Safari na iOS je nejpoužívanější mobilní prohlížeč, Android je druhý

6

Podívejte se na nejnovější data společnosti Net Applications, ve kterých se tamější statistické oddělení zaměřilo na nejpoužívanější mobilní prohlížeče, a na jejich jednotlivé procentuální podíly. Vede Opera, Safari nebo snad Android browser? Dozvíte se v dnešním článku.

Nejpopulárnějším mobilním prohlížečem je Apple Safari před Android browserem a Operou
Tip: přečtěte si také článek - Prodeje telefonů: Nokia se bojí Samsungu, Apple ztratil 4.místo

Nejnovější statistiky, které se týkají používání mobilních prohlížečů mezi jednotlivými platformami ukazují zajímavý trend. Aktuálně nejpoužívanějším mobilním prohlížečem je Safari od Applu. To zažilo za poslední rok celkem pěkný nárůst 6,5%, a s celkem má na svém kontě 62,2% uživatelů. Na druhém místě se s poměrně velkým odstupem nachází Android browser, tedy prohlížeč, který má na svém smartphonu nativně předinstalovaný každý majitel přístroje s Androidem. O Října loňského roku si polepšil z 16,6 na 18,7%. Překvapivě až třetí místo okupuje norská Opera. Ta se svým prohlížečem Opera Mini klesla za pouhý jeden rok z více jak třetinového podílu na pouhých 13,1 procent. Nutno si ovšem uvědomit, že většina majitelů chytrých telefonů přešla a stále více přechází na Operu Mobile, která do statistiky zahrnuta není. Opera Mini je koncipována spíše pro méně výkonné "hloupé" telefony, takže pokles je její celkem logický.

Tento fakt dobře potvrzuje i umístění dalších prohlížečů. Na dalších místech se totiž s jednocifernými procentuálními podíly postupně seřadily nativní prohlížeč v Symbianu a také ten v komunikátorech RIM BlackBerry. Poslední příčku společně okupují ostatní prohlížeče. Je jasné, že většina uživatelů Symbianu, BlackBerry ale třeba i Androidu používá právě "dospělou" Operu Mobile, která ale do srovnání z námi nepochopitelných důvodů zahrnuta není. Každopádně v Net Applications očekávají výrazný nárůst nativního Androidího prohlížeče, který snad s příchodem některé s aktualizací nového Androidu 4.0 ICS konečně získá jasný název Google Chrome Mobile nebo podobný a spolu s ním i vylepšení některých svých vlastností. Uvidíme tedy, jak bude tato zajímavá statistika vypadat příští rok. Je však nutno také dodat, že podobné statistiky poskytují jen velmi hrubý obraz skutečného stavu a některé se i vcelku podstatně liší.

Zdroje: netmarketshare.com

Diskuze ke článku
Knuckes
iOS je prehliadač ??? 8-O
Radim
Koukám, že WP7 browser není ani ve statistikách.
freeman
Opera Mobile na Androide nestíha a už nie je TOP. A to OPERE dosť škodí. Osobne som bol veľký fanúšik tohoto prehliadača na systéme Simbiant ale na Androide to už nie je taká sláva. Aj som skúsil ale potom som na trvalo prešiel na Dolphin HD. A som plne spokojný.
mental.disease
Kaki baki:
na mnohych technologickych weboch kde sa zobrazuje OS + prehliadač, mi pri písaní z Motorola atrix cez Dolfin HD ukazuj: Apple + Safari!
Takže ja len tolko k týmto statistikam..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze