Na vypilování Windows 10 pro počítače pracuje Microsoft už 3 roky. Marně

Glosa
46
Na vypilování Windows 10 pro počítače pracuje Microsoft už 3 roky. Marně
  • Windows 10 vstoupila na trh 29. července 2015
  • Velká aktualizace přichází každý půlrok, ty dílčí i několikrát měsíčně
  • Navzdory letům budování a testování miliony uživateli zůstávají nedodělkem
  • Nadále vratké základy a inovace, které nikdo nechtěl – tak by se dal v krátkosti popsat aktuální stav

Dnes jsou tomu přesně tři roky, co Microsoft za velké slávy vypustil do světa poslední iteraci operačního systému Windows pro platformu x86, tedy pro stolní počítače, notebooky, konvertibilní zařízení a tablety. Verze 10 měla Microsoftu napravit pověst po zpackaných Windows 8 a zabránit dalšímu propadu prodejů počítačů, který se nedařilo zvrátit od roku 2012. Přestože se tento vývoj podařilo v poslední době zpomalit a podle některých zdrojů i zastavit, jen těžko to přičítat kvalitám právě Windows 10. Jak se totiž ukázalo v praxi, strategie častých aktualizací zvaná „Windows as a Service“ přinesla i zásadní vedlejší efekt. Více než její doslovný překlad „Windows jako služba“ by tak bylo daleko přiléhavější „Windows, co neustále potřebují servis“.

Desítky se při své premiéře po právu dočkaly kladného přijetí. Zasloužila se o to zejména zjednodušená koncepce i vřelý přístup k uživatelům starších verzí. To však zdaleka neznamenalo, že by byla ve svém prvním veřejném sestavení s číslem 10240 perfektní. Dokonalosti ostatně nedosahovala ani legendární a stále často používaná Windows XP, která vznikla v době, kdy ještě vlivem zřídkavé internetové konektivity nebylo možné vydat nehotový software s tím, že problémy vyřeší záplaty. To bohužel v roce 2018 vídáme dennodenně. Nedostatky se tak Desítkám daly odpustit, zvlášť pak po příslibu Microsoftu, že vylepšení a přibývání funkcí na sebe nenechají dlouho čekat. A zvlášť po tom několikaletém martýriu se zfušovanými Osmičkami, které by neopravil ani Service Pack 24.

Nejpřiléhavější překlad ‚Windows as a Service‘? ‚Windows, co neustále potřebují servis‘.

Což o to, aktualizace včetně dvou velkých ročně opravdu dorazily, jen ne všechny očividné nedostatky opravdu zmizely. A zůstává otázkou, zdali je takový stav prominutelný i po třech rocích. Kdyby šlo o obtížně reprodukovatelné bugy, ke kterým dochází při velice specifických činnostech nebo nahodile, ještě by se to dalo pochopit, avšak nynější situace vypadá tak, že na nedodělky narážíte v podstatě na každém kroku. A co je nejhorší, Microsoft na ně byl v nejednom případě upozorněn a neprovedl nápravu. Chcete znát pár konkrétních příkladů?

Novorozenecké nemoci i ve věku batolete

Můžeme se rozehřát spíše úsměvnou nelogičností při zapnutím počítače. Nepovede se autorizace, ať už textovým nebo obrázkovým heslem? Windows 10 se nejprve uvítací hláškou tváří, že už probíhá přihlašování, ale po chvíli vyskočí chybová hláška, že heslo máte zadat znovu. Jde o problém zděděný (minimálně) po Sedmičkách, ale to není omluva, nýbrž přitěžující okolnost.

Povedlo se vám překonat přihlašovací obrazovku? Pak nastal čas na spuštění několika aplikací a přepínání mezi nimi. Není to jedna z hlavních úloh operačního systému? Ne ale aby vás napadlo pro uspořádání oken použít kontextovou nabídku hlavního panelu, zejména volbu pro zobrazení oken vedle sebe! Ať už máte zobrazena dvě, tři či čtyři okna, po provedení inkriminovaného příkazu takřka nikdy nedocílíte kýženého výsledku. Pokud si myslíte, že vám nervy ušetří jednodušší tabletový režim, pak se zamyslete znovu. Máte-li jedno okno připnuté na levé straně a jedno na pravé, po přechodu z tabletového režimu zpět do toho desktopového se toto uspořádání mnohdy zruší.

Windows 10 Anniversary Update

Dalším důvodem, proč si nezahrávat s hlavním panelem, je chování kontextové nabídky okna dané aplikace. Pokud ji vysouváte prstem, jednou se zobrazí správná zvětšená verze, podruhé ta zmenšená pro myš. Pro reprodukci této chyby stačí pouze desetkrát přejet prstem po obrazovce, přesto se nějakým záhadným způsobem přenáší z buildu na build a nikdo ji neřeší. O tom, že hlavní panel někdy na obrazovce straší i při zobrazení třeba videa na celou obrazovku, raději nemluv(n)ě.

Přes prsty dostanete i tehdy, pokud by se vám zachtělo si pustit hudbu z vaší bohaté sbírky na NASu. Po Wi-Fi se tolik souborů v Průzkumníku načítá dlouho, navíc je po vás často nesmyslně požadováno zadání uživatelského jména a hesla, takže nastává ideální čas sáhnout po mediální knihovně, která soubory nejen zaindexuje, ale zároveň hezky roztřídí podle vámi pečlivě vyplněných tagů. Toliko teorie. A praxe? Přes aplikaci Hudba Groove toho nedosáhnete ani při největším sebezapření – položky pocházející z NASu se znefunkční nebo rovnou smažou, kdykoliv se od úložiště byť na chvilku odpojíte, což de facto nastává při každém restartu, nebo když se váš NAS přepne do spánkového režimu. Druhou nouzovou možností je starý Windows Media Player (ten podobně jako Internet Explorer zůstává připravený v záloze). Jeho bezproblémová komunikace s NASem připomíná, že jde o naprosto samozřejmou funkci, ale ovládání aplikace dotykem je značně nepohodlné – nejenže není pro dotyky uzpůsobená, ale ani nerespektuje nastavení globálního škálování uživatelského rozhraní, takže ovládací prvky nejsou pro alespoň akceptovatelnou ovladatelnost dostatečně velké.

Windows 10 Fall Creators Update

Do informačního pravěku se však dostanete i při naprosto běžné potřebě. Přiblížit si obrázek, abyste se podívali na nějaký detail, jste už někdy potřebovali, nebo se mýlím? U GIFů nicméně máte ve výchozím obrázkovém prohlížeči jménem Fotky smůlu, přitom ostatní formáty lze přibližovat nejedním způsobem. Narazíte-li při prohlížení na GIF, jste nuceni nesmyslně přepnout do režimu jeho úpravy, kde už přiblížení lze provést.

Ústřední aplikací každého zařízení připojeného k internetu je webový prohlížeč. Microsoft Edge se i přes mnohé nedostatky jeví jako nejlepší řešení na platformě Windows pro ovládání dotyky, ale používal by se mnohem lépe, kdyby po chvilce nezačalo lagovat scrollování a nedocházelo k ostudným pádům, které vzbuzují pochybnosti o robustnosti platformy UWP.

Microsoft Edge

Máte občas potřebu si přepnout jazyk uživatelského rozhraní? Pak není výjimkou, že na vás systém najednou mluví dvěma jazyky.

Vážení redmondští inženýři, to myslíte po všech těch letech opravdu vážně?

Nové funkce, o které se nikdo neprosil

Nebylo by fér tvrdit, že v Microsoftu všichni sedí s nohama na stole a nic nedělají. Bylo by to v rozporu s tím, kolika aktualizací a inovací jsme se v průběhu času dočkali. Příchod nových funkcí však místo jednoznačné radosti zanechává spíše pachuť. Jednak je zjevné, že toto úsilí mohlo být investováno do cizelování elementárních funkcí zmíněných dříve, a jednak jde o inovace, jejichž přínos je mnohdy sporný. Zdá se totiž, jako by se Microsoft snažil inovovat za každou cenu. Je to patrné například na microsoftím app storu, nabídce Start nebo Centru akcí. Už nedokáži ani spočítat, kolikrát za dobu existence operačního systému došlo k jejich přepracování, přitom nejvýraznější změnou bylo… že došlo ke změně. Pokud by se ve výkladových slovnících odkazovalo na příklady z reálného světa, nebylo by nutné dál hledat, na čem demonstrovat význam slova „samoúčelné“.

Windows 10 Anniversary Update

Pravda, s velkými aktualizacemi přichází i inovace, které jsou hmatatelnější. Třeba když na hlavní panel přibyla ikonka pera, která se stala branou do prostředí Windows Ink. Problém je, že asi jen polovina majitelů zařízení vybavených digitizérem (tedy s podporou aktivního stylusu) využívá funkce pera aspoň jednou za měsíc a že takřka všechny zde dostupné úkony šlo odedávna realizovat v bezplatném OneNote. Cožpak by se nenašla funkce, která by přinesla úplně nové možnosti použití zařízení bez ohledu na to, jestli má nebo nemá podporu stylusu, tedy aby mohla usnadňovat život většímu počtu uživatelů? Chápu ambici Microsoftu svůj operační systém nějak diferencovat, ale ne v moment, kdy nelze provádět činnosti, které nebyly novinkou ani před 15 lety.

Neexistují přesná čísla, ale asi nebude daleko od pravdy, že možnosti rozprostřít aplikace po více plochách využívá ještě méně lidí než stylus. Osobně neznám ve svém okolí nikoho, kdo funkci používá. Microsoft ale očividně ve snaze uspokojit nižší jednotky procent power userů nechce polevit, protože nyní investuje cenné zdroje do obdobné fíčury pro organizaci práce, které říká Sets. Bude příjemné, že se budete moci vrátit do rozdělané práce, která vyžaduje součinnost více aplikací, ale jako by nestačilo, že pro účel organizace práce můžete již používat více ploch (nebylo by koncepčnější zapracovat funkcionalitu Sets sem místo do záložek?), více instancí tentýž aplikace nebo záložky v prohlížeči.

Snaží se Microsoft inovovat za každou cenu?

Jmenovat by na tomto místě šlo mnoho dalších zbytečností v čele s Prohlížečem hybridní reality, který je vlivem absence zadní kamery na většině počítačů dobrý tak akorát k provozování virtuálního Jurského parku na vlastní hlavě. Z dalších křiklavých případů můžeme jmenovat odkládání záložek na později v Edgi či vyhledávání Bingem v Poznámkovém bloku, přitom Hudba Groove nadále neumí něco tak banálního, jako otevření souborového playlistu nebo přehrání hudebních souborů po jejich přetažení z Průzkumníku.

Microsoft se tak bohužel vůbec nepoučil z případu Microsoft Edge, který sice od svých prvních dnů neuměl zobrazit webovou stránku na celou obrazovku, natož aby do něj šly instalovat doplňky, ale zato umožnil… kreslit po stránkách?!

Windows 10 Anniversary Update

S vašimi vlastními zkušenostmi s Windows 10, zvlášť pokud používáte i dotykovou obrazovku, se rádi seznámíme v diskuzi. Sdílíte názor s autorem článku, nebo jste s nimi spokojení?

Diskuze ke článku
Scarab
Naprosto souhlasím s autorem, Win 10 jsou nedodělek - to co se dalo tolerovat první verzi nelze ale tolerovat po cca 3 letech a desítkách záplat.
Bohužel, dnes je spíš pravidlem, že první verze čehokoliv je totální zmetek a všichni spoléhají na zpětnou vazbu rozzuřených uživatelů a následné záplaty šířené přes internet, které jsou ale příčinou dalších problémů. To, že se z uživatelů de facto stali betatesteři zjevně nikoho netrápí.
To, že Microsoft do Win cpe funkce, které skoro nikdo nepotřebuje a ani nechce, taky není v dnešní době výjimkou - kdo z nás např. potřebuje dnes už povinně montované (rozhodně ne zadarmo) měření tlaku v pneumatikách u os. aut? A našlo by se asi tak 10 tis. podobných dalších věcí.
Honza
Bože to je článek :D Fanda applu si poprvé zapnul PC s windowsem a hned šel psát.. aspoň takhle to vypadá...

Microsoft stále vydává aktualizace to je pravda, neustále lepí různé chyby nebo vylepšuje systém. Také je ale nutno podotknout, že W10 jsou schopni pracovat na tisíců počítačů s různým HW a SW, takže logicky to znamená, že těch problémů nebo pravěpodobnost problémů je daleko daleko větší, než u výrobce se 4 ntb.

Navíc, jak už tu někdo napsal, to, že autor nepoužívá některé funkce neznamená, že jsou zbytečné. Taky nečtu pravidelně mobilenet a znamená to, že je zbytečný? Naopak je právě super, že W10 mají spousty funkcí, protože si každý najde tu svou.

W10 nejsou dokonalý, ale neřekl bych že s nimi Microsoft odvádí špatnou práci, naopak..

Škoda tohoto článku...
Me
Z článku mám pocit, že je autor frustrovaný a chce se někde vypovídat. Nevím však jestli je to vhodné na takovém, z mého pohledu renomovaném, webu jako je mobilenet.

Abych se vyjádřil přímo ke konkrétním bodům: Vyjadřujete se často k aplikacím, které jsou v systému sice předinstalované, ale nejsou jeho přímou součástí. Příkladem budiž Groove nebo Media Player. Smyslem těchto aplikací je především úplnost prostředí pro lidi, které chtějí tzv. nainstalovat a jet. Taková je myšlenka. Microsoft se rozhodl jít více minimalistickým směrem oproti Applu, který se i vzhledem ke své uzavřenosti rozhodl o mnohem komplexnější řešení doplňkových aplikací. Pochybuji, že přehrávání muziky přes NAS je typický use case uživatele přehrávajícího hudbu, takže pokud vám tato základní sada nevyhovuje, můžete si stáhnout jiný program. Programů pro přehrávání hudby je pro windows tolik, že bych se divil, že byste si nevybral. Dalším případem je Edge. Pro windows existují další skvělé prohlížeče, proč tedy nenainstalovat Firefox? Chrome? Edge se dá ještě méně považovat za součást systému, to už jsme věděli za dob tzv. ballot screenu. Microsoft Edge nemá na ostatní moderní prohlížeče, ale odsuzovat kvůli tomu jiný produkt této společnosti je přinejmenším nefér, a to i když je v něm předinstalován.

Musím se přiznat, že ač používám systém poměrně pokročilým způsobem na Vámi vyjmenované problémy jsem nenarazil. Netvrdím však, že tam nejsou. Problém je v tom, že windows může být na mnoha různých zařízeních a vyladit ho tak, aby fungoval všude perfektně, je z mého pohledu vývojáře takřka nemožné, už jen proto, že se všechno v čase hrozně rychle mění (a rychleji než za dob zmíněných xp). Pokud chcete vymazlené Windows, pak toho MS docílí jen tzv. Applizací, musel by se uzavřít, vytvářet si pouze vlastní stroje a pak by mohl garantovat spolehlivost. Biti bychom na tom však byli my, lidi kteří chtějí možnost volby. Už jen proto jsem schopen mnohé od MS akceptovat. Zde se musím vyjádřit ještě k Linuxu. Již od svých studentských let jsem s Linuxem pracoval. Dlouho poté jsem měl dual boot a prošel jsem si nesčetně distribucemi. Ale tento systém byl pro mě čím dál méně vhodný. Proč? Protože jsem měl čím dál měně času se v něm tzv. hrabat (např abych si rozchodil ovladače na grafickou kartu) a víc a víc jsem potřeboval aby všechno jelo, když to potřebuji bez toho abych trávil hodiny na forech. Linux je možná vhodný pro velmi běžné uživatele kterým stačí prohlížeč, fotky, filmy, a nebo pro hard core Linuxáře, které to baví a ví kam sáhnout. Ale pro všechny kdo spadají někam mezi to pořád není. Pojďme dále, řekl jsem si že se vyjádřím ke všemu ať je to komplet: Přihlášení: ani jsem si toho nevšiml, běžně se mi nestává že popletu PIN a nevím, ale třeba se to při používání PINu místo hesla ani neděje, fakt nevím. Rozmístění oken a tabletový mód: Max co používám je rozdělení na dvě okna a to funguje perfektně. S dotykovým ovládáním jsem v tablet modu problém zatím neměl.

"Zdá se totiž, jako by se Microsoft snažil inovovat za každou cenu. Je to patrné například na microsoftím app storu, nabídce Start nebo Centru akcí." Tady je potřeba se na to podívat z širšího pohledu. Microsoft udělal neuvřitelná kvanta práce na přepisu jádra systému. Kdyby to neudělal, windows by byly zastaralé a pomalé. Systém je tak svižný a to oproti minulosti i třeba po roce používání a lze ho používat na mnoha moderních zařízeních včetně tabletů. Navíc, a toto je můj názor, microsoft stále směřuje k jednomu systému pro všechna zařízení. Jednou se tak třeba dočkáme telefonu, který po připojení k monitoru bude desktop (lepší než continuum). No a protože MS udělal spoustu práce která není vidět, tak musí za každou cenu předvést novinky. Prostě musí, jinak ztratí uživatele, kteří si budou myslet že se nic neděje. Co je důležité je to, že to Microsoft dělá bezplatně. Upgrade na 10 byl jako první windows (ever?) který jste mohli dostat bezplatně při upgradu.

Abych jenom nechválil:
Ne nejsem MS fan, ani Apple fan ani nic fan. Jsem uživatel, který si prostě uvědomuje, kolik práce mu současný systém usnadňuje. A tak zde jsou mé problémy: 1) v minulém updatu (podzim 2017) se mi často stávalo, že se mi přidávaly jazyky a klávesnice. Dost často přepínám mezi CZ a ENG US, ale mě se často stalo, že mi přibyla ještě ENG UK a ENG UK International. A pak přepínat mezi češtinou a angličtinou byl pain (3x win + space). Po novém updatu se mi to stalo naštěstí už jen jednou. Jediné řešení bylo jít do nastavení jazyků, přidat ENG UK jazyk pak ENG UK a international keyboard layout a pak to zase hned všechno odstranit.
2) poslední velká aktualizace mi rozbila použítí ethernetu přes usb-c dokynu. Nevím proč, zatím jsem na to nepřišel, naštěstí mám dobrou wifi, tak jsem se tím ani moc nezabýval.

Za největší problém u Windows považuji nedostatečný support. We windows je sice přímo feedback, přes který se dá spojit chatem se supportem, ale ty lidi samy toho moc neumí bohužel (moje zkušenost).
Blue Sun
Blue Sun
Naposledy upraveno: 29. 7. 2018 22:04
Marně přemýšlím, jaký diletant dokáže takhle zk*rvit systém. Nic z toho, co autor popisuje, jsem nikdy nezažil od doby, co desítky vznikly.
A to, že pissálek tři čtvrtiny funkcí nepoužívá neznamená, že tam jsou zbytečně. Asi by, dle pissálka, bylo lepší je přidávat teprve se zpožděním, až někdy vznikne technologie, která je využije. No, možná je lepší být připravený předem.
Pád mobilenetu do odpadu se čím dál více zrychluje, a ještě mají tu drzost nás oslovovat, abychom si vypnuli adblock… Ha ha.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze