Mobvoi TicWatch C2+
recenze

Mobvoi TicWatch C2+

Chytrá elegance
1

Pokud máte rádi klasický styl a nikdy nestárnoucí eleganci, ale i přesto vás lákají chytré hodinky, které budou funkční a jednoduché na ovládání, následující recenze je přímo pro vás. Mobvoi TicWatch C2+ jsou díky třem barevným provedením vhodné jak pro pány, tak pro dámy a z dálky je od klasických hodinek možná ani nerozeznáte.

Chytré hodinky TicWatch C2+ bych jinými slovy mohla nazvat osobním asistentem. Měří zdravotní funkce, ukážou vám, co máte dnes v kalendáři a upozorní vás na pracovní hovor i e-mail. Zároveň s nimi můžete sportovat (dokonce ani plavání nepředstavuje žádnou překážku) i spát. Staly se vítězem prestižních cen iF Design Award 2019 a Red Dot Design Award 2019 a po chvilce nošení se stanou i nepostradatelným doplňkem ve vašem šatníku.

TicWatch C2+

Technické parametry Mobvoi TicWatch C2+ Rose Gold

Kompletní specifikace
Konstrukce42,8 × 42,8 × 12,7 mm, 42 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (18 mm), zapínání: motýlová spona
DisplejAMOLED, 1,3" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémWear OS, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.1, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetQualcomm Snapdragon Wear 2100,
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ?
Akumulátor400 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostčerven 2000, 6 490 Kč

Obsah balení: vkusně a prakticky

Bílá krabička z tvrdého papíru je jednoduchá, ale designová. Po otevření na vás ihned vykouknou hodinky s koženým řemínkem. Kromě zařízení najdete uvnitř také černou nabíjecí kolébku se čtveřicí pozlacených pinů zakončenou běžným USB-A konektorem.

Pod bílou krabičkou je ještě jedna. V malé černé krabičce se schovává měnitelný 20mm silikonový řemínek, který je k hodinkám dodáván zdarma.

Konstrukční zpracování: digitální svět v elegantním kabátku

Na test jsem dostala hodinky ve variantě „Rose Gold“ se starorůžovým koženým řemínkem. Tato varianta je pro dámy naprosto ideální. Hodinky se hodí téměř ke všemu a můžete je zkombinovat jak se zlatou, tak se stříbrnou. Ciferník z nerezové oceli není příliš robustní, ale určitě ho nepřehlédnete, displej je totiž poměrně velký. Má tenký rámeček a úhlopříčku 1,3". Jednoduchý a nadčasový vzhled hodinek zaručuje variabilitu v jejich nošení.

Na plastové zadní straně najdeme jak senzory, tak zlaté piny pro nabíjení. Senzory mírně vystupují a při dostatečném utažení řemínku hezky doléhají na zápěstí. Snímání všech hodnot proto bylo vždy bezproblémové.

Balení obsahuje silikonový řemínek navíc.

Pokud chceme hodinky nosit každý den, je nutné, aby byly pohodlné. To TicWatch C2+ určitě jsou. Kožený řemínek je opravdu prvotřídně zpracovaný. Nikde netlačí ani nestahuje. Za předpokladu, že jste zvyklí nosit menší klasické hodinky jako já, si možná budete muset chvíli zvykat na jejich hmotnost 42 gramů. S tím je prostě u chytrých hodinek nutné počítat.

I přestože je kožený řemínek ve starorůžové barvě velmi příjemný, na sport doporučuji využít silikonový v černé barvě. S potem nebo vlhkostí si určitě poradí lépe a díky silikonu je také jednoduše omyvatelný. Samotné hodinky jsou odolné vůči vodě a prachu dle IP68, takže po výměně řemínků s nimi můžete skočit i do bazénu.

Výměna řemínků vám potrvá jen pár sekund, funguje totiž na velmi jednoduchém principu zatahovací „pružinky“, která je poměrně běžná i u jiných hodinek.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • pohodlný kožený řemínek
  • snadná výměna pásků
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost

Displej: velký a čitelný

AMOLED displej s úhlopříčkou 1,3 palce a rozlišením 360 × 360 pixelů je dostatečně velký a díky tomu nebudete mít problém s čitelností. Obsahuje funkci Always-On, která ponechá displej neustále zapnutý. Pohotovostní ciferník s ručičkovými/digitálními hodinami si už vyberete sami. Disponuje také funkcí nastavení jasu podle potřeby a osobních preferencí, na automatickou regulaci se již bohužel nedostalo. V místnosti jsem s čitelností problém nikdy neměla, na přímém slunci je to ale už o něco horší. Nejedná se o žádné tragické zhoršení kvality, ale pokud si potrpíte na syté barvy a perfektní ostrost, možná pro vás hodinky TicWatch C2+ nebudou to pravé.

TicWatch C2+
Líbilo se nám
  • velikost displeje
  • možnost nastavení funkce Always-On
Nelíbilo se nám
  • horší čitelnost na přímém slunci
  • displej nemá automatickou regulaci jasu

Systém a výkon: jednoduchost sama

Hodinky se s chytrým telefonem dají spárovat skrze Bluetooth, přičemž využívají systém Wear OS. Po stažení aplikace Wear OS do vašeho telefonu a následném spárování vás hodinky samy navedou, jak s nimi zacházet. Ukážou vám, kde co najdete a jaké máte možnosti. TicWatch C2+ si můžete pořídit nehledě na to, jestli vlastníte chytrý telefon s Androidem, nebo iOS. Aplikaci Wear OS proto najdete jak v Google Play, tak v App Store.

Kromě svajpování na dotykovém displeji se TicWatch C2+ ovládají pomocí dvou bočních tlačítek. Dvojitým zmáčknutím horního tlačítka se dostanete na menu, svajpnutím nahoru vám vyjedou notifikace, svajpnutím dolů naopak nastavení. Ovládat tyto chytré hodinky je opravdu jednoduché. Výkon jim dodává už starší procesor Qualcomm Snapdragon Wear 2100 s 1 GB RAM a k dispozici je také 4GB úložiště, ze kterého uživateli zůstane dostupná přibližně polovina. Mají také integrovaný mikrofon pro hlasové ovládání, ale reproduktor chybí.

Vzhled displeje si můžete personalizovat jak v aplikaci, tak pomocí samotných hodinek. Podobně můžete spravovat i notifikace, na které lze skrz hodinky i krátce odpovídat. Psaní na klávesnici sice není úplně ideální a trvá poměrně dlouho, vždy ale můžete navolit jen krátké odpovědi, případně využít hlasového asistenta.

TicWatch C2+ s aplikací Wear OS
Aplikace Wear OS je dostupná pro Android i iOS.

Aplikace Wear OS toho kromě zmíněných funkcí ale moc nenabízí. Pokud chcete aktivně sledovat počet ušlých kroků či si zaznamenávat své tréninky, doporučuji stáhnout do telefonu aplikaci Google Fit. Na hodinkách lze vybrat z širokého množství různých tréninků nebo výzev, které vás zábavnou formou motivují k pohybu. Co ale chybí je funkce monitorování spánku.

Mezi další funkce hodinek patří „Find my phone“, která prozvoní váš telefon, pokud ho nebudete moct najít. Pomocí jednoho dotyku můžete také hodinky proměnit v baterku. Mimo toho ukazují váš kalendář, počasí i připomínky. Pokud rádi využíváte Google Asistenta, tak vás potěším. Je totiž k dispozici spolu s dalšími aplikacemi z Play Store. Stáhnout si můžete třeba velmi oblíbenou aplikaci pro streamování hudby Spotify nebo Telegram a Viber. Hodinky podporují také NFC, i když k placení jej kvůli omezením od Googlu v ČR nevyužijete.

Líbilo se nám
  • rychlé spárování
  • jednoduchost ovládání
  • výběr z mnoha variant ciferníku
  • možnost stahovat aplikace z Play Store
  • možnost odpovídat na zprávy
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • psaní na klávesnici není příliš pohodlné
  • chybějící funkce monitorování spánku
  • S hodinkami nelze kvůli omezení od Googlu platit

Výdrž: téměř každodenní nabíjení

I přestože výrobce uvádí až dvoudenní výdrž, pravda je trochu jiná. Hodinky s 400mAh baterií možná extrémně nenáročnému uživateli budou fungovat až 48 hodin, ale počítejte spíše s častějším nabíjením. Pokud chcete kvůli rannímu budíčku v podobě vibrací s hodinkami i spát, interval výdrže se určitě zkrátí. TicWatch C2+ vám sice spánek nemonitorují, což je za mě trochu škoda, ale vybíjí se i v nečinnosti. Zařízení jsem proto většinou dobíjela ráno po probuzení. Zas tak velký problém to ale není. Proprietární kolébka totiž hodinky dobije na 100 % za méně než dvě hodiny.

Nelíbilo se nám
  • kratší výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: neustálá motivace

Díky speciální technologii TicMotion budou hodinky proaktivně detekovat váš pohyb bez jediného kliknutí. Můžete se proto plně soustředit na trénink, protože TicWatch C2+ zařídí vše za vás. Pokud vás tedy převážně zajímá sport a výživa, smartwatch se stanou vaším nejlepším kamarádem. Kromě zabudovaných funkcí, jako je monitoring srdečního tepu nebo krokoměr, si v Play Store můžete stáhnout další fitness aplikace, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů.

Technologie TicMotion proaktivně detekuje váš pohyb.

Nutno podotknout, že to ale možná nebudete ani potřebovat. V hodinkách už pár stažených aplikací je. Do oblasti zdravého životního stylu bychom mohli zařadit Fit Workout, Fit Breathe, Fit Heart rate a Fit Goals. Všechny tyto aplikace spadají pod aplikaci Google Fit.

Hodinky samy o sobě poskytují všechny informace o vašem denním tréninku, počtu dosažených kroků nebo o „meditaci“ v podobě krátkých dechových cvičení. Pokud chcete podrobnější statistiky, stačí se podívat na váš pokrok na displeji telefonu. Ten totiž poskytuje opravdu všechny podrobnosti včetně trasy vašeho běhu nebo procházky, a to i díky tomu, že hodinky podporují globální navigační satelitní systémy (GPS, GLONASS, případně Beidou) pro co nejpřesnější určení polohy. Přesnost hodinkami naměřených tras navíc vcelku odpovídala trase, kterou jsem se vydala.

Už jen samotná aplikace Fit Workout vám dává na výběr z více než 90 druhů tréninku. Kromě toho poskytuje také řadu 30denních výzev, takže se určitě nebudete nudit. Motivace je tu víc než dost.

Líbilo se nám
  • technologie TicMotion
  • podrobné statistiky o sportovních aktivitách
  • široký výběr sportovních aktivit
  • dechová cvičení

Zhodnocení

Chytré hodinky od Mobvoi jsou ideálním doplňkem pro každého, kdo má rád hezké věci a vyžaduje funkčnost. TicWatch C2+ totiž splňují oba tyto faktory. Kromě hezkého designu nesmíme opomenout to, že fungují jako malý osobní asistent. Díky nim nemusíte v jednom kuse vytahovat telefon, protože zprávy vyřídíte skrze ně. Kromě toho vás také udržují v kondici a motivují ke sportovním výkonům. Nabídka tréninků je široká a statistiky v mobilní aplikaci podrobné.

TicWatch C2+

Konkurence

Mezi konkurenci můžeme zařadit Samsung Galaxy Watch Active2, které podporují Android i iOS. Proto by pro vás mohly být vhodné nehledě na to, jaký máte telefon. Tyto hodinky jsou menší, lehčí a mají spíše sportovnější design. Shodují se ale v AMOLED displeji s rozlišením 360 × 360 px.

Samsung Galaxy Watch Active2 40mm

Konstrukce40 × 40 × 10,9 mm, 26 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,2" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetSamsung Exynos 9110, CPU: 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor247 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostzáří 2019, 7 499 Kč

Za předpokladu, že vlastníte iPhone a nevadí vám starší verze Apple Watch, zajímavou a cenově dostupnější alternativou mohou být Apple Watch 3.

Apple Watch 3 38 mm

Konstrukce38,6 × 33,3 × 11,4 mm, 41,9 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,5" (272 × 340 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor279 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2017,
mobvoi-ticwatch-c2-plus
Klady
  • možnost stahování aplikací z Play Store
  • personalizace ciferníku
  • jednoduché ovládání
  • vyměnitelné řemínky
  • elegantní design
Zápory
  • chybějící funkce monitorování spánku
  • horší čitelnost na přímém slunci
  • s hodinkami nelze platit (není vina výrobce)