Na Windows Phone Marketplace je i díky Nokii 40 000 aplikací

2

Microsoftu se s jeho mobilní platformou Windows Phone začíná čím dál tím více dařit. Díky významnému uvedení prvních chytrých telefonů od Nokie, které jsou na tomto systému postavené se o něj začínají čím dál více zajímat také vývojáři mobilních aplikací, o čemž svědčí rychlý růst portálu Marketplace.

Tip: přečtěte si také článek - Placené aplikace z Windows Phone Marketplace konečně i v ČR

Marketplace roste rychleji i díky Nokii

V březnu letošního roku dosáhl obchod s mobilními aplikacemi Marketplace pro Microsoftí platformu Windows Phone významného milníku 10 000 dostupných aplikací. Během dalších měsíců pak postupně rostl a v říjnu dosáhl 35 000 aplikací. Dnes, téměř na konci listopadu 2011 už Microsoft překonává další významnou metu, a podle webu allaboutwindowsphone.com registruje více než 40 000 aplikací od téměř 11 000 vývojářů nebo vývojových studií. Podle statistiky Microsoft na Marketplace schválí a uvede průměrně 165 aplikací každý den.

Růst Windows Phone Marketplace je logicky významně spjat s novými Nokiemi
Tip: přečtěte si naše podrobné preview - Nokia Lumia 800: první finský Windows Phone přichází

Při zachování tohoto současného tempa růstu Microsoft odhaduje, že na Marketplace bude během druhého nebo třetího týdne v lednu 2012 dostupných 50 000 aplikací. Je ovšem možné, že v souvislosti se stoupající popularitou WP Nokií této mety Marketplace dosáhne ještě do konce tohoto roku. Graf níže ukazuje nárůst celkového počtu aplikací zveřejněných na Marketplace za poslední rok.

Windows Phone Marketplace už má přes 40 000 aplikací

Čtěte také - Windows Phone Marketplace Extra: vyberte si tu správnou aplikaci

Uživatele s telefonů s Windows Phone nejvíce lákají hry a knihy

Následující graf ukazuje rozdělení procentuálních podílů jednotlivých druhů aplikací na Marketplace podle jejich zaměření. Nejvyšší podíl z celého koláče, konkrétně 15% si podle očekávání pro sebe ukously hry a stejný podíl také tak trochu překvapivě zabrala i kategorie knihy a reference. Na dalších místech v pomyslné řadě najdeme se 14% kategorii nástroje a produktivita a se 13% potom zábavu. Pokud dobře počítáte, tak jste již určitě zjistili zajímavý fakt, že čtyři největší kategorie ze sedmnácti tvoří celkem 57% obsahu, a je tedy jasné, jaké aplikace mají uživatelé smartphonů s Windows Phone nejraději, a na které by se vývojáři, kteří v v tomto systému chtějí prorazit, měli nejvíce zaměřit.

Rozdělení aplikací na WP Marketplace podle zaměření

40 000 aplikací ve skutečnosti nikde není

Stejně jako u jiných obchodů s aplikacemi ani v případě Windows Phone Marketplace celkový počet publikovaných aplikací není stejný jako počet aplikací, které jsou spotřebitelům k dispozici. Z celkem 40 198 zveřejněných položek je více než 5500 nedostupných z důvodu jejich nevyhovujícímu obsahu a Microsoft nebo sám vývojář je tedy z obchodu stáhl. Kromě toho, některé aplikace jsou k dispozici pouze na vybraných trzích. To znamená, že počet dostupných aplikací na uživatele na daném trhu je nižší, než počet celkově publikovaných položek. V hlavních centrech zájmu Microsoftu se počet dostupných aplikací pohybuje kolem 30 000. Přehledně to ukazuje níže přiložená tabulka:

Aktuální počet dostupných aplikací pro uživatele v jednotlivých státech*

Země Počet dostupných aplikací
USA 33 950
Velká Británie 32 332
Francie 31 672
Španělsko 30 482
Itálie 30 346
Austrálie 30 265
Německo 30 260
Indie 30 112
Singapur 29 423

*Uvedené údaje jsou pouze přibližné

Zdroje: allaboutwindowsphone.com, intomobile.com