Evropský parlament odhlasoval zrušení roamingu v EU

19

Všem uživatelům je následující scénář jistě známý. Jedete do zahraničí a někomu musíte nutně zavolat. Poté se vrátíte domů a po zhlédnutí účtu za telefon vás částka opravdu překvapí. Tomu však má být už příští rok konec, jelikož Evropský parlament odhlasoval zrušení poplatků roamingu na celém území Evropské unie.

Evropský parlament dnes v rámci plenárního zasedání odhlasoval zrušení poplatků za roaming do konce roku 2015, což bude mít za následek možnost volání ze státu Evropské unie za stejné ceny, jako domovském státě uživatele. Stejné podmínky budou platit také pro využívání datového připojení v zahraničí.

Evropská unie chystá otevření 2G frekvencí pro operátory

O zrušení roamingových poplatků se mluví již dlouho, ale až nyní bylo rozhodnuto o jejich zrušení. Je to rozhodnutí, které ocení běžní lidé, jelikož při hovoru ze zahraničí nezaplatí o nic víc, než by zaplatili za vnitrozemský hovor. Evropská unie se tímto krokem snaží o sjednocení trhu s operátory a vytvoření jednotného telekomunikačního trhu, což je součástí programu „propojeného kontinentu“, jenž byl evropskou komisí předložen v září 2013. Poté, co změnu schválila a navrhla Evropská komise a odhlasoval Evropský parlament budou nyní nová pravidla zkoumat jednotlivé členské státy. Pokud vše proběhne podle plánu, měla by být definitivně změna schválena na konci letošního roku. Součástí dohody budou i klauzule umožňující zamezení zneužívání nových pravidel. K úplnému zrušení roamingu v rámci EU by podle předpokladů mělo dojít před Vánoci 2015.

Operátorům se to nelíbí

Chystané změny se pochopitelně nelíbí mobilním operátorům, kterým vypadnou příjmy z roamingových služeb. Tuzemská Telefónica ani Vodafone nechtěli novinky komentovat. Vyjádření nám poskytla jen Martin Kemrová, tisková mluvčí T-Mobile. „Včerejší hlasování je jen začátkem dlouhého procesu a je obtížné zatím předvídat, jaké dopady bude případná implementace mít. Operátoři by přišli o většinu příjmů z roamingových služeb, přičemž ovšem musí dále hradit vícenáklady, které s touto službou vznikají. Na službu by tak dopláceli. Málo se mluví také o dalším důsledku tohoto kroku: přijaté opatření je nesystémové - platná regulace operátorům ukládá nemalé investice do opatření, která by umožnila vstup konkurence na roamingový trh. Tyto investice jsou takto znehodnoceny, protože na trh, kde jsou služby zdarma, nikdo vstupovat nebude.

Dá se předpokládat, že další regulace bude mít negativní vliv na rozvoj telekomunikačního trhu. Pokud se operátorům budou vlivem regulace dále uměle snižovat výnosy, logicky se sníží jejich ochota investovat do dalšího rozvoje technologií a služeb.“

Zdroje: europa.eu

Diskuze ke článku
Martty123
Omlouvám se za spam, ale prosím o vyplnění dotazníku k mé bakalářské práci. Dotazník je zaměřen na výběr mobilního telefonu. Budu vděčný za každé vyplnění. Díky :)


https://docs.google.com/forms/d/1lmtAIqMV-6eZIeLYzIPT4C48xiaUvCADZbd8W2BDb-g/viewform

P.S. ... V případě, že nemáte zájem, tak to prosím přehlížejte... Díky
Jiří Holba
Jiří Holba
Až na vánoce 2015?! to už žádná EU nebude.
roaming
"...ocení běžní lidé, jelikož při hovoru do zahraničí nezaplatí o nic víc..." - místo "do zahraničí" má být "ze zahraničí"
Michelin
Uz se tesim. Hned zmiznu k nejakymu zahranicnimu operatorovi :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze