Microsoft už zase slibuje velké věci. Máme se těšit, nebo se bát?

Glosa
7
Microsoft už zase slibuje velké věci. Máme se těšit, nebo se bát?
Fotografie: Clint Patterson, unsplash.com

Když něco velkého slibuje Apple, tak už člověk rozbíjí prasátko nebo se jde alespoň ze zvědavosti podívat. Když totéž udělá Google, tak jeho betaverze s potenciálem brzkého zrušení už tolik rozruchu nenadělá. No a když totéž chystá Microsoft pro Windows, jsou na místě i jisté obavy.

24. června – toto datum mají zvýrazněné ve svých kalendářích novináři a influenceři po celém světě, a to včetně naší redakce. Microsoft se snaží přilákat co nejvíce pozornosti a z podstaty věci mu to jde samo. Už jen název „What‘s Next for Windows“ a sliby ohledně nové generace tohoto operačního systému dávají tušit něco mimořádného.

Příchod Windows 11 je prakticky jistá věc. Kupříkladu uvedené video lákající na remix startovních zvuků starších verzí má přesně 11 minut. Akce začne v 11 hodin místního času. A pokud jsou to pro vás jen nepřímé důkazy a shody okolností, pak vězte, že Microsoft na svých stránkách oficiálně ohlásil konec podpory Windows 10 a Windows 10 Pro, což nastane v říjnu 2025.

Vše plyne...

Pamatujete ještě na velice odvážný výrok při uvedení Windows 10 o tom, že je to poslední verze tohoto operačního systému? Už při vyřčení bylo všem trochu racionálně uvažujícím jasné, že dodržet to půjde pouze v případě, že celé lidstvo nebo alespoň západní civilizaci postihne katastrofický kolaps, který by způsobil například náraz dostatečně velkého meteoritu. To se však naštěstí nestalo, a tak výrok o posledních Windows na věčné časy tak může zamířit do síně slávy podobných nesmyslů, někam mezi výrok o potřebě zrušit patentové úřady, neb všechno již bylo vynalezeno, a výrokem, že 640 kB paměti musí stačit každému.

Existence Windows 10 ostatně představují zajímavé cvičení v doublethinku. I když tento Orwellův román předvídal tuto formu myšlení hlavně pro politická témata, své využití najde i ve výpočetní technice. Sice máte stále jeden operační systém, ale každého půl roku instalujete nový.

A co dál?

Nelze si také nevšimnout, jak brzy přišlo ohlášení Windows 11 po tom, co Microsoft vzdal práci na Windows 10X. Šlo o systém, který měl být jakousi odlehčenou verzí pro tablety a přenosné počítače, kde se spoléhá hlavně na cloud – tak, jak to dělá Google se svým ChromeOS.

Je jasné, že v době, kdy se programátoři platí ve zlatu a v diamantech, žádný příčetný manažer nevyhodí jejich práci do koše – naopak ji použije co nejvíce. Lze si tak vsadit na to, že „jedenáctky“ se vydají tímto směrem. Všechno bude optimalizované na dotyk, stylově čisté... Znáte to, jako z reklamy, kde si práci představují jako vysedávání s tabletem ve Starbucks.

Na druhou stranu Microsoft nezařízne slepici snášející zlatá vejce, kterou představuje ohromná podpora programů a hardwaru, kterou za ty tři dekády nasbíral, ale která také znamená, že update podpory pro webkamery vám rozbije tisk obrázků a nikdo neví proč. Dobře je to vidět v případě, že se snažíte nastavit něco složitějšího. Z moderního nastavení se v případě neúspěchu musíte proklikat do ovládacích panelů, které jako by přicestovaly z Windows 7, které tu a tam skrývají dialogové okno jako z Windows XP. Kdyby šlo jen o vzhled, šlo by nad tím mávnout rukou, ale ruku v ruce s tím kulhá i logika a přehlednost.

A takto bychom mohli pokračovat ještě pěkně dlouho. Každý by si na Windows 10 našel nějakou výtku. Nová verze je může buďto elegantně odstranit, ale přiznejme si, že je pravděpodobnější, že problémy jen prohloubí. A to nemluvíme o takových šílených teoriích, jako že se Windows 11 mohou pronajímat jako služba za měsíční poplatek. Nicméně nad tím nemá smysl hloubat, protože se to brzy dozvíme sami. Nejprve zprostředkovaně a dříve nebo později i na vlastní kůži.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Osobně čekám upgrade zdarma, ne jakékoli placení, ať už jednorázově nebo formou nájmu. MS potřebuje Windows jako platformu, která mu umožňuje kasírovat za jiné služby, na kterých vydělává podstatně víc.
Mara Studna
Mara Studna
Po pravdě řečeno-spíš se toho obávám!Nicméně jsem uživatel Linuxu a k Windows se vracet nehodlám-ale proč cítím mrazení v zádech???
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Je fakt, ze by je mohlo napadnout neco jako mesicni predplatne .... nicmene tohle funguje u programu ..... OS je jaksi soucast pocitace, takze s tim by asi neuspeli ..... bohuzel neni nepravdepodobne, ze by se o to mohli alespon pokusit. Se slavnyma 11kama se jim taky muze stat, ze lidi a firmy na ne proste neprejdou ...... a budou 10ky podporovat do nejmene 2030, budou 11ky davat zadarmo ...... jestli jsem to uz nekde neslysel:o)
PR oddeleni neni tvoreno vizionari a genii .... jsou to jen zkrachovali studenti humanitnich oboru a je to bohuzel znat. Urcite to zkusi nabidnout jako sluzbu, otazka je, pro koho by to bylo ..... museli by tam naveset hromadu cloudovych veci zdarma, ktere by pak spis mely smysl pro firmy. Za samotny OS nikdo nebude platit, natoz mesicne ..... to je proste utopie, ze si nekdo koupi notebook a bude mesicne platit, aby mu jel. Cili ciste SaaS to nikdy nebude, protoze nemuze. Spis se ale obavam, co vymysli. Aby je treba nenapadlo to zpoplatnit na prechod (to je jiste napadne) nebo dokonce to nedavat zdarma po jistou dobu:) A nejvic se obavam, aby nejak nezmenili koncept uzivatelskeho prostredi ..... nerad bych se dopracoval k macosx, ktery je opravdu jen pro ty kavarenske povalece s tabletem a studenty humanitarnich oboru:o) Jako nejlepsi podpora dotykoveho rozhrani byla ve W8, od te doby jen zkurvili, co se dalo ..... doposud neni (a to ani u konkurence) tak dobry prohlizec jakym byl metroIE a to bohuzel ani zdaleka ..... taky ta fullscreen start obrazovka byla proste neprekonatelna ..... na desktopu nevadila, ale na tabletu byla naprosto genialni ...... s cim prisli ve W10? To je ostuda, ze nikdo se na to nepodival a nerekl WTF???? A proste to nezarizl ..... takze spis jsou na miste obavy, s tim s autorem souhlasim ...... ono zkurvit se toho da spousta a zmeny jsou plizive .... treba to, ze s jednim updatem zacaly windows seskupovat podle nazvy aplikace na task baru ...... po 30ti letech ..... clovek si rekne kravina, ale kdyz je nekdo zvykly na neco, tak je to proste neprijemne a hlavne zbytecne .... stacilo by to nekde schovat v nastaveni a bylo by. BFU to vadit nejspis nebude a profi uzivatel si to vrati zpet ..... bojim se, aby se nakonec nekdy neobratil svet na ruby a nakonec jsem nezacal uvazovat na desktopu o linuxu .... ted je to samozrejme perverzni predstava po 22te hodine, ale clovek nikdy nevi .......
Spytihněv Kvasnica
Spytihněv Kvasnica
Výhodou windows je obrovské rozšíření a tím pádem i podpora programů a ovkadačů, i ten vzhled se mi narozdíl od jiných líbí, ale jinak je to naprosto příšerný systém s hrůzostrašným zabezpečením, v kterém si každý program může dělat co chce, q který potřebuje tím pádem i nějaký ten zpomalující antivir. Apple to má asi vyřešeno lépe, ale zase dávat třicet tisíc za zařízení s 8 gb ram (za srovnatelnou tehdejší cenu to bylo u jiných výrobců už před deseti lety) a s 256 gb (dost mobilů má stejně velké úložiště za třetinovou cenu) je šílenost. Marně dnes přemýšlím, co mi tam vlastně chybí. Z prohlížečů chybí jen IE, jinak jsou dostupné všechny včetně edge. Asi tam chybí špičky svých segmentů, jako Photoshop nebo MS office, ale GIMP s Libreofficem dokážou při trochu kostrbatějším rozhraní vesměs ro samé a navíc zdarma. Na střih lze použít kdenlive nebo dokonce pro některé distribuce i davinci resolve, opět všechno zadarmo. Přes obchod gnome lze pak snadno ony programy aktualizovat. Dalo by se to označit za takovou desktopovou verzi androidu, i když ve skutečnosti je to naopak.
S windows 11 sotva dorazí nějaké zmodernizování pod povrchem čtvrt století starého systému. Microsoft si vždy na nepodpoře x86 programů vylámal zuby.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze