Další mobilní detektivka aneb Záhada ztraceného času

Glosa
13
Další mobilní detektivka aneb Záhada ztraceného času

Je vždy zajímavé pozorovat, jak Google nebo jiný technologický gigant představuje na konferencích věci, které vypadají, jako by právě vypadly ze sci-fi filmu. Když se je o pár měsíců později snažíte nějakým způsobem používat, sci-fi se náhle změní na psychologický thriller s detektivním nádechem.

Mobilní detektivky nebo zkoumání zákoutí jiných operačních systémů – to byla dříve moje oblíbená kratochvíle. Ten pocit vítězství, když porazíte zařízení, kterému vlastně skoro vůbec nerozumíte, a přinutíte ho tančit podle vlastních not – takový pocit se jen tak neomrzí. Jenže jak postupuje čas a přibývají děti, množství času vyhrazeného pro podobné kratochvíle se povážlivě tenčí. A než se nadějete, je z vás BFU, který vybalí věc z krabice a je rád, že funguje, aniž by musel někde něco flashovat nebo se hrabat v registrech.

Nakonec jsem se rozhodl vzít ještě jeden případ. Z čistě osobního sobeckého zájmu. Když vám totiž úplně dobře nefungují ne zrovna levné chytré hodinky, které jsou navíc po záruce, takže se nemůžete nijak bránit, nemůžete si jen tak přiznat, že jste udělali špatnou investici. Raději strávíte hodiny hledáním nápravy, čímž spolehlivě smažete všechen čas, který vám kdy tento gadget ušetří.

Stručný popis situace je následující: moje chytré hodinky LG G Watch R začaly mít po updatu na Android Wear 2.0 (nyní Wear OS) problémy s připojením. Hodinky byly sice připojeny k telefonu, ale už si z něj nedokázaly vzít internetové připojení. Notifikace tak sice došla, ale už s ní nebylo možno pracovat. Při připojení na Wi-Fi přitom vše fungovalo bez problémů.

Nejdříve jsem si chyby ani nevšiml, protože kvůli prvotní absenci hlasového ovládání se hodinky změnily na velmi drahý svítící náramek. Pak se ale čeština vrátila. Prvotní nadšení nadšení však rychle vystřídalo rozčarování. Představte si, že vyslovíte nějaký příkaz. Hodinky nějakou dobu ukazují točící se kolečko a pak zahlásí, že Google je nedostupný. Takže si to zkusíte ještě jednou, pak kontrolujete připojení – nakonec zjistíte, že si několik minut hrajete bezúčelně s telefonem a hodinkami kvůli věci, kterou jste chtěli vyřešit za několik sekund.

Je to navíc ten zákeřný druh chyby, která se objevuje nahodile. Někdy je celý den klid, jindy se objevuje každých pět minut. Navíc ji nedokážete vyvolat cíleně, takže se náprava hledá jen těžko.

Zkoušeli jste to zapnout a vypnout?

Oblíbená hláška ajťáků z devadesátých let, kdy se dala většina problémů řešit prostým restartem, se změnila společně se složitostí spravovaných zařízení. Namísto restartu vám tak internetová podpora předepíše na každou bolístku tovární nastavení. Je zajímavé pozorovat, kolik existuje různých fór podpory – pro Android, pro Wear OS, každý větší výrobce má vlastní, stejně tak jako je zakládají fanoušci – na všech dokola zní jedna mantra: „Udělejte factory reset“.

Nicméně v našem případě se tato věc minula účinkem. Dalším podezřelým v tomto případě bylo nastavení pro úsporu energie z baterie. Připojený telefon Sony disponuje úsporným režimem Stamina, což by mohlo být příčinou potíží. Ani laborování s přidáváním jednotlivých služeb a aplikací do výjimek nefunguje a je to nejspíš zbytečné: hodinky si nedokáží z telefonu vzít internetové připojení ani ve chvíli, kdy má rozsvícený displej a sám stahuje.

Samozřejmě vždy existuje možnost hardwarové závady. Jenomže při připojení hodinek k jinému telefonu funguje vše bezchybně. Okruh podezřelých se tak zužuje na telefon, respektive nějaké jeho nastavení nebo aplikaci, protože pár chvil po jeho továrním restartu věci dobře fungovaly i s ním.

LG G Watch R

V tu chvíli už vám nepřipadá bizarní rada, abyste zkusili vypnout Smart Lock. To je služba telefonu, která vám umožňuje za určitých okolností nezadávat heslo nebo gesto pro odemčení telefonu, pokud jsou splněny určité podmínky. Například když se telefon nachází na známém místě nebo je k němu připojeno nějaké zařízení přes Bluetooth.

Na první poslech to zní jako nějaká babská rada, jako například léčit rakovinu česnekem. Jenomže když je člověk zoufalý, vyzkouší kde co. Takže pokud podobný problém řešíte taky, pak vězte, že se Smart Lock vypíná v zabezpečení a je schovaný v menu Zástupci důvěryhodnosti.

Jak už asi sami začínáte tušit, přesně toto nepravděpodobné řešení bylo nakonec to správné. Čekal jsem ještě dva týdny plné intenzivního testování, než můžu s radostí oznámit, že jsem vyřešil i tento komplikovaný případ.

Na koho se zlobit?

Jako vždy otevírají odpovědi jen další otázky. Jedna z nich je vyřčena v nadpisu a dala by se položit také ve smyslu, kde hledat pomoc? Samozřejmě v první řadě by to měl být výrobce hodinek, které nefungují tak, jak by měly. Jenže ty používají operační systém od někoho jiného. Shodou okolností je to tentýž subjekt, který připravil operační systém pro telefon, v němž byla nakonec chyba, i když ji tam mohl zanést výrobce telefonu.

Řešení problémů s hodinkami mě stálo více času, než jaký mi kdy ušetří.

Chápete tu složitost dnešního světa? Tři firmy ze tří zemí se snaží dát dohromady něco funkčního, ale nakonec to otestuje až sám zákazník. A třeba nikdo neudělal chybu, jen si to „prostě nesedlo“. Už nyní čekám, kdy se v diskuzi objeví někdo, kdo mi doporučí, abych si koupil vše od Applu a „ono to bude fungovat“. Nicméně bude mít svůj díl pravdy.

Jaké si z toho všeho vzít ponaučení? Život digitálních pionýrů je velmi tvrdý. Nikdo vám nevrátí peníze, za které se přihlásíte k betatestování daného produktu, a co hůř, nevrátí vám ani čas. A jak jsem naznačil, chytré hodinky a jejich problémy mě stály daleko víc času, než jaký mi kdy mohou ušetřit. Kdybych se tak mohl vrátit v čase a rozmyslet si jejich nákup.

Diskuze ke článku
Ondra
Kdybyste se v hodinkách, které zjevně fungovaly správně, zbytečně nehrabal, ušetřil byste si problémy. Proč jste dělal update na Android Wear 2.0?
Ivo
Proto mám vše od Samsungu. Od telefonu až po hodinky. A jsem víc jak spokojen.
Ondra Procházka
Naprosto Vám rozumím. Vždy mě taky bavilo nejvíce se ve všem hrabat, flashovat atd., ale na to už není čas. Teď se mi paradoxně stala stejná věc, avšak s Google Feed Widgetem. Nefunguje. Neukazuje nic. A každé fórum radí vymazat mezipaměť, reinstalovat, update, downgrade aplikace, složité povolování v nastavení (mám Xiaomi). Nic. Narozdíl od vás jsem však řešení zatím nenalezl, ale je mi jasné, že to bude nějaká ptákovina.
Dychov
S tím applem už to bohužel dávno není pravda, zejména s lehce schizorfenními watchi jsem se prostě sžít nedokázal a po 3/4 roku šly z domu. Nicméně mám velmi pozitivní zkušenost s s3 geary, ta praxe samsungu v odvětví jde dost poznat, škoda jen nezájmu vývojářů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze