Nové USB 3.1 bude mít stejné konektory na obou koncích

36

Kupředu se vyvíjí nejen zařízení, ale také příslušenství k nim. Neodmyslitelnou součástí dnešních mobilních zařízení je USB kabel, který slouží k připojení k počítači nebo k nabíjení. Příští verze by měla přinést velké změny, které sice zaujmou, ale mohou i zarmoutit.

Nová verze USB 3.1 bude funkčností vycházet ze současné verze USB 3.0. Zásadní změnou však bude univerzální konektor. Pod tím si dle posledních informací máme představit nejen možnost zapojení v jakémkoli podélném směru, tedy podobně jako to nyní má konektor Lightning od Applu, ale nové USB 3.1 verze Type C údajně nabídne totožné konektory na obou stranách. Nebudete tedy muset řešit, jaký konec jste právě uchopili. Dalším vylepšením by mělo být zřetelné cvaknutí ve chvíli, kdy se konektor správně zapojí.

Všechny tyto výhody jsou bezpochyby příjemné, ale zároveň mají jedno velké ale. Žádné současné konektory, ať už na telefonech, tabletech nebo počítačích, nebudou kompatibilní. Naštěstí by však měla být k dispozici i verze USB 3.1 Type A, která bude kompatibilní a bude zároveň splňovat podmínky USB 3.1. Budoucí USB 3.1 Type C se však zřejmě dostane v následujících letech na všechna zařízení.

Zdroje: computerworld.com, pocketnow.com

Diskuze ke článku
AndyS
A co EU? Ta preci narizuje vsem vyrobcum mobilnich telefonu pouzivat MicroUSB typ B...
kubik393
Aneb další studie na téma:"Jak donutit zákazníka znova si koupit tablet, telefon, počítač a vůbec všechno."Je to sice pokrok ale hodně mi vadí, že si z toho výrobci udělají hodně výnosný byznys a podpoří tím vlastní klesající prodeje počítačů. To už ten Apple musejí kopírovat i v tomhle? Co je tak cool na jednom pitomém konektoru? Proč rovnou nepřejdou na Thunderbold? Mám počítač s USB 3.0, 2.0, Thunderboldem a eSATA, všechna ta rozhraní požívám (všechny moje externí disky mají eSATA konektor), jak se bude řešit kompatibilita? Jsem ochoten vzít nové rozhraní na milost a časem si nakoupit potřebný hardware ale nejdříve budu řešit výše uvedené otázky, nejsem totiž tak bohatý, abych hned běžel do obchodu a vše kupoval znovu.
Lukáš
Zde je vidět snažení Applu, resp. snaha uživatelům zpříjemnit i takovou banalitu jako je zapojení konektoru. Usb je zde už dost dlouho nato aby bylo uživatelsky přívětivé jako třeba onen lightning, s micro usb je to kolikrát nehezký boj. Těžko říci jestli by je to napadlo samotné, nebo by se pouštěli dál do podobných šíleností jako má třeba note3 apod.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze