ČTÚ kritizuje schválenou novelu zákona, oslabuje spotřebitele

9

Kritizovaná novela zákona o elektronických komunikacích byla včera schválena v senátu. Přináší změny v nutnosti operátory informovat uživatele o smluvních změnách. Oslabuje se tudíž postavení zákazníků vůči operátorům. Novela by navíc měla být i v rozporu s právem EU, za což by České republice hrozily sankce.

ČTÚ

Novela zákona o elektronických komunikacích vznikla v Poslanecké sněmovně, odkud byla poslána na schválení do Senátu (více se o novele dozvíte v oficiálním dokumentu). I v něm došlo včera ke schválení, byť nikoliv na poprvé. Nejprve byla přijata nejtěsnější většinou 30 hlasů z 58 přítomných senátorů. Výsledek však zpochybnil senátor za ODS Petr Bratský. Při druhém hlasování bylo pro přijetí opět 30 senátorů, avšak tentokrát již z celkového počtu pouhých 50 senátorů.

Přijetí novely již před schválením v senátu kritizoval ČTÚ. Novela zákona o elektronických komunikacích totiž zhoršuje postavení zákazníků mobilních operátorů a je navíc také v rozporu s právem EU. Takto se v pondělí vyjádřil předseda rady ČTÚ Jaromír Novák.

Jaromír Novák, předseda ČTÚ

Samotné přijetí novely má za následek to, že operátoři budou muset zákazníky vyrozumět pouze o podstatných změnách smlouvy, a nikoliv o jakékoliv smluvní změně. To se týká i informace o možnosti odstoupit od smlouvy bez sankce, kterou by nově dostávali jen klienti se smlouvou na dobu určitou, pokud by se zhoršovaly jejich podmínky.

Dosud musí být klienti o každé změně nejméně měsíc dopředu přímo informováni, včetně poučení o právu na odstoupení od smlouvy, pokud se změnou nebudou souhlasit. Nově by se tato povinnost měla omezit pouze na to, že operátor sdělí zákazníkovi informaci, že se smluvní podmínky k určitému dni mění, a dále již bude jen na klientovi, aby se sám zajímal, o jakou změnu se jedná a zda je pro něj výhodná či nevýhodná. Bude ale platit, že změny musí operátor zveřejnit měsíc předem.

Současný zákon stanoví, že podstatnými náležitostmi smlouvy jsou například údaje o ceně, způsobu jejího určení, způsoby uplatňování reklamací nebo cena za přenesení telefonního čísla. Nově má platit, že pokud jde o podstatnou změnu smlouvy vedoucí ke zhoršení postavení účastníka, je operátor povinen ho prokazatelně informovat o jeho právu ukončit smlouvu bez sankce, pokud na nové podmínky nepřistoupí.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ)

Server financninoviny.cz získal vyjádření telekomunikačního experta Jiřího Peterky. Ten uvedl, že je z procesu schvalování cítit lobby mobilních operátorů, kteří se snaží bránit ukončování smluv před uplynutím doby jejich trvání. Operátoři naopak prostřednictvím své asociace tvrdí, že novela bude mít na zákazníky minimální dopad a pouze odstraňuje absurditu, že pokud zákazník získal výhody nebo se mu zlepšila kvalita služby, mohl bez sankcí odstoupit od smlouvy, přestože měl u operátora závazek. Na druhou stranu je nutno dodat, že se služby nemusí vždy pouze zlepšovat nebo změny vyhovovat každému.

Po včerejším přijetí novely se k celé události opět vyjádřil také ČTÚ. „Přílepek, který bere práva spotřebitelům a oslabuje jejich postavení vůči operátorům, vznikl v Poslanecké sněmovně a dnes ho schválil Senát. Nadále budeme hledat všechny dostupné cesty, aby český spotřebitel zůstal ochráněn podle evropského standardu, a uděláme pro ochranu zákazníků telekomunikačních operátorů vše, co bude v našich silách,“ reagoval včera na schválení novely Jaromír Novák, předseda rady ČTÚ. Poukázal také na to, že Evropská komise se již novelou začala neformálně zabývat.

Zdroje: senat.cz, financninoviny.cz

Diskuze ke článku
martty
kde bylo těch zbývajících 31 darmožroutů?
MrK
Ty vole, tak tohle opravdu možný snad jen tady...O nás bez nás...
Pak si opové stěžují, že jim klesají výdělky, uplatit obě komory parlamentu muselo vyjít dráž, než nabídnout flat za polovinu(nebrat doslovně)
Citelis
Operátoři naopak prostřednictvím své asociace tvrdí, že novela bude mít na zákazníky minimální dopad a pouze odstraňuje absurditu, že pokud zákazník získal výhody nebo se mu zlepšila kvalita služby, mohl bez sankcí odstoupit od smlouvy, přestože měl u operátora závazek. ..
Pobavilo :D Jestli to nebylo tak, že i přes to, že zlepšili podmínky, tak od nich utíkali primárně jen lidé, které do tarifů a jiných "vymožeností" pro ně natlačili podomní prodejci, či nabízeči "výhodných" tarifů na náměstích. Pak se nemohou divit, že takový člověk od nich při první možné příležitosti uteče :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze