Google má Android TV a vylepšil Chromecast: evoluce, jak se patří

Google dnes pořádal velice plodnou konferenci, na které kromě jiného představil novinku v podobě Android TV, tedy platformu umožňující snadné používání televize ve spojení s mobilními zařízeními. Také jsme se dočkali novinky ohledně Chromecastu, který vám například umožní proměnit vaši televizi v obří fotorámeček. Pojďme se tedy na všechny novinky podívat podrobněji.

Android TV

Televize s Androidem není zas až takové překvapení, už v roce 2010 na Google I/O poodkryla společnost své plány ohledně chytré televize s Androidem, které však v té době byly poněkud nejasné. Dnes už ale koncept dostává jasnější obrysy.

Android TV: fotografie z Google I/O

A o co vlastně jde? Rozhodně se Google nevrhl do výroby televizí, hardware s názvem Google tedy nečekejte. Stejně jako to praktikuje u mobilních zařízení, nabídne společnost tento systém výrobcům, kteří ho implementují do svých modelů. Ale není to Android v pravém slova smyslu. Je to spíše prostředí či nadstavba, jehož hlavním ovladačem bude váš smartphone, skrze který budete využívat takových funkcí, jako hlasové vyhledávání. Služby Googlu tedy budou velmi silně integrovány. Nemalou úlohu budou hrát také hry, jelikož skrze tento televizní systém se snadno dostanete do Google Play. Televize bude v úzkém spojení s vaším telefonem či tabletem, a s tím také souvisí další funkce, a sice zrcadlení obsahu z mobilního zařízení přímo na televizi.

Hraní her a hlasové vyhledávání

Televizi s Android TV bude dokonce možno ovládat i z chytrých hodinek s Android Wear, které budou propojeny s mobilním telefonem nebo tabletem. Androit TV je sice stále ještě ve vývoji, na podzim bychom se ale měli dočkat otevření obchodu pro TV, do té doby tedy Google celý systém zřejmě doladí a představí konkrétní fungování a jeho podobu. Co se týče partnerů, spolupráci přislíbily významné společnosti jako Sony, Sharp a TP Vision. V případě Sony budou novým systémem vybaveny dokonce všechny ploché televize modelového roku 2015.

Chromecast

Na dlouhé, 2,5hodinové konferenci, se dostalo také na novinky u Chromecastu. Tady se pro změnu přidávaly nové funkce. Například už není potřeba být připojený k místní Wi-Fi, abyste se mohli připojit ke Chromecastu. Vše obstará inteligentní vyhledávání okolních Chromecastů a speciální režim. Nebudete tak už muset všem přátelům sdělovat vaše heslo k Wi-Fi, nově se připojí i bez tohoto kroku.

Chromecast

Dále Google přidal funkci, která umožňuje změnit vaši televizi na největší „fotorámeček“ v domě pomocí funkce Backdrop, která Chromecastu umožní promítat fotografie nebo důležité informace na obrazovku televize. Můžete si vybrat z vlastní kolekce fotografií nebo různých obrazů, které vám Google sám předdefinuje, a poté je nechat Chromecast přehrávat i když například telefon odpojíte. Není taktéž problém si zobrazit počasí, mapy atd. A pokud nebudete vědět, od kterého malíře je daný obraz, stačí se zeptat „what’s on my Chromecast“ (co je na mém Chromecastu) a Google Search vám najde všechny informace, které potřebujete.

Funkce Backdrop a zrcadlení obrazovky

Díky Chromecastu budete také moci zrcadlit obsah vašeho telefonu nebo tabletu na obrazovku televize, což přijde určitě vhod, a tato funkce již byla od uživatelů očekávaná. Jak je to ale s aplikacemi? Ve vývoji je prý okolo 10 000 aplikací, které by se měly brzy objevit. To už je slušná zásoba, která vyžaduje systém pro jejich vyhledávání. Na to Google také myslel, a proto vytvořil nové stránky a sekce v Google Play pro snadné orientování se. Přístupné budou přímo z Chromecast aplikace na vašem zařízení případně přímo z Chromecastu. A nakonec, všechny výše vyjmenované funkce by se měly objevit v řádu několika týdnů.