není ani zájem ze strany výrobců procesorů a – kruh se uzavřel.

Čekají nás lepší časy?

Snad se tedy karta obrátí a společně s Pixel Watch se Wear OS dostane opět do popředí zájmu. Čeká ho dlouhá cesta za nápravou pošramocené pověsti, tak už by se s tím nemělo otálet. Času není nikdy nazbyt.

Diskuze ke článku
Anonym
V chytrých hodinkách potenciál nevidím, všechno co umí umí mobily mnohem líp, tak proč bych měl dávat dalších 10k za další kus hardwaru, za ty prachy se už daj pořídit dost pěkný normální hodinky
PetrV
Blue sun je idiot , nemá cenu na něj reagovat . Jinak Google má svůj android one ,může nasadit i ten
luduch
Přesně tak a souhlasím s redaktorem, je nejvyšší čas dokázat potenciál chytrých hodinek se zázemím ekosystému Googlu.
Lukáš
To je jako hodně věcí navázaných na android, existují v tisíci modifikacích, s androidem pořád spolupracují, ale kdejaký výrobce používá svá řešení. Všude wear os být asi nemůže a tak bych v nějakou jednotnost ani nedoufal. Hodinek s tímto systémem je málo, stačilo by, kdyby takový Samsung nepoužíval tizen, ale wear os. Osobně pořád vyčkávám a dodnes žádné chytré hodinky nemám, uvidím co samsung active, nebo jak se mají jmenovat, ale jinak je to bída. Líbí se mi apple watch, jenže komunikují jen s iphonem a to je problém. Věřím, že kdyby naučily apple watch android, a ono by to určitě šlo, tak apple z velké části ovládne trh s hodinkami.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze