Testujeme první telefon s Firefox OS v Česku. Jaký je Fire E?

68

V Česku se začal prodávat první telefon se systémem Firefox OS. Vyrobil ho Alcatel a svou cenovkou i výbavou spadá do střední třídy, kde se bude snažit konkurovat levným Androidům. Nový systém s nedostatkem aplikací to však bude mít v tvrdé konkurenci těžké. Má šanci se prosadit? To napoví naše první dojmy s videopohledem.

Vzhled telefonu do značné míry kopíruje design Idolů od Alcatelu, to ale není vůbec na škodu. Design se Alcatelu povedl a obzvláště v nižší střední třídě jde o jeden z hezčích telefonů. Hezky vypadá decentní ozdobná lišta, nebo zkosená dolní hrana. Telefon je také velmi tenký, 8,2 milimetru je v této kategorii velmi příjemná hodnota.

Alcatel OneTouch Fire E

Hodně lehký, příjemně elegantní

Po uchopení do ruky vás ale hlavně zaujme neobvykle nízká hmotnost, skoro jako by v telefonu chyběl akumulátor. Se svými 103 gramy je to opravdu jeden z nejlehčích smartphonů současnosti. Potěší také pevná konstrukce. K baterii se nijak nedostanete a pro vytažení microSIM karty musíte použít speciální nástroj. Zajímavé je, že slot je společný i pro microSD kartu. Přední stranu zabírá 4,5palcový IPS displej se slušným rozlišením 960 x 540 pixelů a potěší také jeho zobrazovací schopnosti. Má dobré pozorovací úhly, podání barev i viditelnost na slunci, je dostatečně jemný a jeho jas reguluje automatika.

Pod displejem je velké kulaté kapacitní tlačítko, které je i podsvětlené. Díky tomu i proporcím, které telefon má, vypadá ve tmě jako iPhone 3G. Nad displejem najdeme miniaturní led diodku, jejíž fungování mi ale zůstává záhadou, VGA fotoaparát se set čidel. 5Mpx fotoaparát na zadní straně nepostrádá automatické zaostřování a LED diodu. Fotografie svou kvalitou spadají do průměru, trochu překvapí jejich velmi pomalé prohlížení, zejména přibližování nebo posun. Překvapí i nulové možnosti nastavení při focení. Zde má prioritu maximální jednoduchost. A věřte nebo ne, video je možné nahrávat pouze v prehistorickém rozlišení 352 × 288 pixelů.

Hlasitý reproduktor nezní špatně a je i hlasitý, zde žádný problém nenalezneme. Boky pak obsahují klasické prvky v podobě vypínacího tlačítka, kláves pro regulaci hlasitosti, 3,5mm Jacku a microUSB konektoru. Jejich umístění je ideální a s ovládáním nebudete mít problém. Potěší, že telefon lze připojit k počítači v režimu Mass Storage, takže se objeví jako nový disk a snadno jej lze použít i na Macu.

Alcatel OneTouch Fire E – videopohled

Zadní strana skrývá baterii s kapacitou 1 700 mAh, která zajistí jednodenní výdrž při náročném používání a dva dny u běžného až šetrnějšího zacházení. Nečekejte zde NFC, LTE nebo další pokročilé technologie. 3G, Wi-Fi nebo GPS však nechybí a v tomto ohledu je Fire E stejný, jako jakýkoliv jiný smartphone s Androidem v této cenové třídě. Také vnitřní výbava je klasická a nečekejte žádná exotická jména nebo parametry. Telefon pohání dvoujádrový Snapdragon s 1,2 GHz a běh systému pak zajišťuje také 512 MB RAM. Nezdá se to moc, ale Firefoxu to bohatě stačí. Reálná vnitřní paměť, kterou můžete použít, má velikost 2,5 GB. Pro aplikace máte k dispozici 800 MB, pro další multimédia, která lze ukládat i na kartu, je k dispozici zbytek.

Panda červená v akci

Co telefon odlišuje od všeho, co si můžete koupit, je operační systém. Z displeje se na nás totiž směje panda červená, tedy Firefox OS. Ten je založen na Linuxu a je unikátní svými aplikacemi, které jsou v podstatě webovými HTML 5 stránkami. Na systém jako takový se podrobněji podíváme v samostatném videopohledu, nyní si jen stručně ukážeme, co umí. Na první pohled se od Androidu nebo iOS příliš neodlišuje. Máme tu zamykací obrazovku a základní plochy se zobrazením nainstalovaných aplikací bez dalšího hlavního menu nebo horní vysouvací lištu s notifikačním centrem a odkazy na zapnutí bezdrátových funkcí. Bohužel pro připojení ke konkrétní síti musíte vstoupit do nastavení, ťuknutím na ikonku se například Wi-Fi jen vypne nebo zapne.

K dispozici nejsou žádné widgety, veškeré nastavení je hodně jednoduché. A co je tedy na Firefox OS tak unikátního? Právě práce s aplikacemi. Telefon vám totiž nabízí a zobrazuje i aplikace, které jste ještě nepoužili nebo nestáhli. Ony to totiž, jak jsme si řekli, nejsou aplikace, ale webové stránky. Děje se to zejména na speciální obrazovce, kde můžete vyplnit cokoliv do pole myslím na. Po zadání mobilenet.cz se vám tak zobrazí příslušné odkazy na web, pokud ale zadáte název nejnovější bondovky, změní se vám rovnou i pozadí, které si můžete i uložit a zobrazí rovnou odkazy na informace o filmu v nejrůznějších službách. Ty si rovnou můžete uložit jako aplikace na úvodní obrazovky.

Na ty si můžete přidávat i takzvané chytré sbírky, do kterých vám telefon automaticky nabídne relevantní aplikace, tedy webové stránky, které můžete uložit. Přístup k aplikacím je tedy velmi zajímavý. Nebojte se ale, že byste museli ukládat jen jakési webové stránky tímto způsobem, k dispozici je i Marketplace, kde kromě aplikací najdete i hry, třeba Cut the Rope. Obchod je ale jinak hodně prázdný a takřka úplně postrádá známé služby a velká jména. Chybí i základní komunikační klienti jako WhatsApp nebo Viber a aplikační výbava je tak velkou slabinou. V žádném případě se tak v tomto ohledu nemůže Firefox OS rovnat Androidu, iOS, Windows Phone ani BlackBerry. V podstatě jedinými významnějšími aplikacemi jsou Twitter či Facebook, což jsou ale opět jen zabalené běžné mobilní webové stránky, jejichž rychlost a pohodlí ovládání má k ideálu daleko.

Zajímavostí jsou vestavěné Here mapy od Nokie, které jsou výchozí mapovou aplikací. V ní si můžete jednotlivé části map ukládat i pro off-line použití, nečekejte ale zdaleka tak sofistikovanou aplikaci jako na jiných platformách. Samozřejmostí je prohlížeč Firefox, který je rychlý a pohodlný na používání, zamrzí naopak nemožnost synchronizovat kontakty s Googlem či Microsoftem, je možno kontakty pouze stahovat. Naopak kalendář nebo e-mail bez problému synchronizovat lze, i když pro Google není dostupný push e-mail. Zamrzí pomalé prohlížení obrázků a další omezení. Při běžném používání je systém poměrně rozumně rychlý, často se ale setkáme s trhanými animacemi nebo pomalejším během, typicky například pokud telefon synchronizuje na pozadí e-maily nebo stahuje aplikace.

Bude to mít hodně těžké

Firefox OS má tedy v současnosti před sebou dlouhou cestu než se dostane alespoň na dohled zavedeným systémům, a to ještě za cenu velmi vysokých investic. Zdá se to být předem prohraná bitva, ale možná Mozilla překvapí. Zatím však Alcatel One Touch Fire E zůstává designově zajímavým telefonem, který zaujme kompaktními rozměry, velmi nízkou hmotností a slušným displejem, ze kterého na vás ale vyskočí hodně exotický systém, který se zatím s Androidem měřit v dané cenové kategorii ani zdaleka nemůže. Chcete-li tedy zkusit něco neobvyklého a nového, Firefox vás bude pár dnů bavit, pak ale zjistíte, že to bez aplikací moc nejde.

Za 3 400 Kč, za kolik se telefon u českého T-Mobile začíná prodávat, najdete nepřeberné množství Androidů, které svou univerzálností novinku poráží. Bojovat tak opravdu může svou neobvyklostí nebo dobrým zpracováním, jinak ale zůstane spíše exotickým článkem v nabídce operátora.

Technické parametry Alcatel OneTouch Fire E

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 63,5 × 8,2 mm, 103 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 352 × 288 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémFirefox OS
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:19 hodin
Dostupnostsrpen 2014, 3 399 Kč
Diskuze ke článku
thegrid
K čemu to je? Proč bych to měl koupit? Asi z neznalosti
Ondřej Kalman
Ondřej Kalman
Za takhle zalagovanej telefon bych nedal ani kilo....
Gpm
Zbavil jsem se Lumíe 820 a s Firefoxu právě píší. Je super! Kostky už nikdy!
Naecken
Je to zajímavý počin vhodný spíše pro začínající uživatele, kteří nevyžadují nic víc než prohlížeč.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze