Je nákup Fitbitu dobrou zprávou pro Wear OS, nebo ne?

Glosa
7
Je nákup Fitbitu dobrou zprávou pro Wear OS, nebo ne?

Alphabet, mateřská společnost Googlu, zase nakupoval a vzduchem létaly miliardy. Tentokrát skončil v „nákupním košíku“ Fitbit, který je známý svou elektronikou pro sportovce. Vypadá to jako nová šance pro Wear OS, který potřebuje pořádně nakopnout. Další úvahy ale ukazují něco jiného.

V přepočtu 48 miliard korun – pro jednu z nejhodnotnějších značek na světě jsou to spíše drobné, ale člověk se nemůže ubránit otázce, jestli jsou to správně investované peníze. Není totiž žádným tajemstvím, že Wear OS stagnuje, či se přímo potácí nad propastí.

Celkem podařený systém Android Wear později přejmenovaný na Wear OS doplácí hlavně na to, že se nikdo příliš nechce věnovat vývoji hardwaru. Když si dnes chcete koupit nějaké hodinky s tímto operačním systémem, za nemalé peníze dostanete čipset, který patří spíše do muzea a na jeho výkonu je to znát.

A to dokonce tak, že vysoký manažer Googlu Rick Osterloh odmítl v roce 2016 LG, protože se mu nelíbilo, jak jsou plánované Pixel Watch pomalé. Nutno podotknout, že od té doby se prakticky nic nezměnilo. Snapdragon Wear 3100 byl jen kosmetickým vylepšením a všichni jako na smilování čekají na jeho nástupce.


V tomto ohledu trochu vzbuzuje obavy, že tentýž Rick Osterloh slibuje po akvizici Fitbitu skvělé zítřky pro Wear OS. Ale je to skutečně to, co platforma potřebuje? Jak jsme již naznačili, je to něco úplně jiného. Ve zkratce: odpovídající hardware, patřičnou péči vývojářů a propagaci ze strany Googlu.

Nic z toho, při vší úctě, Fitbit nemá. Přes jeho schopnosti v dané oblasti to zůstane stále jedna z mnoha „napodobenin“ chytrých hodinek, které sice mohou mít k dokonalosti dotaženy určité funkce, ale nikdy se nenaučí žádné nové.

Představa, že Wear OS postupně zdegeneruje na něco typu „má to šestnáct funkcí a vydrží to týden nabité“, je poměrně zneklidňující.

Samozřejmě, každou podobnou akvizici provázejí stejně silné výroky a nejspíše zůstane při tom. Představa, že Wear OS postupně zdegeneruje na něco typu „má to šestnáct funkcí a vydrží to týden nabité“, je poměrně zneklidňující.

Anebo se nestane vůbec nic. Skoro před rokem Google nakupoval u Fossilu a výsledek známe všichni sami. A čas mezitím běží dál...

Diskuze ke článku
Lukáš
Než čekat na nějaké hodinky s wear os, tak jsem si zvykl na omezenější systémy, co používají výrobci a bohatě mi to stačí. V hodinkách nepotřebuju tisíc aplikací, na to co využiju není wear os vůbec potřeba.
Libor
WEAR OS je nejspíš na pokraji smrti. Ne že by měl nějakou vnější konkurenci - Apple je proprietární a ostatní jsou rozdrobeni nebo rozdrobeni a proprietární, vše bez aplikací, kromě základních (trochu vyjma Applu). Největším konkurentem Androidu Wear je ale Android sám. Vychází čím dál víc Full-Android hodinek a Googlu musí být jasný, že to je cesta do budoucnosti. Víc funkcí, ještě mnohem mnohem víc aplikací (a už Wear je v tomto bezkonkurenční oproti jiným chytrým hodinkám), stejná výdrž, snadnější imementace... Mladý čínský značky už produkují jen takový hodinky a jsou velmi úspěšný. Je otázkou času, kdy se pohřbí Wear a začnou propagovat Android na hodinkách.
Garmin
Tie uplne stacia
supec
Qualcomm už pracuje na Snapdragon 3300 na 12nm...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze