Android v říjnu: Gingerbread se konečně ujímá vedení

Dnes vám opět přinášíme aktualizovaná data, týkající se procentuálních podílů jednotlivých verzí nejrozšířenějšího operačního systému Android na trhu.

Tip: přečtěte si také článek - Android v září: Gingearbread dotahuje Froyo, starší verze stále žijí

V dnešním článku se podíváme na pravidelnou měsíční statistku pocházející z webu Android Developers. Připomínáme, že statistika zahrnuje zařízení, které se na uplynulé období připojily na Android market, a týká se procentuálních podílů jednotlivých verzí systému na trhu. Říjen přinesl v tradičním grafu jednu důležitou změnu. Na první místo se konečně dostala verze Androidu s označením Gingerbread (2.3 až 2.3.7), která se dostala na 44,4%. Po dlouhém období tedy Gingerbread konečně překonal verzi 2.2 Froyo, která aktuálně zaujímá 40,7% tržního podílu.

Tržní podíly jednotlivých verzí OS Android

Android v říjnu
Verze Označení Podíl
Android 1.5 Cupcake 0,9%
Android 1.6 Donut 1,4%
Android 2.1 Eclair 10,7%
Android 2.2 Froyo 40,7%
Android 2.3 Gingerbread 44,4%
Android 3.0 Honeycomb 0,1%
Android 3.1 0,9%
Android 3.2 0,9%

Starší verze s označením Android 2.1 Eclair si stále drží "pěkných" 10,7%, za což mohou především čínské přístroje a také majitelé starších telefonů, kteří ještě neprovedli aktualizaci svého firmwaru nebo to ani není možné. Jedny z prvních verzí systému značené jako 1.6 Donut a 1.5 Cupcake dohromady pořád ještě drží 2,3%. Jedná se tedy o majitele první přístrojů s Androidem, kteří je stále ještě nevyměnili za novější kousky. Velkým zklamáním je bezpochyby podíl tabletového Honeycombu (Android 3.0 až 3.2). Ten zabírá pouhých 1,8% z celkového koláče, nicméně se očekává jeho nárůst ve spojení s předvánočními nákupy, a tedy tradičně nejvyššího zájmu zákazníků v roce vůbec.

Tablety s Androidem Honeycomb moc netáhnou, alespoň prozatím

Zkuste také - Recenze Samsung Galaxy Tab 10.1 – Brána do nového světa

Na závěr dnešního článku ještě doplníme, že do statistiky ještě pochopitelně není zahrnuta nedávno Googlem oficiálně představená verze Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich, jelikož zatím ještě není v prodeji žádný smartphone s touto verzí "na palubě". Uvidíme jak se této nováčkovské verzi bude na trhu dařit. Jelikož je ohlášeno spoustu novinek s Androidem 4.0 ICS jako je například Samsung Galaxy Nexus i updaty stávajících přístrojů na ni (přečtěte si kladná vyjádření k updatům od Sony Ericssonu, HTC, LG a Samsungu) máme se tedy bezpochyby příští měsíce z pohledu této pravidelné statistiky opravdu na co těšit.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze