Aktualizace Android Wear 2.0 přináší pár vylepšení a velké zklamání

12
Aktualizace Android Wear 2.0 přináší pár vylepšení a velké zklamání
  • Dlouho očekávaný a oddalovaný Android Wear je tady
  • Změny nejsou tak zásadní, jak bylo slibováno
  • Hodinky sice umí fungovat i bez telefonu, ale ne vždy a všude
  • Z nepochopitelných důvodů jsme přišli o hlasové ovládání v češtině

Android Wear 2.0 byl představen skoro před rokem, ale po několika odkladech se na hodinky dostává až nyní. Jeho finální podoba se příliš neliší od betaverze uvedené loni v létě. Převažující pocit z finální verze je však zklamání – kvůli přechodu z Google Now na Google Assistant jsme přišli o možnost ovládat hodinky povely v češtině, což nás funkčně vrací o dva roky zpátky.

Změny pro změny

Jak bylo slibováno při představení, v nové verzi nezůstal kámen na kameni. Pokud si těžko zvykáte na nové věci, budete v prvních pár dnech docela rozladěni, protože spousta věcí funguje úplně jinak. Začněme třeba ovládáním systému, tedy nabídkou, která se objeví po vysunutí od horního okraje. Zatímco dříve byly volby na jednotlivých obrazovkách, nyní se smrskly všechny na jednu. Zdá se to jako dobrý nápad, který usnadní práci, avšak pouze v případě, že sedíte v klidu u stolu. Nyní sice nemusíte přepínat jednotlivé záložky, ale musíte se docela přesně trefit, což může být při chůzi docela problém.

Základní prostředí a menu.

Ve zbytku ovládání nezůstal kámen na kameni. Tažení od pravého okraje už nevyvolává menu, ale přepne vás do výběru ciferníku. Pro menu musíte sahat na tlačítko. Grafická podoba hlavní nabídky se trochu změnila, lépe využívá kruhový displej a je připravena na otočnou korunku. Můžete si ji dokonce částečně přeuspořádat a připnout oblíbené položky na její začátek. Pořád ale platí, že alternativní launcher je nezbytností.

Notifikace v novém

Další oblastí, v níž nezůstalo skoro nic při starém, jsou notifikace. Systém karet byl zcela opuštěn a notifikace nyní dostávají mnohem více prostoru. Takže pokud vám přijde například e-mail, už o tom nejste informováni na spodním okraji, ale rovnou přes celou obrazovku. Respektive si můžete nastavit chování notifikace: buďto zůstane viset přes celou obrazovku, nebo se po pěti sekundách ztratí, případně se neobjeví vůbec a dostanete se k ní pouze na vyžádání tažením od spodního okraje displeje.

Práce s notifikacemi a klávesnice. No, spíš klávesnička.

Změny tak myslí na ty, kteří dostávají desítky notifikací každou hodinu a nechtějí jimi být zahlceni, naštěstí nezapomíná ani na ty, kteří notifikací mají málo a nechtějí o žádnou přijít. Možnosti práce s notifikací jsou bohatší, ale jen zdánlivě. Odpovědi hlasem, smajlíkem tu byly, stejně jako předdefinované odpovědi. Nová je tak pouze klávesnice, ale skutečně bych rád viděl někoho, kdo na klávesách o rozměrech 2 × 3 milimetry vyťukává odpověď. Klávesnice umí i swypovací gesta, ale čeština pochopitelně chybí. Jistou možnost však nabízí otevřenost systému klávesnicím třetích stran. Dále pak máme možnost psát písmenka po displeji, což funguje docela dobře, samozřejmě při velmi krátkých odpovědích.

Nastavitelný ciferník

Pro některé uživatele může být novinkou vybrat si nový ciferník a nastavit si na něm některé důležité údaje, jako je třeba další záznam z kalendáře, počet kroků, stav baterie atd. Možnosti nastavení i designu jsou však ve srovnání s aplikacemi třetích stran poměrně chabé. Naštěstí v odkazu popisovaný Intellicom WatchFaces dobře funguje i na nové verzi Androidu Wear.

Nastavení vlastního ciferníku.

Hodinky jsou více samostatné, ne však úplně

Jednou z nejvýraznějších změn z hlediska systému je schopnost hodinek fungovat samostatně i bez připojeného telefonu. V praxi tak zkopírujete svůj Google účet z telefonu do hodinek a dál už nemusíte nic řešit, tedy teoreticky. Hodinky totiž potřebují dvě věci: konektivitu a samostatné aplikace. Smysl to dostává až ve chvíli, kdy se na trh dostanou modely s podporou LTE. U těch současných si musíte vystačit s připojením přes Wi-Fi, pokud to hodinky umí. Dále pak potřebujete, aby vaše požadované aplikace měly i svoji mutaci pro Android Wear. Tu si pak stáhnete z Obchodu Play pro hodinky (což je na malém displeji velmi nepohodlné) a používáte ji.

Obchod Play v hodinkách. Použití není pohodlné a navíc je docela pomalý.

Jedná se o logický krok, který připravuje prostor pro dobu, kdy začnou hodinky konkurovat mobilům. V současných modelech to však přináší spíše jenom komplikace. Kupříkladu hodinky tu a tam potřebují tovární restart, když se nechovají, jak se mají. Dříve to byl relativně bezbolestný krok, protože aplikace se doinstalovaly samy z telefonu, stačilo změnit pár nastavení a bylo to. Nyní však přibude jejich otravné doinstalování. Obchod Play umí naštěstí rozpoznat, co používáte v telefonu a nabídnout vám to k instalaci.

Já zapomněla česky mluvit

A nyní ke zlatému hřebu celé aktualizace, ovšem v negativním slova smyslu. Hodinky jako takové mají smysl hlavně ve spojení s hlasovým ovládáním, které se pomalu a nenápadně dostalo na Androidu na docela solidní úroveň i v češtině.

Pro Google to však nebylo dost sexy, alespoň ve srovnání s Cortanou, Alexou nebo Siri, a tak přišel se svým zbrusu novým asistentem. Ten je strašně inteligentní, rozumí kontextu, zamluví vám stůl v restauraci, ale má jednu velkou vadu – zase neumí česky. V Androidu Wear 2.0 je však natvrdo nastaven jako hlasový asistent. Po dlouhém stisku bočního tlačítka nebo po vyřčení fráze „OK Google“ se na displeji rozsvítí „Hi, how can I help you?“ a tím vaše snahy skončily. Můžete sice zadat povel v angličtině, ale pokud chcete například poslat zprávu, asistent neporozumí českému jménu příjemce ani textu zprávy. A co hůř, tento hlasový modul se používá v hodinkách všude. Nemůžete tak například ani odpovědět na příchozí zprávu. Funkčně se tak vracíte do doby před dvěma/třemi lety, kdy Android Wear teprve začínal.

Asistent mluví pouze anglicky.

Některé indicie aspoň naznačují, že by mohl Asistent brzy přijít v češtině. V obslužné aplikaci je menu Asistenta přeložené (na rozdíl od zbytku aplikace), najdete dokonce i videa, na nichž Asistent v telefonu už česky mluví. To ale klidně může také znamenat týdny, měsíce nebo třeba i roky s polofunkčními hodinkami.

Funkčně se tak vracíte do doby před dvěma/třemi lety, kdy Android Wear teprve začínal.

Proto, klečím, vzpínám ruce a doufám, že jednoho rána někoho odpovědného posedne duch osvícení a zjistí, že ne všichni lidé mluví „americky“. Pak přidá do aplikace jednoduchý přepínač, který umožní vybrat si mezi Google Asistentem a Now. Do té doby bych aktualizaci nedoporučil.

Závěrem: spíše příslib do budoucna

Update v současné chvíli vyvolává spíše rozporuplné pocity. Většina jich je daných tím, že si po několika letech musíte zvykat na něco hodně odlišeného, což mi například vzdáleně připomíná přechod z Windows 7 na 8. Nové funkce jsou zajímavé, ale zhusta nedotažené nebo začnou dávat smysl až s novou generací přístrojů. Ovšem problémy s hlasovým ovládáním jen tak přejít nelze. Pokud jste aktualizaci nedostali, smutnit rozhodně nemusíte. Pokud je vám nabízena, raději vyčkejte.

Diskuze ke článku
Martin A. Senna
Martin A. Senna
Mám Apple watch aj Huawei watch a musím povedať že Android wear je oproti watch os úplný odpad a to som fanúšik Androidu
Jerry
Hmmm, já tušil, že Samsung Gear S3 s Tizenem nebude šlápnutí vedle.... A to jsem byl několikaletý uživatel Android Wear hodinek...

Wear 2.0 je pro nás opravdu krok k horšímu a pokud Wear 1,4 byl beta 1, tak tohle je tak beta 2, k použitelnosti ještě daleko.

Jinak mi někdy přijde, že to navrhují lidé, kteří ty hodinky ani nemají. Například vyplýtvání jednoho gesta na změnu ciferníku může vymyslet jen někdo, kdo ty hodinky měl na ruce tak týde. Ono Vás totiž tohle přestane fakt rychle bavit. Týden se hrajete sami, týden se chlubíte kamarádům, ale prakticky jistě si do měsíce vyberete jeden ciferník a ten prostě neměníte.
Martin
Bohužel po aktualizaci na wear 2.0 silně přemýšlím že se na android wear hodinky vykašlu a to jsem byl skoro 2 roky spokojený. Škoda že to dělal někdo kdo u toho nemyslel a něco co fungovalo dobře jen zhoršil :-(
Radek Vlasák
Radek Vlasák
Pověstná rychlost aktualizací čistého androidu je pryč. Jak u nexusů minulý rok, tak teď u hodinek to příšerně trvá. Nelíbí se mi co Google předvádí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze