Samsung Z se systémem Tizen odložen na neurčito (aktualizováno)

18

Už to vypadalo, že se první telefon postavený na operačním systému Tizen dostane do ruky lidem mimo společnost Samsung a vzápětí i do běžného prodeje. Po zrušené akci pro vývojáře přichází i oficiální odložení celého projektu.

Aktualizováno 28. 7. 2014

Zhruba po dvou týdnech se k fiasku vyjádřil i sám Samsung. Ten sice nekomentuje konkrétní důvody zrušení akce v Moskvě, ale přiznává, že budování platformy mu nejde tak rychle, jak se očekávalo. Podle firmy nejde jen o přístroj nebo software, ale o celý ekosystém, který zahrnuje také komunitu vývojářů a uživatelů.

Daleko znepokojivější je ovšem fakt, že nebylo zmíněno žádné (třeba jen vágní) datum, ke kterému by měl být telefon respektive, celý systém spuštěn. Bylo by předčasné z toho vyvozovat závěry o definitivním konci, ale na důvěryhodnosti to celému projektu rozhodně nepřidá.

Původní obsah z 12. 7. 2014

Samsung Z se oficiálně představil na začátku června. Telefon přitáhl velkou pozornost, a to nejenom díky své hardwarové výbavě, ale hlavně díky operačnímu systému Tizen, který by mohl trochu rozvířit stojaté vody mobilního rybníka, a který Samsung už opravdu dlouho vyvíjí a neustále znovu sliboval uvedení prvních telefonů s ním.

Technické parametry Samsung Z

Kompletní specifikace
Konstrukce138,2 × 69,8 × 8,5 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémTizen
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, ?

Na pátek bylo v Moskvě plánováno setkání s vývojáři, kde měl být telefon poprvé fyzicky představen veřejnosti, respektive vývojářům. Zvolené město není náhodné, protože Rusko má být prvním trhem, kde se má „Zetko“ prodávat. Nicméně akce byla na poslední chvíli zrušena. Důvod nebyl uveden, společnost se jen stručně vyjádřila, že vývoj pokračuje i nadále.

Stejně jako ostatní můžeme jen spekulovat o důvodech odložení. Jako nejpravděpodobnější se jeví nedostatek aplikací pro novou platformu, a to i přes úpornou snahu Samsungu přilákat vývojáře. Společnost se v tomto ohledu dostává do začarovaného kruhu: víc aplikací se objeví, až se systém dostane do širšího povědomí, ale úspěšný start není možný s holým operačním systémem. Uvidíme, kdy a jak se Samsung s tímto gordickým uzlem vypořádá. Jisté ale je, že se model Z zatím do prodeje nepodívá.

Zdroje: gsmarena.com, abcnews.go.com

Diskuze ke článku
Tester
Svého nápadu? Dlaždice, to je nejspíš úplná novinka....
Marek
Co se stalo jsme se ze sáhodlouhého článku stejně nedozvěděli, hlavně že se šíří spekulace :-D
Martin
Akce v Rusku se zrušila kvůli politické situaci,sankcím a podobným sračkám takže to Samsungu asi zakázali
Blazkowicz
Tak na tyhle jejich pokusy už nemám náladu radši si koupím zaběhlý Android vím jak jsem dopadnul z Badou, systém nebyl špatnej ale zazdili ho takže už né díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze