10 postřehů ze života s Windows 10

Glosa
61
10 postřehů ze života s Windows 10

Člověk musí za rok přetrpět spoustu nepříjemností: placení daní, dvě návštěvy u zubaře a teď už i dvě velké aktualizace Windows, které plně prověří jeho analytické schopnosti, jazykové znalosti a hlavně psychickou odolnost. Anebo když neexistují problémy, musíme si nějaké vymyslet.

1. Kdy už to bude hotové?

Ve filmu Sociální síť, který popisuje okolnosti vzniku Facebooku, je jedna zajímavá scéna. Mark Zuckerberg se tam setká ze zakladatelem Napsteru Seanem Parkrem. První dostane od druhého radu, že jeho výtvor má být jako móda: bude se neustále měnit a nikdy nedosáhne finálního stavu. Proč ne, takový přístup používá sama příroda při evoluci. Za pár euro si můžete koupit mnoho her v předběžném přístupu a doslova se dívat pod ruce programátorům, kteří se je snaží dát dohromady.

Jenomže operační systém není sociální síť nebo elektronická hra, u kterých zabíjíme čas. Pro mnohé je to fundamentální prostředek pro obživu a kvůli problémům, které provázejí každou větší aktualizaci, vyplýtvalo lidstvo miliardy člověkohodin práce. Pochopil bych, kdyby se Microsoft snažil vyspravit předčasně vydané Windows jednou nebo dvěma velkými záplatami, ale jarně-podzimní rituál už začíná být příliš.

2. Život je změna

I kdyby nakrásně všechny velké aktualizace proběhly bez problémů, pro někoho může být komplikací už jen samotná změna. Jednak je to skupina lidí, která se naučila používat počítač stylem klikni sem, klikni tam. Představte si, že třeba nějaký dobročinný spolek uspořádá kurz počítačové gramotnosti pro seniory. Ale nejde jenom o ně. Je sice fajn, že do systému přibývají nové funkce, ale staré jako třeba Domácí skupina se bez varování vytrácejí.

Windows 10

Už od příchodu osobních počítačů se mluví o tom, že jednou nebudeme mít doma počítače v klasickém slova smyslu, ale tzv. tenké klienty. Tedy jenom zobrazovače s rychlým připojením k internetu a všechno ostatní se spočítá nebo uloží někde jinde. Software se tak stane službou. Z tohoto pohledu jsou ale Windows 10 nevydařeným kočkopsem.

3. Na ovladač mi nesahejte

Člověk ale musí nějak překonat odpor k novému, jinak bychom neustále datlovali příkazy v MS-DOSu. Jenomže každý krok vpřed je v případě Windows 10 vyvážen dvěma kroky zpátky danými jakousi obsesí rýpat se i ve věcech, které fungují. Tedy alespoň většina lidí má drivery v počítači v takovém stavu, že jim to funguje. A pak přijde velký update a stane se něco z následujícího:

  • Zcela zřejmý problém: Nějaká komponenta počítače prostě přestane fungovat. To si takhle jezdíte minutu po čtečce otisků, neustále otíráte zpocený prst a pak marně dolujete z paměti heslo k systému nebo PIN. Nový ovladač od Microsoftu je totiž aktuálnější, ale jaksi nefunguje.
  • Poněkud nezřejmý problém: Touchpad stále funguje, jen ale přestanou fungovat gesta. Riziko průniku hackery do systému přes zastaralý ovladač touchpadu je asi skutečně vážný problém.
  • Záludný problém: Člověka by mělo varovat už jen to, když se mu v systému objeví paměťová karta jako další pevný disk. Pokud však na taková varování nedbáte, pak až v terénu zjistíte, že se dané zařízení odpojuje a znovu připojuje každou minutu. Ideální před prezentací čehokoli komukoli.
  • Problém pro Sherlocka Holmese: Některý z nahrazených ovladačů způsobuje, že po přechodu z hibernace nebo režimu spánku vytěžují Systémová přerušení celé jedno jádro procesoru. Ale kdo potřebuje režim spánku na notebooku, že?
    • 4. Vždy připraven

      Výše popsané spektrum problémů sice stojí čas a nervy, ale snažme se vidět pozitivně. Spousta lidí si tak zvýší svoji počítačovou gramotnost. Naučíte se lépe hledat odpovědi na internetu, procházet cizojazyčná fóra, dělat bitové zálohy systému a následně je obnovovat, instalovat ovladače, automaticky zálohovat data a spoustu dalších věcí.

      Kupříkladu v době Windows 98 jsem měl na externím médiu složku se všemi ovladači k systému. Tomu totiž stačil pouhý výpadek proudu k tomu, aby kompletně havaroval. Pamatuji si na kolegu, který měl tou dobou v počítači dva CD-ROMy. Jeden pro disk s hudbou nebo hrami a v druhém měl na stálo instalační disk Windows. To proto, aby neztrácel čas jeho zakládáním.

      5. Operační systém, nebo Tamagoči?

      Současné soužití s Windows 10 mi v mnohém evokuje dobu před dvaceti lety. Operační systém tehdy nebyl ten tichý bezchybný služebník, ale spíše takové zvířátko, o které jste se museli neustále starat. Shodou okolností se tehdy prodávala kapesní elektronická hra se stejným námětem – Tamagoči.

      6. Guru se vrací

      Ovšem jak už jsme zmiňovali, ne všichni jsou tak zdatní, aby se s nástrahami systému popasovali sami. A mnohdy jde o problémy takového typu, že je zbytečné nosit počítač rovnou do servisu. V tu chvíli nastupuje na scénu „guru“ známý, kamarád nebo rodinný příslušník, kterého neustálé vysedávání u počítačového monitoru kvalifikuje do role člověka, „který tomu rozumí“.

      Nyní však větu „Můžeš se mi podívat na počítač?“ slýchám poměrně často.

      Před dvaceti léty jste si tak s minimem znalostí mohli velice snadno vydobýt pověst skoro génia, který to umí s počítači. Jenomže ty potřebovaly s postupem času méně a méně péče. A od dob Windows XP se Service Packem 2 už se dal systém rozhodit jen nějakou neuváženou akcí: instalací pochybného warezu, používáním softwarových čističů a tunítek nebo surfováním na pornografických stránkách v Internet Exploreru 6. Nyní však větu „Můžeš se mi podívat na počítač?“ slýchám poměrně často.

      7. Žně pro servisy

      Totéž platí i pro profesionální opraváře. Za všechny nechejme mluvit monolog jednoho nejmenovaného servisáka: „Desítky mám rád. Hlavně pak jarní update. V dubnu všichni píšou diplomky, bakalářky nebo seminárky, mají je uložené na systémovém disku a samozřejmě bez zálohy. A do toho jim tam přes noc skočí velká aktualizace. Takže se příplatky za expresní zásahy jenom hrnou.

      8. Na nastavení mi nesahejte

      I kdyby se celý proces obešel bez chyb, neuvěřitelně mě vytáčí fakt, že Windows si během tohoto procesu svévolně změní nastavení čehokoli. Jako zcela zjevný záměr to působí v otázkách nastavení soukromí, zcela nechápu, proč se pokaždé změní konfigurace reproduktorů a spravovat rozdrbané nastavení sdílení v domácí síti už umím i poslepu.

      Windows 10 Anniversary Update

      Abych ale nekřivdil Microsoftu, tento nešvar zasáhl celou oblast. Třeba takovým Google Mapám v telefonu s Androidem už jsem asi čtyřikrát vysvětloval, že se nechci dělit o své postřehy z míst, která navštěvuji. A přesto mě tato aplikace už několikrát žádala, abych ohodnotil nákup rohlíků v místním obchodě. Tam se mě zase ptali, jestli nechci zákaznickou kartičku. Pořád dokola, jako v nejslavnějším Beckettově opusu.

      9. Díky, že mě necháte zahrát

      Člověk má pořád tak nějak zažitou tu školní definici operačního systému, který je základním programovým vybavením počítače, které má zprostředkovat přístup programů k hardwaru. V tomto kontextu působí poněkud redundantně jedna z novějších funkcí pojmenovaná jako Herní režim. Ve zkratce jde o to, že Windows rozpoznají aplikaci náročnou na výkon a přiřadí ji v tu chvíli všechny systémové prostředky. Jinými slovy, laskavě na tu chvíli zanechají telemetrie, hledání aktualizací, jejich stahování, indexování, hledání virů a podobných dalších skopičin.

      Připadám si tak jako malý fakan, kterého rodiče nechají hrát si na počítači až po tom, co si uklidí pokoj a napíše úkoly.

      10. Jsem v pasti

      Nejhorší na všem výše popsaném je, že to nějakým způsobem musím strpět. Nejnovější procesor si nerozumí se staršími Windows a downgrade by byl stejně jenom dočasné řešení. Na přechod na ekosystém od Applu nemám zbytečné statisíce, ale je to stejně jenom teoretická úvaha stejně jako přechod na Linux. Jsem totiž lapen do dvojí pasti: přes den programy potřebnými pro práci, v noci zase potřebou zahrát si nejnovější tituly pro PC, tedy pro Windows.

      Alespoň že mám do podzimu zase klid.

Diskuze ke článku
Drak Tovikrov
Naprosto přestřelený komentář, je mi líto. Mám Windows 10 na 3 zařízeních - dva laptopy od různých výrobců a jeden stolní herní počítač. Žádný z problémů, které článek popisuje jako zcela běžné, se u mě nikdy nevyskytly a nezaznamenal jsem je ani ve svém okolí. Neříkám, že neexistují, nejsou ale běžné a není férové lidem tvrdit, že ano. Naprosto nejhorší problém, který jsem kdy zaznamenal, bylo vypadávání WiFi na jednom z laptopů, což konečně vyřešila likvidace bloatwaru výrobce a přeinstalace Windows 10. V čisté verzi systém funguje skvěle a nic z předinstalovaných hovadin mi nechybí (a mám důvodné obavy, že 99% procent potíží s W10 nejsou potíže se systémem jako takovým, jako spíš se softwarem třetích stran).

Souhlasím, že dvě velké aktualizace ročně jsou zbytečné a obtěžující a taky že quality control kvůli tomu jde zbytečně dolů, nicméně skutečně vážné problémy působí v minimu případů. Lidé stejně ale rádi budou nadávat na Microsoft, protože to je od 90. let prostě móda. Vymyslete lepší systém, zařiďte, aby fungoval na nespočtu různých zařízení a konfigurací, rozšiřte ho tak, aby pro něj existovaly programy, a pak můžete oprávněně tvrdit, že to jde dělat lépe. Z nějakého důvodu se to ale nikomu zatím nepodařilo...
Kubajz
W10 mě po poslední aktualizaci jednou lépe než před tím. Nic co tady autor píše na svém notebooku LENOVO G50 nemám a to mu dávám zabrat.
Zdeněk H
Podle mě moc negativní názory.
Až se divím, jak se může osobní názor jednotlivce stavit napsáním takového článku za názor lidu. Mě když něco na Win10 štve, tak to určitě nepíši článkem pro celý národ!
Jde o vývoj, říká se tomu kokrok.

Stále jezdíte v autě s manuální převodovkou....?
Dnes! Ve 21 století...!?
Auta nás už dávno měly vozit sami, a né, že já musím autu stále přehazovat ozubené kolečka, aby jelo...
Argument, ale mě baví řídit auto s manuální převodovkou mají ti, co nemají osobní zkušenost s automatem.

Stejné je to dnes s Win10 vs. Win7 či WinXP.
Dnes si neumím představit, že bych na pc pracoval s WinXP.
Pokrok ve Win10, cloudové služby, a další věci jsou dnes standardem.

Je to pokrok. Nestěžujme si na pokrok. Pokud jsou někde chyby, dávejte o nich vědět ať se můžou co nejdříve odstranit. Kdo nic nedělá, nic nepokazí! Buďme aktivní a dávejte zpětnou vazbu na konkrétní nedostatky.... ale nepišme články...
anonym
mně se to zdá taky trochu přehnané, v životě jsem neměl problém s ovladači, za aktualizace jsem rád, chci, aby se systém zlepšoval, jediné, co uznávám, je zbytečnost windows 10 aplikací, bylo by stokrát lepší, kdyby se do storu dávali normalní win 32 aplikace a ne ty nefunkční hovadiny

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze