Microsoft představuje další změny Fluent Designu pro Windows 10

2
Microsoft představuje další změny Fluent Designu pro Windows 10
  • Ještě tento rok se dočkáme dalších drobných změn ve vzhledu univerzálních aplikací ve Windows 10
  • Microsoft stále rozšiřuje Fluent Design, který má být nyní barevnější a především se rozšíří do dalších častí systému i většího počtu aplikací třetích stran

Microsoft představil svůj Fluent Design pro Windows 10 již před rokem. Tento nový styl přidal během posledních velkých aktualizací systému novější animace a modernější podobu aplikací. Na dnešní vývojářské konferenci Build 2018 se Microsoft podělil o blízkou budoucnost tohoto designového jazyku. Především se dočkáme většího využívání stínování napříč systémem, upraví se kontextová menu a v aplikacích by se mělo začít objevovat mnohem častěji tlačítko zpět.

Microsoft Fluent Design

Změny mají přispět k celistvějšímu vzhledu systému, s čímž Microsoft zápasí, jelikož ne všechny aplikace přímo od něj využívají Fluent Design naplno. Microsoft chce však s vývojáři navázat užší spolupráci a docílit krásnějšího prostředí, které je založeno zejména na vrstvení obrazu, efektu mléčného skla a nově i výraznější barvách. Zároveň si prý vývojáři aplikací stěžovali, že jsou prvky uživatelského prostředí až moc velké, aby vyhovovaly dotykovému ovládání. Microsoft tedy tlačítka a další prvky lehce zmenší a přinese i „kompaktní režim“, který má prvky aplikace uzpůsobit více pro ovládání myší.

Microsoft Fluent Design

Stížnosti se týkaly také umístění tlačítka zpět, které může být častokrát jinde, než byste čekali. Zároveň se zlepší navigace v aplikacích, kdy přibude podpora klávesových zkratek a dokonce půjde aplikace ovládat i ovladačem od konzole Xbox One. Všechny změny se mají promítnout již tento rok, pravděpodobně v podzimní velké aktualizaci. Vývojáři však pracují na změnách samozřejmě už nyní.

Zdroj: theverge.com

Diskuze ke článku
Řezňýk
Ja ja, dokud ve Windows nebude alespoň deset různých designů, tak ten systém nebude kompletní!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze