40 let s Windows

Glosa
40 let s Windows
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

10. listopadu 1983 Microsoft formálně oznámil, že pracuje na grafické nadstavbě operačního systému s názvem Windows. I přes jeho neslavné začátky zásadně ovlivnil to, jak lidé pracují s počítači, a jeho vliv trvá až dodnes.

Dějiny grafických rozhraní pro ovládání počítačů však začínají mnohem dříve, už koncem 60. let. Tehdy byla nejmodernějším kusem elektroniky ve spoustě amerických kanceláří kopírka. A právě dobré příjmy z jejich prodeje umožnily firmě Xerox financovat nejrůznější výzkumné projekty. Jedním z nich byl i Xerox Alto. Ten nejspíše přišel příliš brzo, nebo tehdy nebylo vedení firmy schopno rozpoznat jeho schopnosti. Nicméně bylo jasné, že magická zkratka GUI je na světě, nejde vzít zpátky, a zcela jistě ovlivnila směřování tehdy málo známých firem jako Apple a Microsoft.

První systém Windows 1.0 vyšel až o dva roky později. Pokud někdy nadáváte na Windows 11 nebo na nějakou jinou novou verzi, zkuste si tento emulátor, který postihne jen vzhled, ale už ne problémy, které používání tohoto systému za tehdejších 99 dolarů provázelo.

Malování
Malování ve Windows 1.0.

Proč se systém Windows dokázal prosadit v konkurenci Applu a jiných, je otázka, kterou se snaží zodpovědět mnohé články, knihy a dokonce i filmy, například Piráti ze Silicon Valley z roku 1999.

Když jsem měl před 30 lety to štěstí, že jsem byl jedním z prvních, kdo se na naší základní škole učil informatiku, nikoho nenapadlo zpochybňovat, že se učíme pouze samé produkty Microsoftu. A jak vypadá výuka informatiky mých vlastních dětí? Ty menší začnou s Malováním ve Windows, aby se sžily s myší, ty větší se pak rovnou vrhnou na Teams a další on-line nástroje.

Další roky s Windows byly skoro jako každý život podle hesla „jednou si dole, jindy nahoře“. Vzpomínám si na tu fascinaci, když jsem poprvé viděl Windows 3.1 na barevném displeji. Vzpomínám si na tu frustraci, kdy se systémy Windows 95 a 98 „rozbily“ pokaždé, když se na ně člověk špatně podíval. Vzpomínám si, jak jsem to asi po týdnu vzdal s Windows Vista a pokorně zpátky instaloval XP. A jak jsem jsem si poprvé uvědomil, že „jsem starý“, když jsem se zatvrzele držel Windows 7 a odmítal nastoupit na moderní trend dotykových displejů, který reprezentoval systém Windows 8.

Takových nás asi bylo více, proto se systém Windows 10 vrátil zpátky ke kořenům, alespoň co vzhledu a ovládání týče. Ale to je historie, kterou už nejspíše znáte sami. Windows 10 mělo být údajně poslední označení a systém se dál měl organicky vyvíjet. Ale nevěřte nikomu, kdo slibuje něco na „věčné časy“.

A tady si musím do Microsoftu trochu rýpnout. V nastavení neustále vídám „greenwashingové“ zmínky o tom, kolik emisí se ušetří změnou distribuce aktualizací nebo doporučeným nastavením displeje a režimu spánku. Ale zároveň bych měl už za dva roky vyhodit perfektně funkční desktop a notebook do elektroodpadu, protože nesplňují nějakou formální podmínku pro instalaci Windows 11.

Spekuluje se sice o možném prodloužení podpory, protože Windows 10 stále běží na značném množství počítačů, které nijak rychle neklesá, ale stejně zuřivě se spekuluje o Windows 12. Tak jako tak tu s námi Windows ještě nějakou dobu budou, klidně i dalších 40 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze