Přivítejte Apple Watch: jsou kovové, měří tep a spojíte je s iPhonem

83

Mýty se staly skutečností. Kromě očekávaného iPhonu 6 došlo na tiskové konferenci Applu také k představení nových chytrých hodinek od tohoto amerického giganta. Hodinky nesou název Watch a mají za cíl konkurovat ostatním výrobcům, kteří spoléhají hlavně na operačním systému od Googlu.

Mluvilo se o nich hodně, ale doposud je veřejnost neměla možnost spatřit. Řeč je o hodinkách Apple Watch, které byly dodnes jakousi neexistující chimérou, o které se sem tam objevily nějaké informace. Nyní jsou však oficiálně představené a, jak všichni určitě očekávali, jsou „prostě Apple.“

Apple

Hodinky byly dnes představeny na Apple konferenci v Cupertinu v Kalifornii, kde si Apple vybudoval vlastní prezentační halu a v ní představil, kromě hodinek, také iPhone 6 a iPhone 6 Plus.

Tip: Apple představil iPhone 6: zakulacená a větší budoucnost

Apple Watch: dvě velikosti, kov a 6 pásků

Apple na to šel od lesa. Design je velmi jednoduchý a rozhodně se nejedná o tak krásný kus hardwaru, jakým jsou například Moto 360 nebo například Asus ZenWatch. Alespoň podle renderů. To však neznamená, že hodinky nejsou z hodnotných materiálů. Jsou kovové (v jedné verzi dokonce ze zlata) a nabízejí čtvercový displej. Pásky budou dostupné v šesti různých variantách, které můžete mezi sebou měnit díky zacvakávacímu mechanizmu. K dispozici jsou tak klasicky kovové, plastové, nebo třeba kožené pásky. Zajímavostí je, že hodinky budou dostupné ve dvou velikostech a dále ve třech stylech, včetně exkluzivní zlaté varianty z 18karátového zlata. Co se hardwaru týče, obě velikosti se nijak neliší. Menší však mají kromě subtilnějšího displeje i menší baterii a otázkou je, jaká bude výdrž. O té se totiž Apple vůbec nezmínil.

Apple Watch

Velké změny se dočkalo prostředí a jeho ovládání. Tim Cook řekl, že každé zařízení si zasluhuje vlastní přístup a vlastní ovládání, což ostatně udělal Apple i u Apple Watch. Celé prostředí bylo předěláno a uzpůsobeno na malý displej. Apple navíc bude nutit uživatele ke zcela novému ovládání. Některá známá gesta, jako zoomování oddálením prstů, zde nefunguje, i když mají hodinky dotykový displej. K ovládání slouží tlačítko na boku hodinek, které se jmenuje digital crown (digitální korunka), kterým můžete hodinky ovládat bez nutnosti sahat na displej.

Apple Watch

Z živého dema na konferenci Apple Live se dalo vypozorovat, jak prostředí ovládáte. Všechny aplikace máte na jedné obrazovce, po které se pohybujete posunováním prstu po displeji. Boční tlačítko může díky otáčení fungovat jako zoomovací, nebo rolovací tlačítko. Ze změti malých ikonek si tak přizoomováním pomocí korunky a následně pomocí prstu na displeji vyberete tu správnou. Na těle hodinek je ještě druhé, podlouhlé tlačítko, které slouží ke spuštění speciálního komunikačního režimu. S vybranými kontakty s hodinkami Watch si můžete povídat pomocí kreslených gest.

Tip: Apple iPhone 6 Plus: 5,5palcový vstup mezi tabletofony

Apple Watch

Do hodinek je samozřejmě zabudovaná i Siri, což znamená přítomnost mikrofonu. Můžete tak hodinkám nadiktovat otázku, jaké filmy se promítají v místním kině a Siri vám zobrazí výsledky. Stejně tak to funguje například s mapami a body zájmu. Siri se aktivuje stiskem korunky. Prostředí „velkých“ aplikací je přizpůsobené malému displeji a specifickému ovládání Apple Watch. Z hodinek můžete Tweetovat, ovládat vaše BMW, nebo hodinky použít k odemčení vašeho hotelového pokoje. Můžete je i používat k ovládání Apple TV, používat je jako vysílačku, nebo také jako hledáček pro fotoaparát vašeho iPhonu. K dispozici budou samozřejmě další aplikace, vše závisí jen na vývojářích, kteří se nyní mohou pustit do práce.

Prostředí hodinek a bezdrátové nabíjení

Displej hodinek je kryt safírovým sklíčkem a nabízí dotykovou vrstvu, která dokonce zaznamenává i tlak. Pokud zatlačíte více, místo klasického vybrání položky se rozbalí kontextová nabídka. I to je neobvyklé a uživatelé zařízení Apple, kde nic takového není dostupné, si budou muset na novinku zvykat. Apple výborně vyřešil nabíjení. Hodinky totiž budete moci nabíjet bezdrátově, takže nepotřebujete microUSB kabel nebo proprietární kolébku. Stačí na zadní stranu přiložit magnetický MagSafe konektor a je hotovo. Perfektní.

Apple Watch

Notifikace vám budou hodinky poskytovat haptickou (vibrační) odezvou pomocí taptic enginu. Notifikace jsou jako takové také velmi zajímavé, ostatně na nich každé chytré hodinky stojí a padají. Každý druh notifikace je jiný, podle jejího typu. Pokud vám například přijde zpráva, Watch dokážou text analyzovat a při klepnutí na tlačítko „odpovědět“ vám nabídne možnost rychlých odpovědí. Samotnou kategorií je sledování zdraví a pohybu. Hodinky vás budou aktivně motivovat k tomu, abyste zlepšili svoje životní návyky. To budou hodinky dělat tím, že budou sledovat vaše aktivity skrze celý den díky zabudovanému akcelerometru a GPS na vašem iPhonu. Na spodní straně hodinek je také senzor tepu, kterým disponují i konkurenční hodinky od Samsungu. K aktivitám vám poslouží dvě hlavní aplikace - Workout a Fitness. Těm můžete zadat například kolik chcete spálit kalorií a co k tomu musíte udělat. Data jsou samozřejmě sdílena s iPhonem, který je může následně použít ve svém Health Kitu.

Apple Watch

Hodinky jsou dostupné ve třech hlavních variantách - Apple Watch, Apple Watch Sport a zlaté Apple Watch Edition. Apple Watch mají nerezové pouzdro ve stříbrné nebo černé barvě a safírové sklíčko. Sportovní edice má pouzdro z hliníku a zesílené Ion-X sklíčko. Zlatá verze má pouzdro vyrobeno ze skutečného 18karátového zlata ve žluté nebo růžové verzi. Opět je k dispozici safírové sklíčko.

Různé varianty hodinek

K dispozici jsou také dvě velikosti - menší spíše pro ženy a větší pro muže. Pokud si budete chtít hodinky pořídit, musíte mít iPhone, a to ještě jeden z novějších. Všechny modely dokážou spolupracovat s iPhonem 5 a všemi novějšími modely. O kompatibilitě s iPadem nepadlo ani slovo. Na hodinky si budete muset také poměrně dlouho počkat. Zatímco konkurence už své hodinky poměrně dlouho prodává a nejnovější modely s Android Wear právě vstupují na trh, Apple si dává na čas. Watch budou totiž dostupné až na začátku roku 2015. Cena bude činit 349 dolarů, tedy přibližně 8 700 korun s DPH. Apple bohužel nesdělil příliš podrobností o technické výbavě hodinek a vše se dozvíme zřejmě až těsně před uvedením na trh.

Diskuze ke článku
Ferko
Okamzite kupujem. Aj iphone aj hodinky. Apple to zase natrel konkurencii. Väcsi displej v presne ten spravny cas. Ludske ruky sa evoluciou zvacsuju co je dokazane, pre zeny 4.7 a pre muzov 5.5. Kym konkurencia ponukala nezmyselne uhlopriecky ked sme este mali male ruky apple prialo so zmenou v pravy cas. Hodinky su uzasne, Johny je dizajnovy kral priemyselneho dizajnu. Svajciarski vyrobcovia su od dnesku na tom zle. Zostanu pre par vyvolenych, zvysok si ulahci zivot pomocou apple watch.
Inak co nove ipady a ipody? snad apple s nimi nekonci aj ked ipody uz nemaju moc co povedat. A po novom iphone plus straca ipad mini zmysel a je to zbytocne zariadenie. Apple sa zrejme zameria len na air pripadne pro.
Umiyaki
Mám pocit, že Apple se pouze zařadil po bok všech těch čínských tenkých top telefonů s obří úhlopříčkou a rozlišením. Nějak se začíná vytrácet ta exkluzivita jednoho výrobku, jdoucího vlastní cestou. Nyní je to padlo a polopádlo s pěkným, ale už ne tak zajímavým vzhledem minulých výrobků. Tenké na úkor vylézajícího fotoaparátu. Samozřejmě, že hardware je špičkový, jen se obávám, že hardware(jeho morální zastarání) stejně jako u PC značně předbíhá software. A co se týče hodinek. V době, kdy je jasné, že lidé mají rádi klasické kulaté viz Moto nebo nové LG, ukryté pod věrně vypadajícím klasickým ručičkovým skinem hodinek, příjde apple s podivnou vypouklou bublinkou obdelníkového tvaru, u které si nejsem jistý jestli je to hračka pro děti nebo luxusní kousek pro ženy. Pro mužskou ruku jsou opravdu divné.
wtf
To je vtip?
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Vypadá to tak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze