Bestie z říše notebooků! MacBooky Pro ohromí výkonem, 120Hz displejem i konektivitou

2
Bestie z říše notebooků! MacBooky Pro ohromí výkonem, 120Hz displejem i konektivitou
Fotografie: Apple.com
  • Apple představil 14" a 16" verzi s miniLED displejem
  • Dotykový panel nad klávesnicí nahradila klasická tlačítka
  • Konektorová výbava čítá HDMI i novou generaci MagSafe

MacBook Pro ještě donedávna v několika oblastech zaostával oproti ostatním prémiovým notebookům konkurenčních výrobců. Dnes se však Applu podařilo představit ultimátně vybavený produkt, který uspokojí i ty nejnáročnější.

Apple MacBook Pro 14\" (2021)

První šok pro stávající uživatele řady MacBook Pro přijde po rozevření počítače, kdy zjistí, že dotykový panel nad klávesnicí nahradila klasická (fyzická) tlačítka. Přesný touchpad se špičkovou odezvou však naštěstí zůstává. Další překvapení představuje konektorová výbava, která je vskutku úctyhodná. Na levé straně najdeme HDMI klasické velikosti USB-C s podporou Thunderbolt 4 i slot pro SD karty. Na straně pravé pak 3,5mm jack, další dvojici USB-C s podporou Thunderbolt 4 a také novou generaci nabíjecího konektoru MagSafe s magnetickým uchycením, skrze který je schopné nabít MacBooky Pro na úroveň 50 % za pouhou půl hodinu. Celková výdrž pak činí až 17 hodin u 14" modelu a až 21 hodin u větší 16" verze.

Apple MacBook Pro 14\" (2021)

Další velkou novinkou je obrazovka, která má 14,2", respektive 16,2" uhlopříčku a díky novým 3,5mm rámečkům po bocích a nahoře ji nově zdobí pro Apple typický „notch“. V něm se nachází vylepšená 1080p webkamera, jež si má dvakrát lépe poradit se špatným osvětlením. Hlavní novinkou jsou však samotné zobrazovací panely typu miniLED, které navíc podporují 120Hz obnovovací frekvenci (ProMotion) a také extrémně vysoký jas až 1 600 nitů. Těšit se tak můžeme na opravdu krásné barvy se špičkovým kontrastem a skvělou viditelností i při práci venku.

O výkon MacBooků se starají nové procesory M1 Pro a M1 Max, které může doprovázet až 64GB RAM a SSD s přenosovou rychlostí 7,4 GB/s. Výrobce tak slibuje až čtyřnásobně výkonnější GPU ve srovnání s předchozí generací či pětkrát lepší strojové učení. V neposlední řadě stojí za zmínku i šestice reproduktorů, které mají zajistit o 80 % hutnější basovou složku s podporou Spatial Audia i Dolby Atmos.

Apple MacBook Pro 14\" (2021)

Cena u 14" varianty startuje na 58 990 Kč v konfiguraci s 8jádrovým CPU a 14jádrovým GPU + 512GB SSD a 16GB RAM. Cena povyroste až na 72 990 Kč, pokud byste chtěli 10jádrové CPU a 16jádrové GPU (v obou případech se jedná o čipset M1 Pro). Za stejnou cenu lze pořídit i nejlevnější provedení 16" verze, která má rovněž 10jádrové CPU a 16jádrové GPU s 16 GB RAM a 512GB SSD, případně si připlatit 6 tisíc korun a získat 1TB SSD (v obou případech stále s čipem M1 Pro). Ti nejnáročnější sáhnou po variantě s M1 Max, která nabídne 10jádrové CPU, 32jádrové GPU, 32GB RAM a 1TB SSD. Za tu si Apple požádá o 102 990 Kč. Předobjednávky startují již dnes s předpokládaným doručením v úterý 26. října.

Diskuze ke článku
Robert Akai
Robert Akai
Proč tu píšete o noteboocích? Vy jste nějak celá redakce odvařena z toho nakouslého jablka, co? Viz. ódy na nový iPhone. Jako onanisti. Přejmenujte si stránky, něco ve stylu applenet apod. No končím tu, už vás číst nebudu. Apple a šmitec. I ostatní výrobci telefonů dělají notebooky, víte? Asi ne, máte jen vlhké sny o jablkách. Čauky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze