Samsung Galaxy Nexus: třetí Google s novým Androidem

8

Rok se s rokem sešel a opět tu máme nový telefon od Googlu. Znovu nese jméno Nexus a tentokrát se zařadil do rodiny Galaxy. Letos však s sebou přináší i zcela novou verzi operačního systému Android. Ice Cream Sandwich bude zřejmě největším lákadlem, byť ve výbavě najdeme dvoujádrový procesor nebo 32 GB interní paměť.

Pokud si vzpomínáte, před nedávnem Google odkoupil mobilní divizi Motoroly. Po tomto obchodu se spekulovalo o tom, že nový Nexus vyrobí právě americká Motorola. Avšak nestalo se tak. Google byl zřejmě se Samsungem, který vyrobil Nexus S, spokojen a svěřil mu i výrobu nového Nexusu.

V posledních dnech se živě spekulovalo o Nexusu Prime. Toto označení se nakonec nepotvrdilo a dočkali jsme se druhého pravděpodobného názvu Samsung Galaxy Nexus. Kromě změny názvu se ale mnoho specifikací potvrdilo. Nyní už vše víme oficiálně a tak se pojďme na jeden z nejvybavenějších telefonů podívat blíže. Pokud si prohlédnete přiložené fotografie, jistě si povšimnete jedné zásadní věci. Zmizela tlačítka. Nemusíte ale mít strach, telefon půjde ovládat. Nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich je totiž uzpůsoben ovládání jen skrze dotykový displej. Ten nám pořádně narostl a pyšní se úhlopříčkou 4,65 palce. Rozlišení činí krásných 1280 x 720 pixelů a dodám, že použitá technologie nese jméno Super AMOLED.

Samsung Galaxy Nexus - oficiální fotografie

Velké displeje vždy přinášejí minimálně jednu nevýhodu a tou jsou obří rozměry. Logicky tomu ani tentokrát nemůže být jinak. Výška se zastavila na 135,5 milimetrech. Pro srovnání Galaxy S II měří 125 milimetrů. Šířka Galaxy Nexusu je 68 milimetrů. Potěší ale tloušťkou, která v nejužším bodě činí 8,94 milimetrů. Nový Google telefon se tak zařadí mezi velmi tenké Androidy. Záměrně jsem však napsal v nejužším bodě, neboť v tom nejširším už tloušťka naroste na 11,5 milimetrů. Z číselných hodnot zbývá dodat hmotnost. 135 gramů je překvapivě málo, ale nesmíme zapomenout, že dominantním materiálem je plast.

Klíčové vlastnosti

  • 4,65 palcový HD displej
  • Android 4.0 Ice Cream Sandwich
  • tloušťka 8,94 milimetrů
  • dvoujádrový procesor 1,2 GHz
  • baterie s kapacitou 1750 mAh
  • podpora LTE a NFC

Jistě vás také zajímá, jak to bude s baterií. Přeci jen, tenký a relativně lehký telefon, to nedává tušit nic dobrého. Naštěstí Google neponechal nic náhodě a akumulátor nabídne kapacitu 1750 mAh. Mohlo to být sice ještě o něco více, ale až praktické testy ukáží, jak si Nexus Prime povede.

Samsung Galaxy Nexus - oficiální fotografie

Nový Google telefon samozřejmě nasedl na vlnu dvoujádrových telefon a nový Android 4.0 tuto vymoženost konečně naplno využije. Dlouho se spekulovalo nad taktem 1,5 GHz. Nakonec se budeme muset spokojit s „jen“ 1,2 GHz. Procesor je typu TI OMAP 4460 Cortex A9 a nechybí ani grafická akcelerace PowerVR SGX540. Paměť RAM dosahuje tradiční hodnoty 1 GB. Interní paměť nabídne úložný prostor o velikosti 16 nebo 32 GB.

Oficiální představení také ukončilo spekulace panující okolo fotoaparátu. Nakonec dostal rozlišení 5 megapixelů, byť mnozí doufali v 8 megapixelový snímač. Alespoň nechybí přisvětlovací LED dioda a samozřejmě automatické ostření. Nově je fotografování mnohem rychlejší. Telefon neustále ostří a snímky lze pořizovat v rychlém sledu. Umožněn je taktéž záznam videa v kvalitě 1080p.

Google se pochlubil také perfektním využíváním místa na těle telefonu. Displej se roztáhl takřka až do krajů a mezi displejem a hranou je pouze 4,29 milimetru volného místa. Vhod určitě přijde informační dioda, která je skrytá v místech pod displejem.

Datové technologie budou zastoupeny dvojicí HSPA+ a LTE. Galaxy Nexus bude dostupný ve dvou verzích. Na vybrané trhy přijde právě verze s LTE. Správně tušíte, že Česká republika se LTE verze nedočká. Ostatně nač by nám byla. Nový Google telefon si také rozumí s technologií NFC, přes kterou bude probíhat sdílení všemožného obsahu. Postačí ,aby se telefony navzájem dotkly a z jednoho do druhého přejde informace o webové stránce, hře nebo kontaktu.

Samsung Galaxy Nexus se začne prodávat ještě letos a to konkrétně v průběhu listopadu. Mělo by se jednat jak o Japonsko, kde jej do své nabídky zařadí operátor NTT DoCoMo, tak o Evropu a USA. O přesném datu prodeje v jednotlivých státech nebylo nic řečeno. Stejně tak na cenu si ještě budeme muset počkat. Galaxy Nexus se do České republiky dostane v druhé polovině listopadu 2011.

Technické parametry Samsung Galaxy Nexus

Kompletní specifikace
Konstrukce135,5 × 67,9 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,65" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4460, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 13 499 Kč
Diskuze ke článku
freeman
Nuž telefón je to perfektný o tom niet prieku. Len nechápem prečo sa výrobcovia stále sústreďujú na veľkosť displeja. A svoje TOP modely majú automaticky najväčšie uhlopriečky displeja. 4,65 uf to je teda riadna veľkosť. Osobne mám SII s 4,3 a aj to mi už pripadá dosť. Keby sa radšej výrobcovia sústredili na iné parametre. Napríklad minimálna veľkosť mobilu s maximálne s 4,0 displej ale zato so super jemnosťou a kvalitou + konečne riadna výdrž telefónu. Lebo ono je pekné, že má Galaxy Nexus batériu 1 750 mAh ale pri displeji 4,65 sme stále v rovnakom kruhu maximálne jedného dňa výdrže.
pudl
běžný mobil, spíše zklamání, rozšiřuje řadu Galaxy u Samsungu, nic víc. Původní Nexus S byl svým způsobem zajímavý, proto jsem si ho také pořídil, ale tento nový už nic převratného nového nenese. Google by si měl vzít inovativní příklad z Motoroly Droid Razr .
Max
Ne, při velikosti displeje to pro mne již není mobil. Něco na pomezí miniaturního PDA, ale rozhodně ne něco, co bych strčil do kapsy. Abych uvedl srovnání, mám HTC 7 Trophy s 3.8čkou a zvykl jsem si, přesto však jsou situace, kdy i toto, v porovnání pidi rozlišení, je překážkou.
Radim
Celkem propadák, tohle opravdu není to TOP, co by měl Android nabídnout.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze