14 trendů roku 2014: o čem se nejvíce mluvilo?

16

Pomalu nám končí další rok a to je přesně ten okamžik, kdy bychom se měli na chvíli zastavit, ohlédnout a zamyslet. Na mobilenetu jsme to udělali za vás, a tak se můžete společně s námi podívat, čím se rok 2014 zapíše do historie mobilního světa. Je toho skutečně hodně: wearables, selfies, LTE, mobilní televize, nové platformy i způsoby prodeje... Nenechejte si nic z toho ujít!

Android Wear: přivítejte nového společníka

Když jsme na jaře představovali Android Wear, působilo to na nás pořád ještě trochu futuristicky, ostatně ve stejné době vyšel i článek, ve kterém Google sliboval auto, co se řídí samo. Hodinky nějak spárované s telefonem a mající nějaký potenciál k rozvoji sice nejsou nic nového, ale zdá se, že snaha Googlu dát roztříštěným řešením nějaký jednotný směr skutečně funguje.

LG G Watch R

Už v létě se totiž objevily první kousky i na českých rukách, například LG G Watch anebo Samsung Gear Live, které jsme dopodrobna vyzkoušeli. Asi nebude překvapení, že se nedostavil onen kýžený „wow-efekt“, kvůli kterému byste běželi rozbít prasátko a stát do fronty před obchodem. Připomínalo to pocity z prvních verzí Androidu pro mobily v době, kdy kraloval Symbian.

Chytré hodinky s Android Wear. „Tikají“ některé z nich na vašem zápěstí?

Že má tento segment trhu budoucnost je ale fakt, který lze jen těžko vyvrátit. Bylo to vidět hlavně na letošním veletrhu IFA, kde bylo představení chytrých hodinek nutností. Objevilo se zde spoustu zajímavých modelů, za všechny jmenujme například LG G Watch R.

Hardware bychom měli, teď bude záležet hlavně na vývoji softwaru – aby se Android Wear dostal do stavu, kdy nebude jenom hračkou pro technologické nadšence, ale smysluplnou prodlouženou rukou mobilního telefonu.

Wearables: naučte se slovo nositelnost

Nemůžeme se ovšem tvářit, že Google a jeho Android Wear mají monopol na pohánění tzv. nositelných zařízení. S velkým nadšením se tak čeká na Apple Watch, které by měly přijít na jaře a rozhýbat trh s wearables. Hlavně se ale čeká na inovace ve vnitřním prostředí, které by mohly být kýženou inspirací, jak zpříjemnit interakci člověka a malého displeje. Podaří se to? To zůstává stále otázkou.

Apple Watch
Apple Watch. Budou tak dobré, jak mnozí čekají?

Kromě Androidu Wear a systému od Applu je zde ale ještě třetí cesta, kudy se vývoj ubírá. Asi nejlépe ji reprezentuje Microsoft Band – náramek, který se neomezuje na jednu platformu a nesnaží se suplovat mobil, ale spíše jenom být jeho prodlouženým senzorem.

Vývoj v této oblasti rozhodně neskončil a připravují se zajímavé počiny, jako jsou například chytré hodinky z e-papíru. A samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na Google Glass, které by se snad v příštím roce mohly rozhodnout, čím chtějí být. I tady se máme na co těšit.

TIP! Abyste se ve všech těch přístrojích na ruku i jinam neztratili, spustili jsme pro vás katalog wearables.

Chceme jiný operační systém?

Vypadá to, že karty jsou rozdány jasně. Máme tady nerozlučnou dvojici Apple a iOS, dále pak Google s Androidem, a do třetice všeho dobrého Microsoft, který se stále trochu hledá: od Windows Mobile k Windows Phone – snad budou jeho „desítky“ trefou do černého.

Ve všech třech případech nejde jen o samotný operační systém, ale celou platformu: navazující služby, obchody a hlavně kontrolu nad informacemi, kterých o nás mobil ví možná až moc. Něco takového nemůže nechat v klidu manažery a inženýry v žádné z firem v oboru a spousta z nich se do věci snaží vložit.

Přeborníkem v tomto oboru je bezesporu Samsung. Ten si vymyslí něco, co pojmenuje jako Tizen, který nejdříve vyzkouší v hodinkách. S jídlem ale roste chuť, a tak měl být další na řadě telefon Samsung Z. To, co mělo být velkolepou odpovědí na hegemonii operačních systémů, však bylo odkládáno tak dlouho, až bylo prakticky pozastaveno. Poslední zprávou zatím je, že telefon zamíří mezi low-endy.

Samsung Z. Měla to být revoluce, nakonec možná zůstane jen u prototypu.

Samsung ale nesází pouze na boj na jedné frontě. Méně nápadnou taktikou je pak jeho nahrazování aplikací Googlu vlastními, přičemž jedním z největších úspěchů v této oblasti je začlenění map HERE.

I z jiných míst přicházejí obdobné zprávy. Matadorem tohoto odvětví je finská společnost Jolla, která vybírá peníze na tablet, samozřejmě se svým operačním systémem Sailfish. V této souvislosti také nemůžeme zapomenout na telefony s Firefox OS, které jsme pro vás také otestovali.

Čína už není tabu

Všichni tak nějak tušíme, že většina přístrojů, které nosíme po kapsách, má velkou část vnitřností vyrobenou v Číně a jenom logo na jeho plášti se odkazuje k Japonsku, Koreji nebo jiné zemi.

V uplynulém roce se však šlo s barvou ven a zažili jsme velkou invazi čínských značek. Jmenujme například Huawei a od něj odvozený Honor. Na český trh se oficiálně dostalo Lenovo, BenQ, Doogee a třeba takový Alcatel nemá s Francií společného vůbec nic.

Honor je vlastně Huawei. A komu na tom záleží, když nabídne dobrou výbavu za přijatelnou cenu?

Prodeje těchto a jiných značek strmě rostou a není divu. Když hraje prim cena, umí udělat opravdu zajímavou nabídku.

Jak to všechno chcete prodat?

Vzrůstající počet značek, modelů i kusů telefonů na trhu s sebou nese i problém, jak to všechno udat zákazníkům. Normální postup by byl otevřít v dané zemi zastoupení, nebo se dohodnout s prodejcem, poslat pár tiskových zpráv, koupit si nějakou reklamu – jenže když toto udělá dvacet podobných firem před vámi, očekávaný úspěch se rozplývá jako pára nad hrncem a před obchody se fronty netvoří.

Jak z toho ven? Manažeři společnosti OnePlus ukazují cestu, kudy se ubírá progresivní marketing. Čím méně je toho o jejich OnePlus vědět, tím silnější mohou být jednoduchá a úderná prohlášení. A i když už všichni víme, že vraždění vlajkových lodí nekonalo, vzbuzený zájem už firmě nikdo nevezme.

OnePlus One
OnePlus One. Zajímavý přístroj, ale ještě zajímavější je, co se děje okolo.

Tomu dopomohl i druhý krok, a to systém předobjednávek, který si svou složitostí v ničem nezadá s přijímacím rituálem k svobodným zednářům.

Anebo to všechno můžete vzít z druhého konce a telefony, tablety a náramky prodávat jako spotřební zboží v rámci sítě supermarketů.

Nokia se loučí, ale ještě neřekla poslední slovo

Hodně se v roce 2014 mluvilo také o Nokii. Tato značka kdysi platila málem za synonymum mobilního telefonu, dnes však hraje spíše druhé housle.

Do rozjetého vlaku, respektive do jeho vagónů s nápisem Android, se ještě na jaře snažila naskočit s modelovou řadou X. Měla zřejmě s Androidem velké plány, ale už v létě poslal Microsoft řadu X a další k vodě. To však byla jen jedna ze změn, ty další včetně změny názvu na sebe nenechaly dlouho čekat.

Nokia X. Slyšeli jste někdy to o křížku a funusu?

Skončila tak jedna z velkých kapitol historie mobilních telefonů, na kterou můžete nostalgicky vzpomínat anebo se dívat do budoucnosti.

Selfie: neologismus roku

Moderátorka oscarové slavnosti Ellen DeGeneres shromáždila pár přítomných celebrit, aby s nimi pomocí mobilního telefonu vytvořila autoportrét, neboli selfie. Příklady táhnou, a tak fotografování sebe sama v mnoha rozličných situacích a následné sdílení začalo být prostě povinností každého, kdo nechtěl být out.

Obrázek z Twitteru
Kdo z nás nevyfotil alespoň jednu selfie?

Na něco takového museli zareagovat i výrobci. Videohovory přes 3G síť se (alespoň u nás) moc neujaly, a tak byla čelní videokamera jen jakousi doplňkovou funkcí fotoaparátu. V poslední době se jí však věnuje čím dál tím víc pozornosti. Nejenom, že roste její rozlišení, ale umí například i čelní blesk.

LTE: zkratka roku

Po opatrném startu v roce 2013 se operátoři naplno pustili do výstavby sítí LTE. Prakticky tak neuplyne týden, aby v redakčním mailu nepřistála nějaká tisková zpráva o nově spuštěných vysílačích, anebo dokonce o testování ještě rychlejšího LTE-A.

Houby letos možná nerostly, ale o LTE vysílačích se to říci nedá.

Vodafone sází na frekvenci 800 MHz, se kterou se snaží dostat rychlý internet na venkov, čemuž odpovídá i jeho reklamní kampaň, společnosti O2 a T-Mobile zase přistoupily k vzájemnému sdílení sítí.

A abyste mohli celou tu výstavbu sledovat, vložil se do hry i Český telekomunikační úřad se svou mapou reálného pokrytí.

Televize míří do mobilů

Když už máte vybudované tak rychlé mobilní sítě, můžete zákazníkům nabídnout služby, se kterými je mohou využít. Co takhle dát jim televizi v mobilu, řekli si v O2 a spustili O2TV Go, na podzim následovala její inovovaná verze, kterou si mohou objednat i zákazníci konkurence. To samozřejmě nemohlo nechat T-Mobile v klidu, a tak přispěchal s vlastním řešením.

O2TV Go
Místo televize se můžete dívat na tablet nebo mobil a uvidíte totéž.

Říkáme si proč ne, je to docela zajímavá invence a ani není moc drahá. Ovšem ďábel se ukrývá v detailech, a tak se sledování televize přes mobilní síť započítává do FUP, což prakticky znemožňuje nějaké smysluplné sledování mimo oblasti pokryté Wi-Fi. Tam je ale často k dispozici běžná televize. Prozatím je tak mobilní televizní vysílání jen dobrým nápadem, snad někdo najde odvahu a hodí FUP (alespoň v tomto případě) přes palubu.

Intel Core M: nenápadný nástup revoluce

Příchod procesorů Core M je jednou z největších událostí, které se v segmentu tabletů a notebooků za poslední dobu udály. Konečně někoho napadlo, že neustálá honba za výkonem je akorát cestou do pekel – nyní se hraje také na úspornost a z toho plynoucí nízkou hlučnost. Zařízení s Core M disponují výkonem srovnatelným s mobilní verzí i5, zvládnou se však chladit zcela pasivně. Z toho pramení nulová hlučnost a vyšší výdrž na baterii.

Intel Core M
Těšíte se na všechnu tu elektroniku, která bude mít toto uvnitř?

TIP! Přečtěte si recenzi Asus Zenbook UX305 s Intel Core M příhodně nazvanou Čas ticha.

Chromebooky: vede tudy cesta?

Prakticky od příchodu osobních počítačů se uvažuje o konceptu tzv. „tenkého klienta“. Ve zkratce by se osobní počítač redukoval pouze na zobrazovací jednotku, síťové připojení a ovládací periferie, zatímco by všechny výpočty a data obstarával server. Vypadá to jako nádherná představa: počítače by tak mohly být malé, lehké a všechna špinavá práce by se odehrávala někde jinde.

Představa je to hezká, ale všichni dobře víme, jaká je realita. Internetové připojení bývá nekvalitní nebo drahé, a tak většinou jako nomádi raději vláčíme všechna data i výpočetní kapacitu s sebou. Vzniká tak začarovaný kruh, který ale možná začíná na jednom konci praskat.

Vypadají jako počítače, ale v mnohém se liší.

Jsou chromebooky skutečným počátkem nové větve vývoje osobních počítačů? V zahraničí se jim daří, svou nízkou cenou dokážou hravě zastínit veškerou konkurenci. U nás se prozatím začínají objevovat první kousky, na které lidé hledí spíše s nedůvěrou. Určitě však ale chromebooky nejsou jen výkřikem do tmy, který by bylo možno nadále ignorovat.

Zabije Uber a podobní taxislužby?

Mobilní aplikace a na ně navazující služby si obvykle žijí ve svém vlastním světě a lidé příliš nezasažení moderní technikou si jejich existence ani nemusí všimnout. Jen tu a tam se objeví nějaká senzační zpráva o klukovi, který zbohatnul. Ovšem když se řekne Uber, je to hned něco jiného. Pokud jste o službě dosud neslyšeli, přečtěte si jeho představení a také podrobný test.

Už jste v obraze? Pak vás asi jen tak nepřekvapí, že něco takového nezůstalo bez odezvy. V každém městě, kde byla služba spuštěna, to vyvolalo větší či menší protesty místních taxikářů, které někde vyústily i ve snahu službu soudně zakázat. O Uberu a dalších podobných tak rozhodně neslyšíme naposledy.

Uber
Je to taxi, není to taxi? Je to Uber.

Celou dobu tu mluvíme jen o jednom oboru – dopravě osob. Dokážete si představit, co všechno dalšího by mohlo změnit nasazení mobilních aplikací?

Evropská unie: další hráč na hřišti

Ve článcích na mobilenetu obvykle píšeme o výrobcích hardwaru, operátorech a dalších IT firmách. Ovšem svoji roli v tomto světě hrají i státní instituce. Sem tam se mihne Český telekomunikační úřad, ale jeho role v globalizovaném světě už není tak zásadní.

Evropská unie chystá otevření 2G frekvencí pro operátory Evropská unie chystá otevření 2G frekvencí pro operátory
Může se to zdát jako nudná politická instituce, ale na fungování IT a telekomunikací má poměrně velký vliv.

O to důležitější změny přicházejí z institucí spadajících přímo pod Evropskou unii. Ta je třeba známa svým dlouhodobým tlakem na ceny roamingu, který letos vyústil až v zrušení roamingových poplatků.

S jídlem roste chuť. A tak se EU pustila do boje za jednotný konektor nabíječek. A taky se postarala o to, aby byly zřetelněji označovány freemium aplikace. A když už je tak rozjetá, pokusí se rozdělit Google na více společností. O tom v příštím roce ještě určitě uslyšíme.

Vylepšujeme pro vás mobilenet

Všimli jste si, kolik zajímavých článků jsme pro vás nejenom v posledním roce vydali? Pracujeme nejenom na obsahu, ale i na tom, aby pro vás byl dobře přístupný a dostali jste k němu nejrůznější doplňkové funkce.

mobilenet.cz logo

V uplynulém roce jsme tak například, vylepšili vyhledávání, zrychlili načítání, spustili katalog wearables a nabídli možnost srovnat si produkty v katalogu, který neustále vylepšujeme. Těší nás váš zájem, například náš YouTube kanál už už odebírá 50 tisíc lidí. Náš YouTube kanál tak patří mezi 15 nejsledovanějších v ČR.

Děkujeme za přízeň a těšíme se na shledanou u mnoha zajímavých článků a videí v roce 2015!

Diskuze ke článku
Andrej Michalek
Chromebooky sú už v koncepte odpad. Pred pár rokmi to dávalo zmysel, ale dostávame sa do štádia, kedy majú mobilné procesory rovnaký výkon ako desktopy.
.....
Zase chytrý čobolevé na českém diskuzním fóru. ....
Ivan
Pro mě jsou nejpodstatnější technologické události v mobilní oblasti za rok 2014, v tomto pořadí: LTE, Here pro Android, procesor Core M.
Strášce Galaxyje
Prosím pěkně do textu přidat další trend, což je úpadek firmy Apple. Formuloval bych to asi takto: firma, která platila za technického inovátora, se po smrti Steva Jobse dostala do útlumu. Nedokáží nic nového vymyslet, tedy kromě mega-hype-marketingu a manipulace s médii. Jsou jen ve vleku všeobecného vývoje, tedy zvětšování displejů a honění papírových parametrů, kvalita jejich produkce strmě klesá, viz kauzy bendgate a iOSupdategate.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze